'Terwijl ik mevrouw aan het aanmelden ben, zie ik een duidelijke toename van de ventriculaire tachycardie'
In deze blog komt er een melding binnen van een vrouw met hartkloppingen en duizeligheidsklachten. Ambulanceverpleegkundige John gaat naar haar toe om de situatie te beoordelen. 'Als ik daarbij aan de polsslagader voel, is duidelijk voelbaar hoe de druk wegvalt.'
Voor je weer een nieuwe blog. Onlangs vroeg mij iemand, zijn er casussen waarover je niet schrijft. En het eerlijke antwoord is ja.
Vaak zijn dat casuïstieken waarbij herleiding mogelijk is en die nogal specifiek zijn. Je kunt zo niet bedenken in welke situaties wij terecht komen. Soms denk je dat je na 30 jaar alles wel gezien hebt. Nou, dat is dus echt niet zo. Collega’s zullen dit kunnen beamen. Soms zijn er aspecten bij een hulpverlening die bijzondere indruk maken.
Onderstaande casus voldoet niet direct aan deze criteria. Het is een algemeen vaker voorkomende hulpvraag. Met de casussen die ik uitkies, probeer ik telkens een accent van de hulpverlening weer te geven, waarvoor onze hulp gevraagd wordt.
In de Rapid Responder dienst een melding van een mevrouw met gevoel van hartkloppingen en daarbij duizeligheidsklachten.
Bij het adres staat de deur al open. Ik tref mevrouw aan op de bank. De PAT (Patiënt assessment triangel) is voor nu pluis. Mevrouw heeft sinds een uur hartkloppingen en voelt zich daar niet lekker bij. Dat niet lekker zijn, bestaat uit duizeligheid en collaps neigingen. Aanvankelijk was het erger aanwezig dan op dit moment. Patiënt is eerder ook al eens opgenomen geweest met soortgelijke klachten.
LO
A: vrij
B: normopneu beiderzijds normaal ademgeruis. Schone longen. Ademfrequentie 18. In de C: is de RR 134/70 op de scope (monitor) zie ik een sinusritme met korte onderbreking door vier impulsen die vanuit een ander focus van het hart komen. Zogenaamd uit de hartkamer. (Ventrikels)
Het 12-afleidingen ECG laat, behoudens deze ritmestoornis, geen afwijkingen zien. Patiënt heeft geen pijn op de borst. Eerst leg ik hier een intraveneuze toegang aan.
D: mevrouw is goed alert en is de score maximaal.
E: geen bijzonderheden.
Allergie: -
Medicatie: Metropolol, antistolling en maagbeschermer.
P (past illness): hartinfarct 10 jaar geleden. Eerdere opname met soortgelijke klachten.
De ritmestoornis blijft terugkomen. Deze patiënt ga ik insturen. Er is sprake van ventriculaire ritmestoornissen die een groot effect hebben op de bloeddruk en in potentie is het een gevaarlijke ritmestoornis. Vanuit een ventriculair ritme is de kans op ventrikelfibrilleren vergroot, waardoor we in een reanimatie setting terecht kunnen komen. En dat is wat je te allen tijde probeert te voorkomen
Terwijl ik mevrouw aan het aanmelden ben, zie ik een duidelijke toename van de ventriculaire tachycardie. De klachten van duizeligheid nemen daarbij ook toe. Als ik patiënte op dat moment laat hoesten schiet het ritme in een sinusritme (sinusritme is het normale hartritme). Echter, het effect is steeds maar van korte duur. Als ik daarbij aan de polsslagader voel, is duidelijk voelbaar hoe de druk wegvalt.
Ons protocol geeft aan hoe hierin te handelen. Als de ritmestoornis zich dusdanig presenteert dat er bewustzijnsdaling optreedt, kunnen we medicijnen via het infuus toedienen. Mocht een ritmestoornis zich dusdanig ontwikkelen dat patiënt buiten bewustzijn raakt dan kunnen we een gedoseerde elektroshock toedienen om het ritme te herstellen.
Mevrouw blijft bij bewustzijn. Snel genoeg is de ambulance ter plaatse en draag ik over. Mevrouw blijft aan de bewaking en wordt opgenomen op de eerste hart hulp van het ziekenhuis. Daar zal onderzoek gedaan worden wat de oorzaak is. Soms kunnen ritmestoornissen ook in oude infarct gebieden ontstaan.
Op de ritmestrook zie je duidelijk hoe het ritme plots veranderd en ook weer hersteld. In het ziekenhuis zal met medicatie getracht worden het ritme te herstellen.
Zo zie je dat elke melding weer anders is. Methodiek en SPARRTT houden je altijd op koers. Tot zover deze casusbespreking.
Fijne week en wil je meer lezen over mijn werk, volg me dan op FB @ambulanceverpleegkundige in praktijk en op instagram @ambulanceverpl_in_praktijk
Pas goed op jezelf.
Dit is John:
Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.