Blogger Mariët - 'Hij lijkt gewoon een beetje trots te zijn dat hij door zelf te tekenen nog een piepklein beetje regie in handen heeft!'

Mariët-handtekening

Het is zo belangrijk om mensen met dementie het gevoel te geven dat ze zelf nog wat mogen bepalen. Zo vertelt blogger Mariët het verhaal van een meneer die in het ziekenhuis niet voor 'vol' werd aangezien vanwege zijn beginnende Alzheimer. 'Het bevestigde mij alleen maar meer dat er in het ziekenhuis te weinig kennis is over dementie en al helemaal in de benadering van mensen met dementie.'

Hij had beginnende Alzheimer, al heel wat meegemaakt op het gebied van eigen gezondheid en die van zijn vrouw, kreeg hij ook nog eens de pech om in het ziekenhuis te belanden.

Hij was lang en erg mager, halfzijdig verlamd en spreken ging hem niet meer zo geweldig goed af. Vanwege zijn verlamming had hij ook niet meer de juiste controle over al zijn spieren en hierdoor liep er nogal eens een straal speeksel uit zijn mondhoek. Daarnaast kon hij niet zo heel goed meer zelfstandig eten met één arm en hand, waarbij hij erg morste en ook nog eens slechte longen had vanwege COPD. Al met al maakte hij in het ziekenhuis een wat smoezelige, zielige, verwaarloosde indruk en wanneer je hem niet goed kende en je alleen afging op wat je zag, werd hij vaak onderschat. Wanneer er dan ook nog eens in de 'papieren' staat dat hij beginnende Alzheimer heeft, was het niet verwonderlijk dat hij in het ziekenhuis regelmatig niet voor 'vol' werd aangezien.

Dat ik dit begrijpelijk vind, wil nog niet zeggen dat ik het er mee eens was. Ik vond het erg kortzichtig van het verplegend personeel en ronduit beledigend voor meneer. Het bevestigde mij alleen maar meer dat er in het ziekenhuis te weinig kennis is over dementie en al helemaal in de benadering van mensen met dementie.

Toen ik hoorde dat hij in het ziekenhuis lag, ben ik hem elke dag een bezoekje gaan brengen. Ik hielp hem met eten, legde hem goed in bed of in zijn stoel. Schoor hem, poetste zijn tanden, knipte zijn nagels en deed de was. Hij was, wanneer hij in bed lag, vaak onrustig. Wanneer er geen toezicht was, was het gevaar groot dat hij uit zou bed vallen. Hij had geen controle over zijn verlamde lijf en kon een val dan ook niet stoppen. De onrust kwam waarschijnlijk van ademnood en/of pijn. Dat kon hij niet altijd goed benoemen, dat was nu eenmaal zo, zei hij dan. Vanwege die onrust en valgevaar, gingen de bed rekken van zijn bed omhoog en werden er kussens naast zijn benen geplaatst (hij stootte anders zijn benen kapot tegen de rekken).

Op een dag bezocht ik hem weer en kwam er vrijwel direct een verpleegkundige op me af. Het eerste contactpersoon van dhr. was deze week nog niet op bezoek geweest en ook de komende dagen zou ze niet komen, maar er was dringend een handtekening nodig. Kon ik het formulier dan niet tekenen? Ik was dan wel geen contactpersoon, maar ja, ik kwam bijna iedere dag…dus...

Wat verbaasd nam ik het formulier en de pen van haar over en vroeg haar waarvoor er getekend moest worden. Er moest getekend worden voor het omhoog doen van de bed rekken en de kussens, omdat dit dhr. beperkt in zijn vrijheid. Toen heette het nog M&M en er was een handtekening voor akkoord nodig. 'Goed', zei ik, 'maar waarom vraag je dit aan mij? Dat kan dhr. prima zelf hoor.'

Ik ga op mijn knieën voor dhr. zitten en zeg een beetje plat (wat dhr. prachtig vindt…) 'Je bent wanneer je in bed ligt aan het klooien en onrustig, waardoor ze bang zijn dat je uit bed dondert. We willen je graag heel weer naar huis hebben, dus vind je het goed dat de rekken omhoog gaan? En er kussen gelegd worden?' 'Natuurlijk', mompelt hij. Ik geef hem de pen in zijn gezonde hand en hij krabbelt er op zijn manier een handtekening op. Hij doet zo zijn best dat er een straal speeksel uit zijn mond op de tafel loopt maar dat mag de pret niet drukken.

'Alstublieft', zeg ik tegen de verpleegkundige, 'meneer geeft toestemming.' Ik vergeet nooit de triomfantelijke glimlach van meneer, wanneer hij de handtekening geplaatst heeft. Hij lijkt gewoon een beetje trots te zijn dat hij door zelf te tekenen nog een piepklein beetje regie in handen heeft! Wat is het toch belangrijk om 'voorbij' het uiterlijk en 'voorbij' de dementie of ziekte te kijken om zo de mens erachter in zijn waarde te laten!

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!