‘Mensen met dementie hebben genoeg klachten waardoor ze gefrustreerd kunnen raken’

hersenen

In dit artikel legt blogger Mariët uit hoe en waarom bij sommige vormen van dementie als eerste veranderingen in gedrag en persoonlijkheid opvallen en hoe dit tot uiting komt. Ook legt ze uit waar achterdocht bij mensen met dementie vandaan komt.

Dementie en persoonlijkheid en gedragsveranderingen

In eerdere blogs heb ik uitleg gegeven over verschillende kenmerken en symptomen van dementie. In deze blog vertel ik iets over persoonlijkheid en gedragsveranderingen.

Bij sommige vormen van dementie vallen als eerste de veranderingen in gedrag en persoonlijkheid op in plaats van geheugenproblemen. Dit is vooral het geval bij frontotemporale dementie, kortweg FTD, en Lewy body dementie, maar het komt ook voor bij vasculaire dementie. Het is daar maar net in welk gebied de ‘schade’ zit.

Bij FTD is een symptoom vaak een gebrek aan emotie en/of gevoel en een onvermogen van het tonen van empathie. Dat komt voornamelijk door de ‘schade’ in de frontaalkwabben en de temporale kwabben van de hersenen. Frontale kwabben zijn verantwoordelijk voor onder andere plannen, initiatiefnemen en persoonlijkheid/karakter. Temporale kwabben zijn onder meer verantwoordelijk voor emotionele herinneringen en belevingen.

Het is goed voor te stellen dat wanneer daar schade is dit hele grote gevolgen heeft voor persoonlijkheid en gedragsveranderingen. Dat is heel moeilijk voor de omgeving, omdat hun naaste compleet verandert in iemand die ze niet herkennen. Bij deze problemen is het vaak ook niet mogelijk om gevoelens van eerdere herinneringen op te roepen, omdat er juist stoornissen zijn in emotionele herinneringen en belevingen.

Stemmingswisselingen komen ook vaak voor bij dementie, zoals depressieve gevoelens, boosheid of juist veel huilen. In korte tijd kan de stemming omslaan. Ook komt het regelmatig voor dat de 'rem' er af is, wat onder andere kan resulteren in ontremd praten, onbeheersbare woede- en/of verdriet-uitbarstingen, ongeremd, obsessief eten en verzameldrang.

Achterdocht

Achterdocht bij mensen die dementie hebben, wordt vaak veroorzaakt door een teveel aan frustratie. Door deze frustratie zijn sommigen geneigd om dingen die om hen heen gebeuren verkeerd te interpreteren. Ze denken bij de meest normale en neutrale dingen direct dat dit gebeurt om hen te benadelen.

Achterdocht komt het vaakst voor in de beginfase van de dementie. Mensen met dementie hebben genoeg klachten waardoor ze gefrustreerd kunnen raken. Ze worden vergeetachtig, raken daardoor spullen kwijt of vergeten wat en met welke bedoeling er iets tegen hen gezegd wordt. Dementie leidt er vaak ook toe dat ze steeds minder zeggenschap krijgen over hun leven. Ze raken de grip kwijt en dat leidt vaak tot frustraties. Deze achterdocht en frustratie kan dan weer angst en boosheid en zelfs agressie veroorzaken.

Alles is tegen hen, dus ook een opname in een verpleeghuis wordt niet gezien als helpend en zorgend, maar als wegstoppen: ‘Zie je wel ze willen van me af.’

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!