'Ik heb bewezen dat ze eten niet weigerde, maar gewoonweg niet meer wist hoe het moest!'
Herkennen jullie dat? Dat mensen met dementie minder gaan eten en als gevolg daarvan gewicht verliezen? Het is dan goed om te kijken wat er speelt bij de cliënt. Blogger Mariët heeft een creatieve oplossing gevonden waardoor een bewoonster haar bord leeg heeft gegeten. Wat dat was? Dat lees je hier!
DEMENTIE & SPIEGELNEURONEN
Het komt nogal eens voor dat mensen met dementie minder gaan eten en als gevolg daarvan gewicht verliezen. Ze lijken eten en drinken te 'weigeren' door hun lippen opeen te klemmen, de mond maar een klein eindje opendoen, niet goed kauwen of eten uitspugen. Het is niet goed om dan gelijk (altijd) maar aan te nemen dat diegene voedsel weigert en het stempel krijgt, van opgeven of niet meer willen (al kan dit ook wel een reden zijn).
Het is namelijk heel interessant om eens te gaan onderzoeken of er geen andere oorzaken zijn voor deze weigering. Is het gebit nog wel passend, zitten er pijnlijke plekken in de mond, is er een infectie aanwezig? Ook omgevingsfacturen kunnen invloed hebben. Denk aan te veel geluid, veel mensen bij elkaar, heen en weer geloop en gepraat tijdens de maaltijd enzovoort.
Zijn lichamelijk oorzaken en omgevingsfactoren uitgesloten? Dan is het goed om te beseffen in welke fase iemand zich bevindt. Hoe is het mogelijk dat iemand wel weet hoe je een lepel en een schaaltje moet gebruiken, maar niet meer weet hoe je een mes, vork en een plat bord moet gebruiken?
Hoe verder de dementie vordert, hoe verder 'terug' in de tijd mensen met dementie zich meestal bevinden. Als ze een lepel nog wel herkennen als bestek, maar geen mes en vork, kan het zijn dat ze zich terug in hun hele jonge jaren wanen. Als jong kind eet je niet met mes en vork, maar krijg je pap met een lepel.
Wanneer je een klein kind eten geeft, doe je bijna onbewust aan hun voor hoe ze hun mond open moeten doen. Je zorgt dat ze naar je kijken, doet je mond wijd open en zegt: 'Hap.' En zo 'leer' je ze dus hoe ze moeten eten, hoe ze moeten happen. Ze doen je gedragingen na, ze spiegelen.
In het boek 'de dag door met dementie' van Anneke van der Plaats en Dick Kits, wordt uitleg gegeven over de vier lagen in het brein. Waar in het brein mensen met dementie zich bevinden en hoe verder de dementie vordert, hoe lager ze in het brein zitten. Dit is misschien een onderwerp wat ik in de toekomst nog eens uit kan leggen in mijn blogs!
Met dit in mijn achterhoofd, probeerde ik één van de bewoners een maaltijd toe te dienen. Het ging erg moeizaam. Het bovenstaande allemaal al uitgesloten en geprobeerd, maar het lukte niet echt. De mond ging alleen op een heel klein kiertje open of helemaal niet.
Ik ben er maar eens voor gaan zitten. Ik maakte oogcontact, noemde haar naam en deed mijn mond wagenwijd open en langzaam weer dicht. 'Hap!', zei ik…
Even kijkt ze me doordringend aan, begint dan te glimlachen en doet me precies na! Haar mond gaat wijd open, ze neemt een hap en doet haar mond weer dicht. Op die manier gaat haar hele bord leeg.
Ik voel me net zo’n vogeltje die steeds zijn bekje wijd open spert als zijn moeder eraan komt met een lekker hapje. Ik geloof niet dat het een erg charmant gezicht geweest is, maar dat kon me niets schelen. Ik heb bewezen dat ze eten niet weigerde, maar gewoonweg niet meer wist hoe het moest! Het is niet zeker of dit iedere maaltijd gaat lukken is, maar voor nu wel en dat telt. Morgen zien we weer wel!
Eet smakelijk!
Dit is Mariët:
Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.