'Wanneer er sprake is van dementie, kunnen er problemen ontstaan bij het waarnemen'

Mariët-waarnemen

Blogger Mariët heeft in verschillende blogs de meest voorkomende symptomen/kenmerken uitgelegd die voor kunnen komen wanneer er sprake is van dementie. In deze blog vertelt Mariët over problemen met waarnemen.

DEMENTIE EN PROBLEMEN MET WAARNEMEN

Wanneer er sprake is van dementie, kunnen er problemen ontstaan bij het waarnemen, niet alleen bij het zien, maar ook bij alle andere zintuigen zoals horen, ruiken, proeven en voelen.

Naarmate mensen ouder worden, ontstaan er vaak op alle gebieden van de zintuigen 'problemen.' Met de leeftijd neemt het zicht en gehoor vaak af. Ook op het gebied van ruiken kan verslechtering optreden, alleen al als gevolg van het ouder worden (vermindering van reukzin wordt het vaakst waargenomen bij Lewy Body Dementie; waarom dat zo is, is niet bekend). Naarmate we ouder worden, hebben we vaker een bril of een gehoorapparaat nodig. Dat geldt ook voor mensen met dementie. Bij dementie wordt niet alleen het normale verouderingsproces (aangezien niet alle mensen met dementie boven de 65 jaar zijn) verantwoordelijk voor problemen met waarnemen, maar ook de beschadiging in de hersenen als gevolg van dementie.

Niet alleen slechter kunnen zien, maar ook krijgen mensen met dementie moeite met het inschatten van afstanden en diepte, bijvoorbeeld (heel lastig in het verkeer!). Maar ook wazig of dubbelzien, het niet meer herkennen van bepaalde afbeeldingen, voorwerpen en gezichten komt voor (dit wordt ook beschreven bij Agnosie). Het herkennen en zien van kleuren verandert wanneer er sprake is van dementie. Bepaalde kleurtinten kunnen niet goed meer worden onderscheiden, zoals blauw en groen (koude kleuren). De kleuren rood, geel en oranje zijn de kleuren die wel goed zichtbaar blijven of beter worden onderscheiden (warme kleuren). Het kan erg helpend zijn voor mensen met dementie wanneer er in hun omgeving gebruik wordt gemaakt van de warme kleuren om een extra contrast te creëren en dingen extra te laten opvallen.

Wanneer er sprake is van dementie, kunnen ook hallucinaties voorkomen, dat zijn waarnemingen via de vijf zintuigen die er in werkelijkheid niet zijn. Mensen met hallucinaties kunnen dingen horen, zien, ruiken, proeven en voelen die er in werkelijkheid niet zijn. De meest voorkomende zijn visuele (zien) en auditieve (horen) hallucinaties. Hallucinaties kunnen voorkomen bij verschillende vormen van dementie. Het is echter wel bewezen dat hallucinaties het vaakst voorkomen wanneer er sprake is van Lewy Body dementie. Bij de meeste mensen die Lewy Body Dementie hebben, is uit onderzoek gebleken dat de hallucinaties veelal niet bedreigend of angstig zijn, al kan dit in sommige gevallen zeker wel het geval zijn.

Bij problemen in het waarnemen is het altijd aan te raden om eerst de ogen en oren te laten nakijken door een opticien of audicien. Het is ook mogelijk dat er 'gewoon' een nieuwe bril nodig is, of dat er sprake is van proppen in de oren of een gehoorapparaat nodig is, wat nog, al dan niet tijdelijk, verbetering kan geven.

Mariët de Landmeter

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!