'Daar waar ik zelf vroeger bang was voor deze mevrouw, heb ik haar leren kennen als een bijzonder mens'

hennie-stadsfiguur

Wat gebeurt er als iemand, die zijn/haar hele leven op straat heeft doorgebracht, plotseling wordt opgenomen in een GAPZ (Geriatrische Afdeling Psychiatrisch Ziekenhuis)? Ambulant verpleegkundige Hennie deelt het verhaal van een vrouw uit haar stad. 'Uiteindelijk had zij een goed hart, want ze kwam altijd op voor de zwakkere. Maar de waarheid was ook dat haar gedrag soms te heftig was.'

Iedere stad en haast ieder dorp heeft zijn eigen 'figuur'. Dat is dan een markante bewoner die opvalt door hun gedrag en waar soms zelfs de spot mee gedreven wordt.

Deze mensen zijn soms belast met mentale problemen, ze zijn verward of wellicht hebben zij een verslaving of een verstandelijke beperking. Deze groep is vaak wel in beeld bij politie en de zorg, maar het is wel moeilijk om ze te beschermen tegen zichzelf of andere mensen. De politie registreert de meldingen die zij krijgen van overlast door personen met verward gedrag. Dit zijn de zogeheten E33-meldingen. Deze meldingen laten echter niet zien of deze 'verwarring' vanuit drank, drugs of juist psychische problematiek komt. Vanuit de gemeenschap komen dan wel geluiden dat deze mensen 'opgesloten moeten worden' in het 'gesticht' en soms gebeurt dat dan ook.

Jaren geleden werd - laten we zo zeggen - de meest bekende en beroemde stadsfiguur bij ons opgenomen. Deze inmiddels al oude dame was bekend door heel de regio. Ik schat zomaar even in dat deze mevrouw veel E33-meldingen op haar naam had staan. 

Maar door haar inmiddels hoge leeftijd, mentale en lichamelijke achteruitgang kon zij niet meer alleen zijn. Er was in heel de regio geen enkel tehuis die de vrouw wilde opnemen. Dit kwam voort uit de geschiedenis, immers stond ze bekend als agressief en brutaal, en ze zou je zelfs met een steen slaan als zij haar "zin" niet kreeg... En zo kwam deze dame op onze GAPZ terecht met de vraag voor diagnostiek en een plaatsingsadvies.

Nu waren we allemaal wel erg benieuwd hoe het zou gaan met deze mevrouw die heel haar leven vrij en op straat heeft vertoeft. Ze was immers te vinden op iedere kermis, braderie of evenement en nu zat ze 'opgesloten' in het 'gesticht'. En hoe zit dat met die steen waar ze mee sloeg. Zat die echt in haar tas? Tot ieders verbazing ging dat dus reuze goed en paste zij zich redelijk aan. En ja, er waren wel dagelijks opstootjes met haar. Ze was erg prikkelgevoelig en dan werd ze bemoeizuchtig en luidruchtig. Maar je kon ook erg met haar lachen en ze kon best wel tegen een plagerijtje. En toen ik eens aan haar vroeg of ze vroeger echt een steen in haar tas had, zei ze met een grijns op haar gezicht: "Kom maar eens hier, dan zal je erachter komen." En dan moesten we samen hartelijk lachen.

Uiteindelijk had zij een goed hart, want ze kwam altijd op voor de zwakkere. Maar de waarheid was ook dat haar gedrag soms te heftig was. Dan moesten we voor de andere patiënten én voor mevrouw zelf ingrijpen. Dan brachten we haar naar haar kamer om even te rusten en uit de drukte te zijn. En deze sturing was mevrouw natuurlijk niet gewend. 

Na enkele maanden bij ons gezeten te hebben, hebben we een plekje voor haar gevonden buiten de stad. Daar was ze meer dan welkom en heeft ze nog enkele jaren een goed leven gehad. Per toeval kwam ik in contact met een collega die haar destijds heeft verzorgd. Slechts enkele daar herkende de vrouw als de 'bekende uit de stad', want weinige kende haar onder haar echte naam.

Daar waar ik zelf vroeger bang was voor deze mevrouw, heb ik haar leren kennen als een bijzonder mens wiens leven niet makkelijk is verlopen. Zij kende vele angsten en ze ervaarde de wereld als vijandig. Door haar eigen vijandige gedrag creëerde ze veiligheid voor zichzelf en bepaalde zo wie wel en wie niet dichtbij kon komen. Het was allemaal erg complex al haar hele leven.

Tot een standbeeld in de stad is het nooit gekomen, maar misschien verdiende zij het wel als iconisch figuur van de stad. Wat ons nu rest zijn de 'stenen' in de stad die ooit de binnenkant van haar tas hebben gezien.

blogger-hennie

Dit is Hennie:

Hennies dolle werkdag, verhalen uit de ouderenpsychiatrie. Hallo, lieve collega! Mijn naam is Hennie Snoeren en ik werk als ambulant verpleegkundige bij GGz Breburg en PersonaCura; specialisten autisme, persoonlijkheid en gedrag. Jaren geleden ben ik mijn carrière begonnen als ziekenverzorgende in het verpleeghuis. Al snel had ik oog voor en grote interesse in het geestelijke welzijn van de oudere mens. Daarom ging ik in de ouderenpsychiatrie werken en studeerde ik later door; onder andere voor verpleegkundige. Omdat psychiatrie bij ouderen veel voorkomt - maar met relatief weinig aandacht - ben ik mijn missie begonnen: mijn collega's uit de ouderenzorg meenemen in deze bijzondere wereld en samen leren hoe daar mee om te gaan. Naast mijn baan bij de GGz heb ik een eigen trainings- en coachingsbureau en help ik zorgprofessionals in de omgang met ouderenpsychiatrie, persoonlijkheidsstoornissen en gedrag. Ik spreek op Symposia en schrijf blogs over de avonturen op mijn werk. Neem een kijkje op mijn website. Veel leesplezier en misschien tot ziens!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!