Ambulanceverpleegkundige John - 'Mw. wilde afrekenen bij de kassa en liet plots haar telefoon vallen en viel daarbij achterover'
In deze blog komt er een melding binnen over een vrouw in kapperszaak die plots achterover is gevallen en schokkende bewegingen laat zien. Wat er aan de hand was? Je leest het hier.
Disclaimer van toepassing. Zie info Ambulanceverpleegkundige in praktijk.
Beste lezers,
Nadat ik afgelopen zaterdagmiddag mijn blog voor deze week af had, bereikte me diezelfde nacht het bericht van het ernstige ongeval in Helmond. Reden om daar toch even bij stil te staan. Een markering in de tijd die betrokkenen nooit zullen vergeten. Condoleances aan de nabestaanden en kracht voor het herstel van de gewonden waaronder 2 collega’s van Ambulancezorg Brabant-Zuidoost.?
Bedankt voor jullie reacties op mijn vraag welke aspecten van mijn werk nog wat meer aandacht mogen krijgen. Onder andere over epilepsie, trauma, kinderen en verloskunde, maar ook over B vervoer.
B vervoer betekent vooraf gepland vervoer. Dat betekent vaak een overplaatsing of een ontslag. Ook kan een melding dusdanig getrieerd worden dat er een B urgentie aan komt te hangen.
A1 betekend met spoed, met gebruik van optische en akoestische signalen. Bij deze meldingen streven we ernaar binnen 15 min plaatse te zijn. Bij A2 rijden we direct aan zonder signalen. Soms bij verkeersdrukte kan gebruik gemaakt worden van de signalen. We willen in ieder geval binnen 30 minuten ter plaatse zijn.
Bij B vervoer geen gebruik OGS en rijden we met de verkeersregels naar patiënt.
B en A2 vervoer wordt ook veel gedaan door de middencomplex ambulance. A1 door ALS ambulance of de Rapid Responder.
Goed om te zeggen dat een en anders niets zegt over de intensiteit van de inzetten. Een A2 of B vervoer kan net zoveel competenties vragen als bij een A1 rit. Dus ook als ALS team doe je A2 en B inzetten. Bedenk dat de urgentie code niets zegt over de zorg aan de patiënt. Telkens wordt de hulpvraag vastgesteld en
Interventies hierop afgestemd.
De volgende melding waarin ik jullie meeneem betreft een onwel melding. Persoon in kapperszaak plots achterovergevallen en schokkende bewegingen laten zien. Ademhaling aanwezig. Melder geeft aan dat er moeilijk contact met persoon is te krijgen.
Met spoed gaan we ter plaatse.
Voorbereiding:
Wat kunnen we verwachten.
Insult?
Hypotensie?
Trauma met secundair insult?
CVA?
Een breed beeld aan mogelijke differentiaal diagnoses.
Met onze spullen betreden we de kapperszaak.
Mw ligt op de grond in zijligging. Op afstand zie ik al urine-incontinentie.
Bij het aanspreken kijkt mw. me niet begrijpend aan. ‘Wat ik hier kom doen en waarom lig ik hier op de grond?’, zegt ze. Er is enige onrust. Belangrijk is nu wat getuigen gezien hebben.
Mw. wilde afrekenen bij de kassa en liet plots haar telefoon vallen en viel daarbij achterover. Ze werd deels nog opgevangen door een andere klant, waardoor ze niet op haar hoofd viel. Meteen begon het lichaam te schokken, waarbij zowel de linker- als de rechterzijde van het lichaam betrokken was.
Het duurde 2 minuten, waarna ze niet aanspreekbaar was en een snurkende ademhaling had. Mw. is op haar zijde gelegd op advies van de meldkamer en begon langzaam bij te komen.
We laten mw. even verder bijkomen, voordat we uitgebreid onderzoek gaan doen. Alleen de saturatiemeter sluit ik aan.
Nadat mw. wat meer bewuster is vervolgen we het onderzoek.
De A is nu vrij, slikreflex aanwezig. Bij de mondinspectie zit er een wondje aan de zijkant van de tong.
In de B is er beiderzijds normaal ademgeruis, saturatie is 98%, er is geen cyanose.
In de C is de hartslag 130, sinus tachycardie De bloeddruk bedraag 160/90 Geen zichtbaar bloedverlies.
In de D: De EMV-score is herstellende naar maximaal. De pupillen zijn gelijk, rond en reactief op licht. De glucose bedraagt 6,8.
De FAST-test is negatief. De vingertop-neusproef is ongestoord.
Kracht is links en rechts in orde. Geen hoofdpijn.
E: temp 36,5
Allergie: -
Medicatie: -
Past illness: -
E: Beeld bij gegeneraliseerd insult.
We plaatsen een IV-toegang om zonodig medicatie toe te dienen.
Mw. is niet recent ziek geweest. Geen recent trauma gehad.
Ze kijkt ons vragend aan. Wat is er nu gebeurd? Ze heeft nooit eerder iets gehad.
Ik bespreek de situatie met haar. Ze heeft een epileptisch insult gehad. Ze schrikt ervan en dat is heel begrijpelijk.
We gaan naar het ziekenhuis. Altijd bij de presentatie van een eerste insult wordt patiënt gepresenteerd op de spoedeisende hulp en altijd zal er een CT-scan gemaakt worden om evt cerebrale afwijkingen op te sporen.
Met toestemming van patiënt mag ik informeren naar de uitslag.
Helaas werd er een tumor in de hersenen gezien. Deze heeft hoogst waarschijnlijk het insult veroorzaakt. De impact van dit bericht is enorm. Nog geen 50 jaar en dan zo'n bericht. De grond verdwijnt onder je voeten. Een periode van angst, onzekerheid en verdriet breekt aan. Patiënt werd opgenomen op de afdeling neurologie.
Mw. heeft een insult gehad, een zogenoemd gegeneraliseerd insult (zowel linker- als rechterzijde betrokken.) Een klassiek beloop. Tongbeet, schokkende bewegingen en urine-incontinentie. Ook de fase na het insult, genaamd de postictale fase is klassiek verlopen. Dat wil zeggen langzaam steeds bewuster worden tot herstel naar maximaal bewustzijn. Dit kan soms best 15-20 minuten duren.
Epilepsie kan zich op heel veel manieren uitten. Soms zelfs bijna onzichtbaar. De oorzaken van epilepsie zijn lang niet altijd bekend.
Mentale retardatie, niet aangeboren hersenletsel, bloedingen, tumoren zijn zo enkele oorzaken. Dit rijtje is zeker niet compleet.
Belangrijk is altijd zorgen dat de persoon zich niet kan verwonden en hulp inroepen. Ter plaatse beoordelen we altijd de situatie en bekijken welke zorg dat nodig is. Bij bekende epilepsie is gelukkig lang niet altijd vervoer nodig.
Epilepsie moet niet onderschat worden. Het heeft grote invloed op de kwaliteit van leven van betrokkene, maar ook zeker op de omgeving. Medicatie draagt bij aan het onder controle houden van epilepsie.
Op de website van kempenhaeghe, een expertisecentrum op dit gebied, vind je meer informatie omtrent epilepsie.
Wil je geen bog missen, volg me dan op FB Ambulanceverpleegkundige in praktijk.
Tot volgende keer.
Stay safe.❤️
John.
Dit is John:
Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.