'Ik hoef niet zo behandeld te worden, ik ben oud en wijs genoeg!'
Een collega van geriatrieverpleegkundige Bianca vraagt haar of ze langs wil gaan bij een cliënt die overstuur is. Wat er aan de hand is? Dat lees je hier.
"Bianc, wil je even bij Sien langsgaan? Ze is helemaal overstuur van afgelopen nacht", vraagt mijn collega wonen en welzijn aan mij als ik haar op de gang tref. Natuurlijk maak ik meteen tijd vrij, zodat ik met mevrouw kan praten.
Als ik op het appartement van mevrouw aankom, zie ik haar hevig trillen in haar stoel. Ik vraag of het goed is dat ik naast haar kom zitten. Meteen springen de tranen in haar ogen. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt," vertelt ze mij snikkend. "Ik ben een volwassen vrouw, ik hoef niet zo behandeld te worden, ik ben oud en wijs genoeg!" Ik leg mijn hand op haar schouder en geef haar even de tijd voordat ik vraag waarom ze zo geëmotioneerd is.
Sien is 90 jaar oud en heeft vroeger als bejaardenverzorgster gewerkt. Daar is ze nog steeds trots op. In haar tijd waren er geen hulpmiddelen zoals een tillift, wat heeft geleid tot chronische pijnklachten aan haar schouderbladen en knieën. Twee jaar geleden heeft ze COVID doorgemaakt, waardoor ze ernstig ziek is geweest. Sindsdien kan ze niet meer lopen en worden transfers met de BEA gedaan.
Sien vertelt dat ze boos is op een van mijn collega's van de nachtdienst. Deze wil haar niet ondersteunen bij het opstaan. Ze heeft dat "hupje" nodig om te kunnen staan, maar andere collega's doen dit wel. Nadat ik naar haar heb geluisterd, vraag ik haar wat ik voor haar kan betekenen. Sien wil graag dat ik mijn collega instrueer om haar op deze manier te helpen. Ik vraag haar of ze het goed vindt als ik samen met mijn collega hierover met haar in gesprek ga, en ze stemt ermee in.
Tijdens het gesprek haalt Sien een certificaat tevoorschijn, haar diploma voor bejaardenverzorgende. Ze is er zichtbaar trots op. Mijn collega legt haar uit dat hij heeft geleerd dat een bewoner op eigen kracht moet kunnen opstaan, maar Sien is het hier niet mee eens. Uiteindelijk spreken we af dat de ergotherapeut mee zal kijken.
Na een check door de ergotherapeut blijkt de oplossing eenvoudig. Door een toiletbrilverhoger, het bed op een hogere stand te zetten en de stoel van Sien in de sta-opstand te doen, lukt het haar om zelfstandig van zitten tot staan te komen. Maar dat 'hupje' blijven we wel aan haar geven, al is het alleen al voor het idee.
Dit is Bianca:
Mijn naam is Bianca van Dalfsen en ik ben verpleegkundige in een woonzorgcentrum in Heemskerk. Sinds mijn 26e heb ik als zij-instromer het onderwijs verlaten en ben ik gaan werken in de zorg. Eerst in de verstandelijk gehandicaptenzorg en ik ben nu ruim 16 jaar werkzaam in de ouderenzorg.
In coronatijd ben ik even vastgelopen en heb ik een lange periode getwijfeld of de zorg nog wel bij mij past. In deze periode heb ik een switch gemaakt naar een andere locatie. Daar heb ik mijn vertrouwen terug mogen winnen. De reden dat ik begonnen ben met schrijven is dat ik met regelmaat negatieve berichten tegenkwam in de media over de VVT-sector. Ik besloot om de positieve en bijzondere dingen die ik in mijn werk tegenkwam te gaan delen met anderen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.