Operatieassistent Claudia - Dringend gevraagd: operatieassistenten met 8 armen, 2 paar ogen en supersonisch gehoor!
Iedereen weet dat er tekorten zijn in de zorg. Op Prinsjesdag werd bekend dat er een loonsverhoging aankomt voor zorgmedewerkers. Super fijn natuurlijk, maar wat we het allerliefst willen is extra mankracht, of vrouwkracht of gewoon mensen erbij. We moeten het wel ‘inclusief’ houden natuurlijk, want IEDEREEN is welkom! Operatieassistent Claudia vertelt waar je ongeveer aan moet voldoen om op de OK te kunnen werken. Dat is namelijk niet zo veeleisend als de titel doet vermoeden.
In het begin kan het nogal overweldigend zijn om op de OK te werken. Zelf schreef ik daar ook al eens over. Iedereen op de OK lijkt exact te weten wát ze moeten doen, wáár ze moeten staan op wélk moment en waarom. Er wordt zonder woorden gecommuniceerd leek het wel. Wat voor superkrachten hadden deze collega’s allemaal? Dat vroeg ik mij oprecht af toen ik net op de OK kwam kijken.
Functiebeschrijving:
Toch heb ik nooit een vacature voorbij zien komen met de eis dat je als operatieassistenten minimaal acht armen, twee paar ogen, een supersonisch gehoor en voelsprieten met antennes moet hebben… Inmiddels weet ik ook dat het niet nodig is. Je leert namelijk functioneren als zo’n superheld! Met een ‘gewoon’ menselijk lichaam! Je moet kalm aan beginnen, steeds iets erbij leren en veel blijven oefenen. Niet heel anders dan hoe je andere dingen leert.
Begeleiding
Je krijgt op de OK gelukkig hele adequate ondersteuning bij dat leerproces. In het begin neemt een werkbegeleider je aan de hand, legt alles uit, laat alles zien, doet alles voor en pas na een tijdje neem jij als leerling kleine taken op je. Die taken worden steeds verder uitgebreid en daarna gecombineerd. Zie het als leren schrijven. Eerst schrijf je alle letters van het alfabet los van elkaar één voor één. Pas later ga je er woorden mee vormen. Simpele woorden en geleidelijk aan wordt je vocabulaire uitgebreider en leer je ook die woorden schrijven.
Geleidelijk complexer
Op de OK gaat het net zo. Je begint bij de laag complexe ingrepen, gaat dáár steeds meer zelfstandig doen. Eerst onder directe supervisie, later met supervisie op afstand en als je er bekwaam genoeg voor bent doe je het zelfstandig. Bij midden complexe ingrepen en hoog complexe ingrepen gaat het op dezelfde manier. In het huidige opleidingssysteem (waar wij in het Noorden mee werken) teken je telkens een bekwaamheid af in een EPA (entrusted professional activity). Waardoor je je eigen snelheid kunt bepalen.
Opleiding op maat
De ene leerling gaat wat sneller door het beginstukje, de ander maakt juist een eindsprint. Dat is het mooie van dit systeem. Ook de theorie is veel beter verspreid dan ‘vroeger’ toen ik in opleiding was (oma vertelt over de tijd lang, lang geleden in 2011). Zodoende is de opleiding makkelijker in je leven te integreren dan vroeger het geval was. Er wordt ook gewerkt met patiëntgebonden weken (waarin je op de OK staat en het vak in de praktijk leert) en patiëntvrije weken (waarin alle studieactiviteiten zijn ondergebracht, zowel de theoretische als de praktische vaardigheden die je moet leren).
Overal tegelijk
Natuurlijk voelt het nog wel eens overweldigend. Eén van de leerlingen die ik als praktijkbegeleider onder mijn hoede had zei ooit eens: ik heb het idee dat ik overal tegelijk moet zijn. Alsof ik als een octopus een jas kan dichtknopen, terwijl mijn andere armen aan de overkant van de operatietafel apparatuur in de laparoscopietoren pluggen en ik tegelijk ook de lampen bedien. Ik moest daar hartelijk om lachen. Omdat ik het voor me zag, zo’n octopus in de OK, maar ook omdat je vanzelf prioriteiten leert stellen en het niet meer nodig is om overal tegelijk te zijn (hoewel het me best handig lijkt...).
Kom je op de OK werken?
Er is een dringend personeelstekort. Dat weet iedereen. Ik wil dus aan alle lezers vragen: kom je op de OK werken? Dan kunnen we eens beginnen aan de ‘uitgestelde zorg’ waar iedereen zo druk mee is… Of je een zorgachtergrond hebt of niet maakt niet zoveel uit. We vragen wel havo of MBO4 met het liefst een gezondheidsprofiel en als je verpleegkundige bent heb je in de huidige opleiding soms een streepje voor. Je kunt dan sneller door allerlei stof en EPA’s heen. We vragen geen bovenmenselijke dingen en het is op de OK écht geen haantjescultuur meer zoals vroeger. Soms gaat het er even heet aan toe in spoedsituaties, maar dergelijke uitspattingen worden altijd nabesproken en verholpen.
Oproep voor scholen!
Hoe komt het dan dat we te weinig mankracht hebben? Iets met vergrijzing… Er gaan per jaar meer mensen weg dan we kunnen opleiden. Maar! Er is ook onvoldoende bekendheid. Op scholen wordt nauwelijks benoemd dat je ook ‘de OK op kan’ als je in de zorg gaat werken. Dus ik doe ook daar graag een oproepje voor! Er bestaan zulke leuke beroepen op de OK. Verdiep je eens in de mogelijkheden, vraag informatie aan. We zijn heel erg bereid om te komen vertellen over ons beroep en op YouTube is van alles te vinden. Flexibiliteit, stressbestendigheid, creativiteit en assertiviteit zijn wel nodig voor het werken op de OK, maar daar krijg je dan een uitdagende afwisselende baan voor terug waarbij je nooit uitgeleerd bent!
Dit is Claudia:
Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. Je kunt nog veel meer van mij lezen als je wilt, want mijn eerste roman komt in oktober 2021 uit! Lees er alles over op mijn website. Naast mijn baan op de OK heb ik een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen op basis van gedragsverandering help bij het afvallen en (mentaal) in balans komen. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.