Blogger Mariët - 'En in tegenstelling tot corona, geven complimenten ons en de mensen om ons heen, licht en vrolijkheid!'
In deze blog vertelt blogger Mariët over het C-woord. Als je het C-woord ziet staan, dan denk je waarschijnlijk gelijk aan corona. In deze blog wil Mariët iedereen die dit leest uitnodigen, uitdagen om van dat C-woord iets anders te maken. Namelijk: COMPLIMENTEN!
HET C- WOORD
Waar zijn we de laatste tijd het allermeest mee bezig geweest? Wat heeft ons beziggehouden? Waar hebben we het meest naar geluisterd, over gepraat en gediscussieerd?
Precies, het C-woord; CORONA!
Positief of negatief getest op corona? In quarantaine en bezoekverbod vanwege corona, persconferentie over corona, geen vakantie, geen uitstapjes, geen kappersbezoek vanwege corona. Wel of niet vaccineren tegen corona?
Discussies over vaccineren, milde lockdown, strenge lockdown, avondklok vanwege corona. Iedereen heeft er een andere mening of kijk op en dat zet mensen tegen elkaar op. De samenhorigheid is ver te zoeken. En zo kan ik nog uren doorgaan. Het is een akelig naar woord geworden en hoe meer we tegen elkaar zeggen we willen het er niet meer over hebben, hoe vaker je het woord toch weer in de mond neemt.
Het C- woord CORONA.
Vandaag wil ik met het schijven van deze blog iedereen die dit leest uitnodigen, uitdagen om van dat C-woord iets anders te maken. In het ABCDementie wat ik heb gemaakt staat de C voor COMPLIMENTEN!
In dat ABCDementie beschrijf ik bij de C van COMPLIMENTEN, dat mensen met dementie complimenten nodig hebben. Hoe hun eigenwaarde hierdoor kan groeien, zorg kan makkelijker verleend worden en de sfeer wordt over het algemeen een stuk beter wanneer er complimentjes uit gedeeld worden. Wees eerlijk ook zelf vinden we het fijn toch om complimenten te krijgen?!
Laten we vanaf vandaag ELKE dag aan iedereen die we ontmoeten, contact mee hebben, mee samenleven enz. minstens één COMPLIMENT geven! En dan vooral aan mensen met dementie.
Heel eenvoudig; 'Wat heeft u een mooie das om!' 'Wat fijn dat u vandaag zelf uw gezicht wast!' 'Wat goed dat u zo vroeg op bent gestaan vanmorgen!' 'Wat geweldig dat u zo rechtop zit', 'Wat goed dat u uw voeten zo hoog op tilt!'
Maar dan ook de mensen waar we minder snel een compliment voor in de mond nemen. De bewoner die de pot met snoep elke keer weer leeg eet!
'U heeft uit de snoep pot gesnoept, dat betekend vast dat u zich hier thuis voelt, dat vind ik erg fijn!'
Of de bewoner die op iedereen kritiek heeft; 'Wat fijn dat u altijd zo oplettend bent, je kunt wel zien dat u de leiding had in een groot bedrijf!'
'Wat fijn dat vandaag meedoet met een spelletje', tegen een bewoner die bijna nooit ergens aan mee wilt doen.
'Dank u wel voor de antwoorden! Wat knap dat u zoveel antwoorden weet op de quiz vragen', tegen een bewoner die alle antwoorden voor zegt.
'Goed dat u zo duidelijk laat merken dat u boos bent, dan weet ik waar ik aan toe ben, dat is fijn', tegen een bewoner die boos tegen je uitvalt.
Zie je, helemaal niet zo moeilijk, iedereen kan complimentjes uitdelen! En wanneer je de smaak te pakken hebt gaan we het overal doen, niet alleen complimentjes voor mensen met dementie maar ook voor de mantelzorgers, familie en vrienden. Wie je ook maar tegenkomt!
Wie neemt deze uitdaging aan!? Elke dag één compliment uitdelen aan mensen met dementie en alle andere mensen waar je die dag contact mee hebt? Maak er een uitdaging van om ook complimenten te geven aan die collega waar je niet zo graag mee samenwerkt, of de leidinggevende die met nieuwe regels komt, of een 'lastig' familielid en vul zelf maar in.
En dan als allerlaatst, misschien wel de moeilijkste uitdaging, geef je aan het einde van de dag een compliment aan jezelf!
Ik weet zeker wanneer we dit gaan doen, dan wordt het C- woord niet meer overheersend geassocieerd met Corona maar met COMPLIMENTEN.
En in tegenstelling tot corona, geven complimenten ons en de mensen om ons heen, licht en vrolijkheid!
Daag jezelf uit;
Bedenk voor ieder moment een compliment!
Dit is Mariët:
Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.