Verpleegkundige Nico: alles rondom de dood op de IC
Patiënten die overlijden: verpleegkundige Nico ontkomt er niet aan. Want op de Intensive Care krijgt hij juist de kritieke patiënten. In deze blog beschrijft hij allerlei facetten rondom de dood op de IC, zoals behandelingsbeperkingen, het stoppen van de behandeling en palliatieve sedatie.
De dood voor blijven lukt niet altijd. Als IC-verpleegkundige tref ik juist de instabiele patiënten. Zij hebben een levensbedreigend probleem met de ademhaling, de bloeddruk of het bewustzijn. Vaak ook in combinatie. Bij een acuut probleem kan een patiënt zo ziek zijn, dat deze binnen een aantal uren komt te overlijden.
Neerwaartse spiraal
Er zijn ook patiënten die naar het ziekenhuis komen met een - op het eerste gezicht - eenvoudig probleem, zoals een ontstoken galblaas. Als deze echter knapt, kan er gal in de buikholte komen, waarna er een buikwandontsteking (peritonitis) kan ontstaan. Die kan weer overgaan in een bloedvergiftiging (sepsis) met de bloeddrukdaling (septische shock). Daardoor krijgen allerlei organen één voor één te weinig bloed en zuurstof. Dit kan vaak hersteld worden, maar bij sommige mensen is de neergaande spiraal niet te stoppen en komen ze toch aan de hemelpoort.
Behandelingsbeperkingen
Als bepaalde ingrepen voor patiënten op de IC niet (meer) zinvol zijn, worden behandelingsbeperkingen afgesproken. Dit gebeurt geregeld op de IC, maar vaak ook al in het verpleeghuis waar iemand vandaan komt, of op eigen verzoek na gesprekken met huisarts of specialist.
Behandelingsbeperkingen op een rij
De afkortingen voor deze behandelingsbeperkingen worden niet allemaal gebruikt, maar om het overzichtelijk te houden heb ik het gemakshalve zo toegepast:
NR (niet reanimeren)
NB (niet beademen)
ND (niet dialyseren)
NOK (geen nieuwe operatie)
NIC (geen nieuwe IC-opname)
GI (geen inotropie (bloeddrukverhogend medicijn))
NE (niet escalerend (niet verder uitbreiden van de behandeling))
Groot effect
Deze maatregelen hebben veel effect op het verloop van de behandeling op de IC. Bij een bedreigende hartritmestoornis kan het dus plots voorbij zijn. Of mogen we geen dialyse toepassen bij het wegvallen van de nierfunctie door een nieuwe sepsis en shock.
Behandeling gestopt
Ook is er een categorie patiënten bij wie helaas niet zinvol is om verder te behandelen. Als iemand te zwak is om geopereerd te worden of om van de beademing te komen, bijvoorbeeld. Na grondig overleg tussen intensivisten en specialisten wordt dan besloten dat de behandeling gestopt wordt.
Uitbehandeld
Dit besluit wordt de patiënt en contactpersonen meegedeeld aan het bed. Als de patiënt hiertoe niet in staat is, wordt het in een familiekamer door de dienstdoende intensivist meegedeeld in bijzijn van een verpleegkundige. Vaak vloeien er tranen op zo’n moment, zeker als de situatie in korte tijd erg verslechtert. Begeleiding van de familie is zeker op deze momenten één van de intensieve taken naast het organiseren van de zorg rond je patiënt. Hier kom ik in een later blog op terug.
Veel verdriet
Voor IC-personeel zijn afspraken en beslissingen rondom de behandeling natuurlijk makkelijker te plaatsen dan voor de contactpersonen. Zij kunnen het vaak verstandelijk én emotioneel niet bijbenen en dit geeft vaak veel verdriet. Deze emoties raken mij, zeker als de patiënt letterlijk onder je handen wegglipt. Als je dit als IC-verpleegkundige wel koud zou laten, vind ik persoonlijk dat je ander werk moet zoeken.
Wens van patiënt
Er zijn ook patiënten die na het horen van een diagnose zelf duidelijk de wens uitspreken niet meer behandeld te willen worden. Dit kan betekenen dat iemand snel komt te overlijden. Maar het kan ook nog weken duren….
Palliatieve sedatie
Als een patiënt uitbehandeld is, maar de IC niet kan verlaten vanwege de nodige beademing of bloeddrukmedicatie, krijgt hij of zij palliatieve sedatie. Via deze weg wordt het bewustzijn van de patiënt verlaagd, en de eventuele pijn gestild om het lijden te verlichten. De patiënt krijgt dan tot zijn of haar overlijden het sederende medicijn Dormicum via een perfusorpomp en krijgt Morfine als pijnstiller.
Zoals gezegd, schrijf ik in een volgend blog over de manieren waarop je als verpleegkundige het sterven kunt begeleiden. En daarna is het tijd voor een vrolijker onderwerp!
Dit is Nico:
Ik ben Nico (49), vader van drie dochters en gelukkig getrouwd. Regelmatig (maar nu even niet) fiets ik 17 kilometer van het mooie Drentse platteland naar het Martiniziekenhuis in Groningen om aan de slag te gaan als IC-verpleegkundige. Na twintig jaar op de Intensive Care is mijn enthousiasme nog onverminderd groot. Geen dag is hetzelfde en de combinatie van verantwoordelijk werk, techniek en verpleging zit mij als gegoten. Ik vind het enorm uitdagend om samen met (bijna) alle disciplines in het ziekenhuis de puzzelstukjes bijeen te zoeken om te achterhalen wat een patiënt precies mankeert. Soms zijn het heftige dagen: dan is humor op z’n tijd een goed smeermiddel om de geoliede machine goed te laten lopen. Op Instagram geef ik je een kijkje in mijn leven als IC-verpleegkundige: @ic_verpleegkundige_martinizh
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.