'Langzaamaan krijgt de appeltaart steeds meer vorm in onze verbeelding'

lydia-appeltaart

Terwijl verhalen herhaald worden en irritaties opkomen, zorgt regieverpleegkundige Lydia voor afleiding door een simpele vraag te stellen. "Alle vier de vrouwen kijken me blij aan en ze steken enthousiast hun vingers omhoog."

‘Wie kan er appeltaart bakken?’ De vrouwen aan tafel kijken me ineens allemaal geïnteresseerd aan. Zojuist heeft een bewoonster vertelt dat haar oom ziek is. ‘Tjonge, jonge, jonge, wie had dat nou gedacht! Oom Piet is nooit ziek en nu is hij ziek.’ Iedereen keek haar meelevend haar aan. Totdat ze dit herhaalde en herhaalde en nogmaals herhaalde. De mevrouw aan de overkant boog haar hoofd, het leek wel of ze zich ervoor wilde afsluiten. De mevrouw op de hoek begon zich te irriteren, schoof onrustig heen en weer op de stoel en zuchtte hoorbaar.

Naast mij zit een nog een bewoonster. Zij lijkt zich nergens aan te storen. Ze heeft haar focus op het tafelkleedje dat onder de bak met plantjes ligt. Een kleedje met strepen, ze volgt ze met haar vingers. Ook dat vindt mevrouw op de hoek niet fijn en dat maakt ze met felle bewoordingen duidelijk. Daar zit ik dan tussen en ik zie het gebeuren. De verhalen over oom Piet en het gefrutsel aan het kleedje doet wat met de sfeer.

‘Ik wil bloem’, zegt de mevrouw naast me ineens. Eerst denk ik nog dat ze doelt op bloemen, omdat ze nu eenmaal pal voor de kunstplanten zit. Nee, dat bedoelt mevrouw zeer zeker niet en ze schudt heftig met haar hoofd. ‘Bedoelt u om te bakken?’, vraag ik en nu kijkt ze me lachend aan.

‘Wie kan er appeltaart bakken?’, vraag ik dan maar en alle vier de vrouwen kijken me blij aan en ze steken enthousiast hun vingers omhoog. ‘Hoe maakt u dat, wat doet u er in?’ Ik zie ze denken met elkaar. Het is net of de allemaal met hun schorten voor in hun eigen keuken staan en de planken afgaan op zoek naar de juiste ingrediënten. ‘Meel’, zegt de één. ‘Appels’, zegt de ander. ‘Rozijnen, kaneel, boter…’ Langzaamaan krijgt de appeltaart steeds meer vorm in onze verbeelding.

‘En luchies…', zegt de vrouw naast me parmantig. Iedereen kijkt haar vragend aan. ‘Bedoelt u dat het lekker ruikt?’, vraag ik, want dat kan ik me wel voorstellen. In gedachten zie je niet alleen de appeltaart, je ruikt hem bijna ook. ‘Nee, luchies’ Ze vindt het maar vreemd dat ik dat niet weet. ‘Dat is een kommetje suiker!’ Ze kijkt iedereen heel stellig aan en we knikken braaf.

Oom Piet is vergeten, het kleedje levert geen prikkels meer op. Iedereen kijkt een tikkeltje voldaan. De lucht is geklaard en wat overblijft, is een taart in gedachten en hoe goed we die samen gebakken hebben.

In gedachten, in het echt is hij er natuurlijk niet. Onze appeltaart met luchies.

Lydia

Dit is Lydia

Hallo, mijn naam is Lydia Scheringa. Ik heb lange tijd gewerkt als verpleegkundige in het Zotel en vervolgens ben ik werkzaam  geweest in een hospice. Al een aantal jaren werk ik in het verpleeghuis. Ik heb gewerkt op een afdeling met bewoners met dementie en voerde daarnaast taken uit op het gebied van kwaliteit. Mijn affiniteit met de palliatieve zorg is groot en het was een mooie uitdaging dat ik de Leergang Palliatieve Zorg mocht volgen en heb afgerond. Inmiddels ben ik regieverpleegkundige binnen twee verpleeghuizen. Een mooie en leuke afwisselende baan. Schrijven is een hobby van me en ik ben daarom een blog gaan bijhouden. Mijn blog is te vinden en te volgen via http://rondjeomdezorg.home.blog en via Facebook: www.facebook.com/Rondjeomdezorg.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!