Ambulanceverpleegkundige John - 'Het is nooit vanzelfsprekend om zomaar in de persoonlijke ruimte van iemand te komen'

John-melding

In deze blog komt er een melding binnen van de HAP. Er is gebeld voor een meneer met pijn op de borst. Ambulanceverpleegkundige John gaat naar meneer toe om de situatie te beoordelen. 

De periode van mooi, rustig en zonnig najaarsweer met aangename temperaturen in het begin van de meteorologische herfst. Het weer waar we in de zomer op wachtte komt nu als toegift. Dus nog maar gewoon van genieten.

Onderwijl neem ik jullie mee in de volgende casus. De melding komt van de HAP. Er is gebeld voor een meneer met pijn op de borst. In mijn dienst als Rapid Responder ga ik naar dhr. toe om de situatie te beoordelen en beleid te maken in overleg met de patiënt.

Ter plaatse tref ik dhr. zittend op de bank aan. Zijn echtgenote is ook aanwezig. De PAT is in orde. Rechtop zittend, geen verhoogde ademarbeid en normale gelaat kleur. Ik stel me voor en vraag wat ik voor dhr. kan betekenen.

Sinds enkele dagen episodes van een drukkend gevoel (daarbij wijst dhr naar de bovenbuik) met daarbij ook wat klachten van misselijkheid. De klachten zijn niet gerelateerd aan inspanning. Niet gekoppeld aan de ademhaling. Dhr. heeft een ICD. Hij is bekend met aritmogene rechter ventrikel dysplasie. ARVD is een erfelijke aandoening van de hartspier. Bij deze aandoening verandert spierweefsel voor een deel in vet of bindweefsel. Meestal gaat het daarbij om het weefsel van de rechterhartkamer. Soms komt het ook in de linkerkamer voor. Een bekende complicatie is ernstige hartritmestoornissen. Voor ondersteuning van het hart en direct detecteren en behandelen van deze ritme stoonis, heeft de patiënt een ICD. (Interne defibrillator)

Met deze gegevens vraag ik toestemming of ik dhr. mag onderzoeken. Het is nooit vanzelfsprekend om zomaar in de persoonlijke ruimte van iemand te komen.

Zoals je weet doen we dit methodisch.

A: vrij

B: Normopneu, Bij auscultatie normale ademgeluiden. Geen tekenen van vocht, en of ontsteking. De perifere saturatie is 97%

C: RR 145/70 zowel links als rechts. DE scope laat een sinusritme zien met daarbij een iets verbreed qrs complex (passend bij een Bundeltakblock). Op de ecg is inderdaad een incompleet rechter bundeltakblock te zien. DWM dat de geleiding van de prikkel door de hartspier een iets anders weg beloopt. Geen tekenen van infarct of ischaemi op het ecg. De huid en en hemd wat dhr draagt zijn droog. Dit wijst dat er niet overmatig getranspireerd is. (Wat op een teken van een episode van instabiele circulatie kan wijzen)

D: alert max EMV score. Geen tekenen van neurologische uitval.

E: temperatuur 36.4

Allergie: -

Medicatie: antistolling, statines en beta blockers, maagbeschermers

P: ARVD

E: drukkend gevoel in epigastrio (maagkuiltje)

Onderzoek Thorax: Geen pijn op de borst, tussen de schouderbladen, armen of kaken. Geen opwekbare klachten

Onderzoek abdomen: Soepel buik. Geen littekens zichtbaar van eerdere operaties. Bij het afvoelen van de buik is het gedeelte thv het epigastrio drukgevoelig. Dit is ook precies de plaats waar dhr. klachten heeft gehad, die nu alweer bijna weg zijn zonder interventie.

De verdere anamnese levert geen bijzonderheden op. De patiënt heeft slanke extremiteiten. Vocht in de onderste extremiteiten kan duiden op toename van hartfalen.

De genoemde pijnklachten kunnen ervaren worden als pijn op de borst. Dit in combinatie met zijn voorgeschiedenis maakt dat er toch zorgen waren. We weten ook dat pijnbeleving in de bovenbuik bij een hartinfarct voorkomt.  Dat is ook de reden dat er altijd een elektrocardiogram gemaakt wordt.

Samengevat heb ik geen aanwijzingen dat er nu een cardiaal event zou zijn. De klachten zijn passend bij maagklachten. De presentatie van de klachten en het beloop daarvan wijzen ook in deze richting. Gezien de voorgeschiedenis besluit is even ruggespraak te houden met de afdeling cardiologie, om een beter compleet beeld te hebben. Dit overleg levert geen andere inzichten op. Ook het ECG is conform eerdere ECG’s. Daarbij is de patiënt op dit moment klachtenvrij.

Ik bespreek met de patiënt alle bevindingen. Op zich is dit een belangrijk onderdeel in de hulpverlening, het gesprek met de patiënt. Wat zijn mijn bevindingen, wat wordt het advies, welke hulplijnen hebben we geraadpleegd en wat stellen we voor t.a.v de vervolgzorg? De patiënt zelf heeft een belangrijke stem hierin.

O.a is er voldoende vertrouwen om het advies op te volgen.          

Patiënt is gerustgesteld dat er geen acute zaken met het hart zijn.

Hij heeft vertrouwen in het onderzoek dat ik gedaan heb. Mijn voorstel is dat dhr. thuis kan blijven. Patiënt en familie zijn in consensus met het voorgestelde beleid. Ik bel de HAP om mijn bevindingen te bespreken en wil dhr. terugverwijzen naar de eerste lijn. D.w.z de huisartsen zorg. De huisarts adviseert nog een extra maagbeschermer in te nemen. Voor de eigen huisarts maak ik een gedetailleerde digitale overdracht. Ter plaatse laat ik een EHTP (eerste hulp ter plaatse) kaart achter met een samenvatting en de afspraken.

Het toeval wil dat de Ambulancezorg Nederland eergisteren melding maakt op LinkedIn dat de patiënten federatie start met een campagne Samen beslissen.  'Door samen te beslissen zijn mensen meer tevreden over de zorg en houden zij zich beter aan de afspraken die zij met hun zorgverlener maken.' Bron: Patiënten federatie.

Een visie die ik volledig deel en vast onderdeel is van mijn praktijk.

John-blogger-Ambulanceverpleegkundige

Dit is John:

Mijn naam is John Joosten. Werkzaam als Ambulanceverpleegkundige en Rapid Responder, praktijkbegeleider bij Ambulancezorg Limburg Noord en social media Ambulancezorg. Geregeld neem ik je in mijn blogs mee in de wereld van Ambulancezorg. Mijn visie: Behandel je patiënt en naaste zoals jezelf ook behandeld zou willen worden. Volg mij op Facebook: Ambulanceverpleegkundige in praktijk en op LinkedIn

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!