'Door op deze manier met moeder in gesprek te gaan, kwam ze zelf tot een conclusie'

liesje-zwanger-anticonceptie

Blogger Liesje volgde laatst een training om haar rol als aandachtsfunctionaris van 'Nu Niet Zwanger' te kunnen vervullen binnen de organisatie waar ze werkt. Ze vertelt over het programma.   

Het programma 'Nu Niet Zwanger' ondersteunt kwetsbare mensen (m/v) om een bewuste keuze te maken met betrekking tot het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Hulpverleners begeleiden cliënten actief, te beginnen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Het programma wordt inmiddels uitgerold over heel Nederland. Dit is even heel kort de uitleg ervan.

Het programma trok mijn aandacht doordat ik het juist zo mooi vind dat er niet gelijk wordt geroepen dat iemand geen kinderen mag krijgen en dat het dan geen strijd wordt. Het gaat erom dat je als hulpverlener in gesprek gaat met de cliënt om de juiste informatie te geven, waardoor een cliënt een weloverwogen keuze kan maken. In mijn werk zie ik regelmatig dat het mensen overkomt dat ze zwanger raken en dat er daardoor al een valse start is voor het kindje dat geboren wordt.

Als je op een rustig moment met cliënten in gesprek gaat over een kinderwens, krijg je een heel ander gesprek dan wanneer je dat gesprek aangaat op het moment dat er vermoedens zijn van zwangerschap en er al spanningen zijn. Daarbij ben je dan mogelijk al te laat met praten over een bewuste keuze. Het is ook gewoon een gevoelig onderwerp; zeker voor de kwetsbare medemens die vaak toch al op de tenen loopt om alles goed bij te kunnen houden in deze snel draaiende maatschappij. Door samen met je cliënt op een ontspannen en rustige manier in gesprek te gaan over de kinderwens, komt een cliënt er vaak zelf achter dat het nu nog niet het juiste moment is. En dat is altijd beter dan wanneer je als hulpverlener zegt: 'Zou je dat nou wel doen?' 

Zo sprak ik laatst een moeder waarbij er al kinderen uit huis waren geplaatst, omdat het haar niet lukte om haar kinderen de zorg te geven die zij nodig hadden. We wandelden samen door het park naar een afgesproken plek, waar zij één van haar kinderen even kon zien. Moeder had een nieuwe vriend en vertelde daar heel enthousiast over. Wat voor mij weer een mooi bruggetje was naar het onderwerp kinderwens. Ik vroeg haar of ze de wens had om nog een kind te krijgen, en haar antwoord was ja. Ik vroeg haar hoe zij dit in gedachten had. Wat zou het nu anders maken? Ze moest daar over nadenken en gaf als antwoord dat haar nieuwe vriend een hele lieve, betrokken familie had. Als ze het dan toch moeilijk vond, kon ze een beroep doen op zijn familie.

Voorheen had ze dat niet. Maar, gaf moeder aan, eerst even samen genieten. Ik beaamde dat; niets is leuker dan eerst samen leuke dingen doen en dan samen naar dat moment toe te groeien. We hadden het over anticonceptie, en moeder gaf aan dat ze niets gebruikte. Ook daar zijn we over in gesprek gegaan. Over de risico's en dat er meer soorten anticonceptie waren dan alleen een pil of condoom. Ondertussen googelde ik wat en liet ik haar van alles zien. Van veel dingen wist ze het bestaan niet af. 

Daarna kwamen we op het moment van de kinderwens. Is het nu handig om zwanger te raken? Door een aantal vragen te stellen aan moeder, zei ze gaandeweg het gesprek dat het nu geen handig moment was om zwanger te raken. Ze kon amper de afspraken met haar andere kinderen nakomen en financieel zat ze ook vaak in de problemen. Ik was het met haar eens en zei dat ik het goed van haar vond dat ze daar zo over nadacht. Inmiddels waren we bij de plek aangekomen waar we hadden afgesproken met één van haar kinderen, en stopten we het gesprek.  

Door op deze manier met moeder in gesprek te gaan, gaf zij zelf richting aan het gesprek en kwam ze zelf tot een conclusie. En daar gaat het om. Door de juiste vragen te stellen en de situatie in kaart te brengen, kan iemand een bewuste keuze maken om iets op dat moment wel of niet te doen. Ook kan ik er nu gewoon op terugkomen, omdat we het er al over hebben gehad. Daardoor kan ik haar actief blijven volgen over haar kinderwens en haar steeds laten nadenken over de situatie.  

Moeder is nu eerst aan het werk om alle afspraken met haar kinderen goed te laten verlopen en als dat haar lukt, gaat ze pas weer verder denken over haar kinderwens. Doordat moeder nu een duidelijk plan heeft, maakt dat haar ook sterk in haar keuze wat betreft een kinderwens. Persoonlijk denk ik dat je daar meer mee bereikt dan wanneer je het gesprek niet aangaat en gewoon zegt dat het niet mag. En door haar daar actief in te blijven volgen, kom je als hulpverlener ook minder voor verrassingen te staan.

Dit is Liesje:

Ik ben Liesje en al twintig jaar werkzaam in de gezinsbegeleiding als ambulant medewerker. Onze organisatie biedt begeleiding aan gezinnen waarvan het kind of de ouders een (vermoeden van een) verstandelijke beperking hebben. Zelf ben ik getrouwd en heb ik vier kinderen. Het leuke aan mijn werk is dat ik bij allerlei gezinnen over de vloer kom. Ook gezinnen die de deur gesloten houden voor anderen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!