Operatieassistent Claudia - Beestjes op OK

Claudia-beestjes OK

Op de OK zijn ze panisch voor beestjes. En terecht. Alle factoren die de steriliteit kunnen beïnvloeden worden rigoreus buitengesloten. Toch gaat er wel eens iets mis. Operatieassistent Claudia haalt wat anekdotes uit ‘de oude doos’. Hierbij gaat het om allerlei gebeurtenissen uit allerlei verschillende ziekenhuizen. Denk dus vooral niet dat dit allemaal bij haar op het werk gebeurt. Claudia is een bezige bij en ze volgt veel mensen op social media. Daarnaast krijgt ze als reacties op haar blog ook vaak smeuïge verhalen te horen…

Je weet als vaste lezer vást dat mijn carrière op de OK begon op een dierenartsenpraktijk. Waar men wel graag net zo steriel zou willen werken als op een humane OK, maar daar niet altijd de mogelijkheid toe is, of de noodzaak. Ik ben dus carrière technisch ‘opgegroeid’ met beestjes om me heen. Als het in de dierenarts-operatiekamer te warm was zetten we een raam open. Dat daardoor de luchtstroom verstoord kon worden, of er vliegen binnenkwamen… Tja, dat was niet anders. Let wel: ik spreek hier over ruim twaalf jaar geleden hè! Wat er in de tussentijd allemaal veranderd is, weet ik niet.

Gefladder

Dat gefladder van kleine vleugeltjes een heel OK-complex lam kan leggen, dat weten meerdere ziekenhuizen. Fruit wordt op menige OK geweerd omdat men als de dood is voor fruitvliegjes. Zie je er één, dan zijn er meerderen en moet het hele complex dicht tot de bron (veroorzaker) en gevolgen (rondvliegende beestjes) bestreden zijn. Je moet er tenslotte niet aan denken dat zo’n beestje met bacteriën en al op een operatieveld of de instrumententafel zou landen, of zich - horror - in het operatiegebied zou nestelen met desastreuze infecties tot gevolg. Pas na het uitroeien van alle beestjes komt het sein ‘veilig’ en kunnen er weer patiënten geopereerd worden. Vertraging van een dag tot een aantal maanden, afhankelijk van de oorzaak en de uitgebreidheid van de gevolgen…

Wat als de vleugels nog groter zijn?

Ooit heeft een vleermuis zich een weg binnen het ziekenhuis weten te vinden. Misschien wel vaker, maar één casus is mij ter ore gekomen. Deze vleermuis is vermoedelijk op één van de verpleegafdelingen (waar de ramen wél open konden, in elk geval in die tijd) onder een bed gaan hangen, maar kwam door alle reuring op de OK tevoorschijn. Of dat bij het ‘verbedden’ was of door de koude luchtstromen veroorzaakt werd weet ik niet. Of de vleermuis door alle piepjes en/of straling van apparatuur werd getriggerd weet ik ook niet. Ik weet wél dat het een consternatie van jewelste werd om het dier te vangen en dat alles (lees het volledige operatiekamercomplex) daarna onderzocht en schoongemaakt moest worden voor er weer ‘een mes in een patiënt werd gezet’...

Ongedierte

Er kwam mij ook een verhaal ter ore van een muis die zich op de IC (een bijna net zo steriele omgeving als de OK) achter een reanimatiekar had verstopt. Die was waarschijnlijk door een kier in een spouwmuur naar binnen gekomen - dit speelde lang geleden toen spouwmuren en isolatie nog niet van de kwaliteit waren als ze tegenwoordig zijn - en wandelde nachtenlang over de afdeling voor ze hem te pakken hadden.

Grapjes

Op de OK zijn we dol op grapjes. Dat heb je al in meerdere blogs van mij kunnen teruglezen. Wij noemen kleine stukjes huid, die bijv. bij een littekencorrectie worden weggesneden of kleine vetstukjes die aan instrumenten blijven plakken ‘stukjes mens’ en sommige specialisten zeggen bij het aangeven: 'Hier, voor de OK hond.'

operatieassistent-claudia

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. Je kunt nog veel meer van mij lezen als je wilt, want mijn eerste roman is sinds oktober 2021 uit! Het boek wordt zeer goed ontvangen en is door het Nederlandse publiek bij de Indie Awards benoemd tot beste boek van 2021! Lees er alles over op mijn website. Naast mijn baan op de OK heb ik een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen op basis van gedragsverandering help bij het afvallen en (mentaal) in balans komen. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!