Ambulant begeleider Liesje over kwetsbare gezinnen in coronatijd: ‘De voedselbank die dichtging zorgde voor grote spanningen’

ambulant-gezinsbegeleider-coronatijd-kwetsbare-gezinnen

Kwetsbare gezinnen werden in coronatijd alleen maar kwetsbaarder. De voedselbank sloot, de scholen gingen dicht, de zorg stopte grotendeels. Ambulant medewerker Liesje vertelt hoe zij deze periode heeft ervaren: ‘Daar ging ik dan, op pad met een tas vol groente en fruit om te verdelen over de gezinnen.’

Achter elke voordeur zit een verhaal en dat maakt mij altijd dankbaar dat ik achter die deur naar het verhaal mag luisteren. Het is zo mooi als je bij een gezin start waar eerst grote zorgen waren en dat je uiteindelijk de zorg afsluit bij een gezin dat zonder hulpverlening verder kan. Of gezinnen waar huiselijk geweld dagelijkse kost was en waar na veel praten en bijsturen weer rust komt. Helaas gebeurt het soms ook dat de zorgen zo groot zijn dat een kind niet meer thuis kan wonen. Hoe lang ik het werk ook doe, dat blijft moeilijk.

Paniek

En toen kwam de coronatijd... De voedselbank kon niet meer doorgaan met zijn werk. Paniek in de tent, want geen geld en geen eten zorgt voor grote spanningen en dus problemen in gezinnen. Gelukkig had een paar collega's voor elkaar gekregen dat er groente en fruit gegeven werd dat wij onder de gezinnen konden verdelen. Daar ging ik dan, op pad met een tas vol groente en fruit om te verdelen over de gezinnen waar het nodig was.

Weg veilige haven

Ook de scholen en alle soorten kinderopvang gingen dicht. De plek waar voor veel kinderen voor vijf dagen in de week een gevoel van veiligheid was, viel weg. Ouders die - doordat de kinderen naar school en naschoolse opvang gingen - de opvoeding en verzorging van de kinderen net aan bij konden benen, zaten nu 24/7 met de kinderen thuis. En dan moest er ook nog huiswerk worden gemaakt, wat om verschillende redenen niet elke ouder lukte. Dit zorgt bij gezinnen zonder zorgen al voor extra druk, dus bij deze gezinnen helemaal.

Geen contact

De zorg stopte abrupt - geen behandeling meer en veel organisaties die geen huisbezoeken meer deden (gelukkig ging mijn werk wel gewoon door). Gezinnen waar geen contact mee te krijgen was, zorgen die zich opstapelden, huiselijk geweld dat weer terugkwam.

Videobellen

De creatieve fase brak aan: videobellen of buiten afspreken met het gezin, zodat er afstand gehouden kon worden. Zodat ouders hun zorgen konden delen en de kinderen even konden luchten. Dat videobellen zorgde trouwens wel voor grappige situaties: een huisdier dat in beeld kwam staan, kinderen die voorbijsprongen, een heel gezin voor de camera gepropt om hun verhaal te vertellen en dingen te laten zien…

Ademruimte

Eén moeder had spontaan haar talent als juf ontdekt! Ze had niet verwacht dat het haar zou lukken. Gelukkig konden de kwetsbare kinderen wat eerder terug naar school, zodat vele kinderen weer een veilige plek hadden. En de ouder weer wat meer ademruimte kreeg om de kinderen op te kunnen vangen als ze weer thuis kwamen. Langzaam kwam alles weer op gang...

Klein gebaar

Ik was zo blij dat Rutte de kwetsbare gezinnen onder de aandacht bracht. Mensen beseffen vaak niet dat een klein gebaar soms zoveel kan betekenen voor een ander.

Dit is Liesje:

Ik ben Liesje en al twintig jaar werkzaam in de gezinsbegeleiding als ambulant medewerker. Onze organisatie biedt begeleiding aan gezinnen waarvan het kind of de ouders een (vermoeden van een) verstandelijke beperking hebben. Zelf ben ik getrouwd en heb ik vier kinderen. Het leuke aan mijn werk is dat ik bij allerlei gezinnen over de vloer kom. Ook gezinnen die de deur gesloten houden voor anderen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!