Blogger Verena: 'Net na de kop-staartbotsing was meteen duidelijk dat er ‘iets’ niet in orde was met mijn zicht'

Verena - Zicht

Na de kop-staartbotsing was het al snel duidelijk dat er iets mis was met het zicht van Verena. In deze blog vertelt ze erover en vertelt ze meer over haar zoektocht naar herstel. 'Naar het computerscherm keek ik met zonnebril op omdat het licht echt te fel was, de gekleurde accessoires in mijn huis moesten weg en televisie kijken (waarbij het beeld telkens verandert) maakte mij misselijk en duizelig.'

De zogenaamde ‘aan whiplash gerelateerde symptomen’ zijn er een hele hoop. Eentje die ik zowat bij ieder lotgenoot hoor, heeft te maken met de ogen. Moeite met het zicht, focus, dansende letters bij het lezen, moeite met bewegend beeld (tv waarvan het beeld steeds veranderd of scrollen op computerscherm), vermoeide ogen, gespannen oogbollen, (over)gevoeligheid voor licht en de neiging om de ogen alsmaar dicht te willen doen (alsof ze willen bijkomen).

Ik herken al deze klachten. Net na de kop-staartbotsing was meteen duidelijk dat er ‘iets’ niet in orde was met mijn zicht. Ik zag alles zwart-wit behalve de felle kleuren van de ambulance. Toch kon ik dat niet goed onder woorden brengen op dat moment.

De weken die volgden, bleek dat zodra ik mijn ogen opende na het slapen, mijn beeld zo was als het beeld wanneer je een analoge tv programmeert (weten we dat nog?!?!)… Het duurde dan even voordat het beeld ‘normaal’ werd. Wanneer ik mijn hoofd draaide, dan draaide het beeld met mij mee. Doodvermoeiend! Als ik van liggend naar zittend ging en van zittend naar staand, was het een mengelmoes van ruis in mijn beeld en was het alsof ik zeeziek was. Naar het computerscherm keek ik met zonnebril op, omdat het licht echt te fel was. De gekleurde accessoires in mijn huis moesten weg en televisie kijken (waarbij het beeld telkens verandert) maakte mij misselijk en duizelig.

Ik vertelde dit aan meerdere specialisten. Deze klachten waren veel voorkomend, maar er was geen directe oplossing. Via ergotherapie kreeg ik een aantal oefeningen die hielpen. Via via ben ik terecht gekomen in een centrum waar ik een speciale bril aangemeten kreeg. De situatie verbeterde toen aanzienlijk.

In mijn zoektocht naar herstel ben ik in 2019 naar een kliniek in Amerika gegaan. Daar is uitgebreid onderzoek gedaan naar mijn hersenen en er is een behandeling gestart. Daar werd gebruik gemaakt van de ‘Brock String Test’ en werd daarmee geoefend om de ogen en de achterliggende spieren te versterken.

De 'Brock String Test' onderzoekt de bewegingen convergentie en suppressie van de ogen. Wanneer we op korte afstand naar een voorwerp kijken dan richten we de ogen neuswaarts om het voorwerp niet dubbel te zien. Deze beweging heet convergeren en is belangrijk voor activiteiten zoals lezen, schrijven, werken op de computer, handwerk, etc

Suppressie gaat over het onderdrukken van beeld: elk oog ontvangt een eigen beeld en stuurt het naar de hersenen. Wanneer de beelden niet op elkaar ‘passen’ dan ziet men dubbel.

Door gebruik te maken van de Brock String en daarmee te oefenen, kun je deze bewegingen trainen. Je kunt dan een paar keer per dag bewust aan de slag en zelf heb ik snel vorderingen ervaren. Bij thuiskomst uit Amerika werd me aangeraden om een Neuro Optometrisch Revalidatie traject te volgen. Daar had ik niet eerder van gehoord terwijl dat de behandeling is die mijn zicht enorm heeft geholpen.

Meer informatie over de Brock String Test vind je hier.

verena-blogger-whiplash

Dit is Verena:

Beste lezer, mijn naam is Verena (42). Op kerstavond in 2008 raakte ik betrokken bij een auto-ongeluk. Degene die tegen mij aan botste was afgeleid door de mobiele telefoon. Die aanrijding heeft mijn leven veranderd. Inmiddels kan ik zeggen dat ik een heel goed leven heb ondanks de klachten die ik ervaar, maar dat was lange tijd anders. Middels mijn blog nodig ik iedereen die met whiplash in aanraking komt, uit om zich te ontdoen van vooroordelen en zo een manier bieden voor openheid, meer begrip en meer bekendheid van hetgeen deze onzichtbare vijand inhoudt.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!