Ambulanceverpleegkundige John - 'Natuurlijk geef ik haar nog een traumabeertje, want alle troost is welkom'

John - 30 juli

In deze blog deelt ambulanceverpleegkundige John weer twee hele interessante casussen. John gaat langs bij een meisje dat in haar gezicht is gebeten door een hond en bij een meneer die van de trap is gevallen en kort niet aanspreekbaar is geweest. Lees je mee?

Goedendag, welkom bij weer een nieuw blog uit de ambulance praktijk.

Begin juli had ik 2 weken vakantie. Het zou Mallorca worden dit jaar. Nadat eerst de terugvlucht naar een andere luchthaven verplaatst werd, volgde de dag voor vertrek annulering van de hele vlucht. Dus verbleven we in ons eigen mooie land. Rotterdam, Dordrecht en de provincie Zeeland. In het mooie Tholen om precies te zijn. Is dit dan erg. Nee zeker niet, het valt in het niet bij alle huidige maatschappelijke vraagstukken.

De wereld staat op zijn kop lijkt het wel. Van oorlog, droogte tot rijen en chaos op Schiphol en protesten. Over protesten gesproken. In de media las ik dat er een groep mensen is die zich mengen in protesten en daarmee mede sfeer geven aan een protest. Ze hebben geen binding met het onderwerp zelf, maar dat schijnt dan niet te hoeven. Probeer me dan voor te stellen hoe dat dan gaat. Dat maandag even in de agenda gekeken moet worden of er nog plaats is voor deelname.  Nee dinsdag lukt niet, want dan moet Nelly op bezoek bij tante Tiny in het verpleeghuis, maar woensdag en donderdag zijn nog vrij.

En dan sluit de groep zich aan. Zolang het protest maar tegen iemand is, desnoods tegen zichzelf. De omschrijving het protest is gekaapt is geboren. Laat ik het benoemen als heel bijzonder. Gelukkig zijn er veel landen waar het ongetwijfeld beter is dan hier in Nederland.

Mijn standpunt dat ik achter de boeren sta blijft overeind. Perspectief is nodig. Het begint met echt luisteren naar elkaar. De Wet moet daarbij wel gerespecteerd worden. Van wetteloosheid is nog nooit iemand echt beter geworden.

Het nummer van Rob de Nijs ‘laat alles wat ademt in vrede bestaan’ is een mooi statement anno juli 2022

Een mooi voorbeeld van elkaar helpen en respect, zag ik tijdens de vakantie in het dorpje St Maartens Dijk. Bij de plaatselijke bakker pauzeerde we even tijdens de vakantie. In het voor gedeelte van de winkel dronk een mw. zittend in een rolstoel een kopje koffie en maakte een praatje met de mw. achter de toonbank.

Buiten zittend aan de koffie, zag ik dat er een loopplankje gelegd werd zodat mw. gemakkelijk naar buiten kon met de rolstoel.

Met een ‘tot morgen’ nam ze afscheid. Het loopplankje werd weer opgeruimd. Ik deed de aanname dat mw. hier elke dag even komt.

Een moment van sociaal contact, het gevoel onderdeel uit te maken van de gemeenschap in het dorp. De rol van deze bakkerij is zo vele malen groter dan het verkopen van brood. 

Maar ik dwaal weer af, dus gaan we snel op pad naar een melding van hondenbeet in het gezicht van een kind. De meldkamer is nog in de melding, terwijl ik met spoed die kant op ga.

Ter plaatste zie ik al politie in de straat. De hond is al veiliggesteld. Omstanders hebben zich verzameld op straat. Iemand wijst me waar ik moet zijn. In de woning.

In de armen bij moeder een jong meisje. Het bloedt zit over het hele gezicht. Ze is erg overstuur. Moeder is rustig en probeert haar te kalmeren. Aangezien het gezicht onder het bloed gelopen is, verwacht ik een wond hoog in het aangezicht.

Het meisje is goed aanspreekbaar. De moeder betrek ik zoveel mogelijk bij de hulpverlening.

Ik vertel tegen het meisje wie ik ben en dat ik even wil kijken naar de wond. Er zit een forse bijtwond op het voorhoofd, de wond heeft de vorm van een Z. Ogen, neus en verder naar beneden is er geen letsel. Geen bedreiging van ademweg in ieder geval.

En dat stelt (al klinkt dat misschien een beetje dubbel) me gerust.

Indien de beet een stuk lager was geweest, had ik wellicht voor een grotere uitdaging gestaan. Ik maak het gezicht schoon en doe een verbandje op de wond. Dat maakt dat de aanblik alweer heel anders is. Ik overleg met de huisarts en de keuze wordt gemaakt om haar op de spoedeisende hulp te laten behandelen. Ik regel dat ze daar terecht kunnen en verwacht worden. Natuurlijk geef ik haar nog een traumabeertje, want alle troost is welkom. Het beertje wordt stevig omarmd.

