Ambulanceverpleegkundige John - 'Patiënt vertelde dat hij het vuur met spiritus wilde versnellen en terwijl hij dit deed er een soort steekvlam kwam'

John-brandwonden

Het is hartje zomer en dan wordt de BBQ weer veel gebruikt. Toch gebeuren er jaarlijks nog veel ongelukken met de BBQ waarbij mensen brandwonden oplopen. Ambulanceverpleegkundige John vertelt vandaag over zo'n casus! 'De melding is brandwonden in het gezicht en op de borst door gebruik van spiritus bij de BBQ.'

Terwijl we inmiddels wel kunnen spreken van een typische Nederlandse zomer, laten BBQ-fans zich daardoor niet afschrikken. Komende dagen weer een weersverbetering.

Naast een elektrische BBQ-versie, is de traditionele versie nog steeds geliefd. Daarbij worden soms producten gebruikt om het vuur te versnellen die daar niet voor bestemd zijn. En onder invloed van alcohol kunnen de risico’s minder goed ingeschat worden als daarvoor niet geschikte materialen worden gebruikt.

Zoals bij de meneer uit onderstaande casus.

De melding is brandwonden in het gezicht en op de borst door gebruik van spiritus bij de BBQ. Het advies van de meldkamer om te koelen met lauw stromend water wordt reeds opgevolgd. 

Ter plaatse worden we door een groepje jongeren opgevangen. De sfeer is enigszins bedrukt. In mijn ooghoek zie ik nog de BBQ staan. We worden naar binnen begeleidt waar een jongeman onder douche staat. Hij staat in ieder geval rechtop. Op zijn borstkast zie ik restanten van wat eerder een synthetische blouse moet zijn geweest. Hij is goed aanspreekbaar. De pijn wordt nu gedempt door het koelen. Er is inmiddels 10 minuten koelen verstreken. Nog zeker 10 minuten laat ik het koelen doorgaan. Onderwijl treft mijn collega al voorbereidingen om patiënt zo dadelijk op de brancard te laten plaatsen. Een infuus wordt klaargelegd, medicatie opgetrokken.

Tijdens het koelen probeer ik al een indruk te krijgen over de mate van de verbranding. Patiënt heeft zijn kleding uitgedaan en dat is prima. (Ook de recentste nieuwe richtlijn) In het gezicht zie ik brandwonden, losse huiddelen zijn zichtbaar. Met name over voorhoofd en neus. De mond lijkt niet geraakt. De blouse die vlam vatte zit deels verkleefd met de thorax wand.

Patiënt vertelde dat hij het vuur met spiritus wilde versnellen en terwijl hij dit deed er een soort steekvlam kwam. Omdat hij er dicht opstond raakte zijn blouse in brand en was er paniek. Het feit dat patiënt volzinnen spreekt en niet schor klinkt stelt voor nu gerust dat de airway nog niet bedreigd is en er geen dyspnoe is nu.

De brandwonden op de thorax schat ik op 4 procent. Globaal is de oppervlakte van je hand op het lichaam 1 procent. Het gezicht schat ik op 0,35 procent verbrand. Het schatten van verbrand lichaamsoppervlakte is best moeilijk. Vaak ben je geneigd te hoog in te schatten. Je ziet t vaak pas beter bij beoordeling in een later stadium. Na het koelen, laten we patiënt plaatsnemen op een steriel Metalline laken. Dit plakt niet aan de wond. Altijd patiënt in zittende houding laten. Dit in verband met mogelijk optreden secundair longoedeem.

Eerst nu reassessment:

De A is vrij, geen slikklachten, mondinspectie laat geen letsel zien.

In de B is de saturatie 99 ademfrequentie 20 Er is beiderzijds normaal ademgeruis. De thorax beweegt symmetrisch. De beweging is wel pijnlijk waardoor de neiging tot minder goed doorademen aanwezig is.

In de C is er tachycardie, sinustachycardie 110 min RR 150/78

In de D is patiënt volledig alert, max EMV. Er is sprake van alcohol inname, maar staat nu niet dominant op de voorgrond.

Patiënt krijgt pijnbestrijding via een aangelegd infuus. Paracetamol en Fentanyl, dusdanig getrieerd totdat de pijn onder controle is. Esketamine behoort ook altijd nog tot de mogelijkheid.

Inspectie huid:

- Haren deels verbrand (onder de douche nog niet gezien).

- Hoofdhuid voorhoofd laat blaren zien, evenals op de neus en forse roodheid beide wangen.

- Neushaartjes zien zwart. 

- Mond niet aangetast, keelinspectie: Geen aanwijzingen voor defecten.

- De mond sluit je als in een reflex ter bescherming van je airway.

- Thorax: Minimaal 1e en 2e graads brandwonden over gedeelte van de thorax, met name de bovenste helft. Delen van kleding verkleeft met de huid. Dit laten we voor nu in situ.

- Buik, benen geen letsel.

- Arm en hand rechts ook roodheid en blaarvorming. Eerder nog niet zo prominent zichtbaar.

De wonden dekken we af met huishoudfolie, dit plakt niet aan de wond en houdt de wond visueel en schoon. Nooit circulair. In delen afdekken.  Verder dekken we dhr. toe om afkoeling te voorkomen.

Qua vochttoediening geldt de regel in LPA

0.25 ml/kg lichaamsgewicht x TVLO/uur (Totaal Verbrand Lichaams Oppervlak) bij alleen meer dan 15 procent TVLO 2e en derde graad bij volwassene. Onze patiënt voldoet hier niet aan. Er wordt dus een waakinfuus Ringerlactaat aangesloten. 

We doen een vooraanmelding op de SEH en vervoeren meneer naar de SEH en dragen daar over. Op een later moment wordt patiënt overgeplaatst naar een brandwondencentrum.

Algemeen:

Brandwonden hebben een grote impact. 

Naast de huiddefecten, kunnen er primair luchtwegproblemen optreden bij verbrandingen in het aangezicht en kunnen luchtwegen zelf beschadigd raken. Belangrijk is om de realiseren dat gezondheidseffecten ook in een later tijdsbestek kunnen optreden. En zoals gezegd is het bepalen van het TVLO iets wat pas nauwkeurig in een ziekenhuis gedaan kan worden.

In de praktijk werken we met een eerste ruwe schatting. Ook de beoordeling 1e en 2e en 3e graad kan op een SEH nauwkeuriger gedaan worden. (Soms is het ook duidelijk als een lichaam massaal verbrand is. Vaak met een nog steeds intact bewustzijn, zich nog niet de ernst realiserende omdat door aanwezigheid van 3e graads brandwonden de pijnprikkel ontbreekt)

Ambulancezorg is gericht op, koelen, bewaken vitale parameters, pijnbestrijding, zo nodig vochttoediening en juiste vervolgzorg en urgentie initiëren al gelang de conditie van de patiënt.

Eerste Hulpregels bij brandwonden

Na de aanpassing zijn dit de belangrijkste eerste hulpregels:

1. Koel de brandwond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier

2. Voorkom dat het lichaam te veel afkoelt, koel alleen de wond.

3. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.

4. Smeer niets op de brandwond.

5. Houd het slachtoffer warm met een deken.

6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.

7. Vervoer het slachtoffer, als dat mogelijk is, zittend.                              

Bron: Internet. Brandweer.nl

Wil je meer lezen over mijn werk als ambulanceverpleegkundige, volg me dan op FB Ambulanceverpleegkundige in praktijk. Geniet van de zomer, je vakantie? en alles wat je dierbaar is.

Take care en tot volgende keer.?

John-blogger-Ambulanceverpleegkundige

Dit is John:

Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!