'Ik ging op de rand van het bed zitten en deed alsof ik álle tijd van de wereld had'
Bij blogger Mariët gaat elke bewoner anders om met zijn of haar dementie en leven in het verpleeghuis. Zo ook die ene cliënt die aandacht blijft vragen door veelvuldig te bellen. Mariët besluit een andere aanpak te gebruiken in een poging het aantal belletjes te verminderen. Of dat lukt? Je leest het hier.
HEB JE ÉVEN VOOR MIJ?
Dementie krijgen én in een verpleeghuis terechtkomen, kan gerust als een grote, dubbele crisis aangemerkt worden. En ieder mens heeft zo zijn eigen manieren (aangeleerd) om in tijden van crisis het hoofd boven water te houden. Ontkennen, kop in het zand steken, vechten, terugtrekken, accepteren, enz.
Zo ook iedere bewoner van de groepswoning. Eén van de bewoners vraagt veel aandacht door negatieve uitspraken, vaak de alarmbel te gebruiken en verzorging het idee te geven dat het eigenlijk nooit snel genoeg gaat of goed genoeg is. Dat kan erg frustrerend zijn wanneer het als verzorging niet lukt deze negatieve spiraal te doorbreken. Het vraagt ook veel tijd en geduld. Zo vroeg ze ook tijdens een van mijn diensten om mijn aanwezigheid en hulp door veelvuldig te bellen.
Door mijn opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) heb ik geleerd dat gedrag altijd een reden heeft en het belangrijk is om bewust te worden wat er nu eigenlijk écht aan de hand is. Ieder mens heeft behoefte aan betrokkenheid, ertoe te doen en te mogen zijn wie je bent.
Met die gedachte in mijn hoofd belandde ik bij haar op de kamer, en besloot iets heel anders te doen dan alleen te doen wat ze van me vroeg en weer te vertrekken tot de volgende druk op de alarmknop. Ik ging zitten op de rand van het bed en deed alsof ik álle tijd van de wereld had.
Toen vertelde ze als vanzelf 'haar' verhaal. Het begon met een reclame over de Efteling, wat gevolgd werd over haar jonge jaren thuis bij haar ouders, over haar huwelijk, de kinderen, haar ziekte en zorgen.
Het enige wat ik hoefde te doen, was haar aankijken, toeknikken, hummen en af en toe een korte opmerking maken. Na ongeveer een kwartiertje keek ze op haar klokje en zei: ‘Zo, dat was een heel gesprek, dank je wel!’
De verdere avond heeft ze geen aandacht meer gevraagd en bij het naar bed gaan bedankte ze me opnieuw voor de fijne avond en kreeg ik een welgemeende zoen op mijn wang! En dat voor 15 minuutjes van 'mijn' tijd.
Dit is Mariët:
Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.