Hondenbeten geven vaak wondinfecties. De wond is per definitie al verontreinigd door de bacteriën die de hond bij zich draagt. De arts kan er dan voor kiezen om alleen een paar situatie hechtingen te plaatsen zodat niet alles opgesloten wordt.  Het meisje gaat met de ouders met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Ambulancevervoer is gelukkig niet nodig. Waar behoefte aan is, is dat zaken goed geregeld worden. Zoals de aanmelding op de SEH, wegwijs maken in de route enz. En dat is ook mijn taak. Daarbij maak ik gebruik van de korte lijnen die ik als zorgprofessional heb. 

Eerder in afgelopen winter.

Bij de tweede casus was er de melding van een meneer die van de trap is gevallen. Kortdurend niet aanspreekbaar geweest en redelijk bloedverlies aan het hoofd. Gezien dat patiënt in de melding niet aanspreekbaar is, met genoemd bloedverlies, heeft de meldkamer al opgeschaald met een tweede ambulance en het Mobiel Medisch Team. Met mijn collega maak ik aanrijdend een plan van aanpak.

Dhr. ligt nog onder aan de trap. Hij is weer aanspreekbaar. Spreken gaat wel enigszins moeizaam. De reden van de val en hoogte is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat het hoofd het eerste de grond geraakt heeft. Er is fors bloedverlies. In de SitRap aan de meldkamer geven we door dat we alle ingezette hulp ter plaatse willen hebben. Deze man kan op korte termijn in ernstige problemen komen en aanvullend medisch specialistische zorg nodig hebben. De politie, die ook ter plaatse is, zorgt voor opvang van de leden van het MMT.

Trauma. ABC BBBB

A: is vrij, geen drukpijn op de halswervels.

B: Beiderzijds goed inkomend ademgeruis, de saturatie is 99% geen aanwijzing voor trauma aan de borstkast.

C: Rustige polsfrequentie 70 min krachtig.

Borst, Buik, Bekken en Benen: geen bijzonderheden. 

Gezien het weefsel letsel aan het hoofd, leggen we een stevig verband aan zodat het bloeden stopt. Ik zie dat er sprake is van fors weefsel letsel. Schat het bloedverlies op 600-700 ml. Ook gezien de hoeveelheid gestold bloed. Na het verband stopt het bloeden. 

Dhr. is gezond en gebruikt geen medicijnen.

Na deze handeling reassessment ABCD, start met zuurstof omdat de saturatie gedaald is naar 94 en na het plaatsen van een infuus maken we plan van aanpak. 

We hebben na het top-teen onderzoek te maken met initieel hoofdletsel zonder aanwijzingen voor nu zichtbaar ander letsel en een patiënt die bewustzijnsverlies heeft gehad. De reden van de val is niet duidelijk evenals vanaf welke trede van de trap de val is. Dhr. kan er zich niets van herinneren. Gezien het letsel moet dit een van de eerste bovenste treden zijn geweest.

In de loop van de hulpverlening neemt de zwelling in het aangezicht toe. De verdenking is dat er zeker fracturen zullen zijn.

Deze meneer moet in ieder geval naar een Level 1 ziekenhuis met neurochirurgische faciliteiten. Het spreken gaat wat moeizamer, een kaakfractuur is zeer aannemelijk.

Nadat we dhr. voorzichtig geïmmobiliseerd hebben op de vacuüm matras arriveert het MMT. Ik draag over en in overleg gaan we met spoed naar het ziekenhuis. De arts gaat uitvoorzorg mee aan boord. In de ambulance dienen we nog paracetamol toe en een antibraakmiddel. 

De oorzaak van de val zal niet opgehelderd kunnen worden. Meest aannemelijk lijkt wegglijden op een gladde trap, daar er geen aanwijzingen zijn voor een intern probleem. 

Gedurende het vervoer naar het ziekenhuis treden geen grote veranderingen meer op. 

Het toedienen tranexaminezuur (van invloed op bloedstolsels) wordt overlegd met arts van het MMT.

Nadien spreek ik de echtgenote nog. Naast diverse breuken in het aangezicht had dhr. ook inwendig bloedverlies in het hoofd. Dhr. werd op de intensive care opgenomen.

Zo’n inzet is altijd een samenwerking tussen de diverse disciplines en collega’s. Vanaf de melding en eerste instructies van de meldkamer centralist aan de melder tot aan de overdracht in het ziekenhuis levert ieder zijn bijdrage om de best mogelijke zorg te geven.

Tot zover weer.

Iedereen alvast een mooie vakantie gewenst.

Onderwijl pas ik op de zaak.

John.

Nu ook te volgen op insta @ambulanceverpl_in_praktijk en FB Ambulanceverpleegkundige in praktijk.

John-blogger-Ambulanceverpleegkundige

Dit is John:

Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!