Blogger Claudia - Bingo met veelgehoorde spreuken in de zorg
Normaal schrijft operatieassistent Claudia blogs voor ons. Dit keer levert ze een heuse bingokaart met veelgehoorde spreuken. Je kan hem samen met je collega's spelen op de werkvloer of meedoen aan de bingo winactie van december.
1. Incisie
Geuit door de operateur, op het moment dat de operatie werkelijk begint. Dit wordt vermeld omwille van de registratie en altijd direct na de pre-incisie time-out gezegd. Een bingo-woord dat je dus bijna niet kunt missen… Bij ons wordt deze kreet vaak ondersteund vanuit de ‘verhaspelaar-kant’, met: 'Ik denk dat ik een inci-zie'.
2. Zuigen
Natuurlijk wordt gewoon bedoeld dat er bloed of ander vocht met de vacuüm zuigbuis moet worden weggezogen. Ooit was er een onderzoek op de radio over schunnige taal op het werk. Die ochtend hoorde ik meer seksueel getinte opmerkingen dan ooit. Wij zeggen vaak voor de gein: 'Zuigen tot de dokter komt'.
3. Is de spinaal al geprikt?
Ook een bingoterm die je zowat dagelijks kunt afvinken. De snijdend specialist vraagt dat op de kamer als hij/zij bijna klaar is met de voorgaande operatie, of de vraag wordt door een willekeurig teamlid gesteld wanneer we pauzeren (als er geen aflos is) om te weten of we alweer verder kunnen.
4. Je moet me bijstaan, niet erbij staan
Arts tegen operatie/co-assistent, wanneer er naar diens zin te weinig hulp en ondersteuning geboden wordt.
5. We moeten door
Deze zin wordt bij ons geuit door de orthopeden. Op de één of andere manier is er bij dat specialisme altijd wat meer tijdsdruk dan bij de overige specialismen.
6. Er is maar één tijd en dat is… Kwaliteit
Bingo term 5 wordt naadloos opgevolgd door deze zin. Orthopedie is tenslotte een precies vak, waarbij een millimeter afwijking al veel voor de patiënt betekent.
7. 'Plaatje' of 'kijken'
Bij fracturen (en soms ook bij andere specialismen/ingrepen) hebben we een mobiel röntgenapparaat op de operatiekamer. Deze wordt bediend door een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige van de afdeling radiologie. Deze bingokreet wordt geroepen als er een röntgenbeeld moet worden gemaakt.
8. Laryngospasme
Dit mooie scrabblewoord is een complicatie bij de anesthesie en hoor je dus liever niet. Deze ongecontroleerde kramp van de strottenhoofdspieren, waardoor de stembanden sluiten en de luchtstroom afgesloten raakt (met ademnood als gevolg), kan voorkomen na detubatie (wanneer het adembuisje uit de keel is gehaald).
9. Time-out!
Ook een kreet die héél vaak voorbijkomt. Voorafgaand aan elke ingreep eigenlijk wel. Zonder time-out geen ingreep...
10. Kan jij de benen nemen?
Nee, hiermee bedoelen we niet dat er iemand van de OK wordt weggestuurd. Vaak staat de operateur allerlei administratie te doen en vraagt het team hem/haar erbij voor het overtillen van de patiënt van OK-tafel naar het bed. Met name na het plaatsen van een heupprothese, wil de operateur dit zelf doen (om luxatie te voorkomen).
11. Anesthesie zeker…
Alles dat fout gaat, ligt per definitie aan de anesthesie (als je het aan de chirurgische kant vraagt), óf aan de leerling… Eén van de twee. Lekker vingerwijzen is tenslotte het fijnste dat er is. Je kunt moeilijk jezelf overal de schuld van geven (blijkbaar). En nee, dat is niet ‘zielig’, want de anesthesie doet het omgekeerd precies hetzelfde.
12. Ik ga wassen
Dat zeggen we niet omdat we een mand met vuile kleding in de machine gaan stoppen. Hoewel veel OK-assistenten ‘smetvrezerig’ zijn aangelegd, doen we niks aan de huishouding (als je dweilen niet meerekent) op de OK. Het gaat hier over de wasprocedure voordat we steriel aan tafel gaan.
13. Is de patiënt al besteld?
Vraag van de specialist aan… Wie dan ook… Dokters hebben een hekel aan wachten; ze doen niet aan pauze (over het algemeen) en willen altijd verder. Zie ook 5 en 3.
14. Hij perst!
Roept de chirurg, bijvoorbeeld als de huidincisie eigenlijk te krap is om de galblaas door het kleine wondje bij de navel uit de buik te halen na een laparoscopische cholecystectomie. Het zou namelijk kunnen dat de verslapping (zo aan het eind van de ingreep) bijna uitgewerkt is en dat de patiënt de buikspieren aanspant. Want… Het ligt altijd aan de anesthesie… Zie 11.
15. Is dat mijn been?
Vraagt de patiënt-met-ruggenprik als je diens been optilt om een bloedleegteband aan te brengen bij bijvoorbeeld een artroscopie van de knie.
16. De operatie is klaar, zucht maar eens diep door
Anesthesioloog of anesthesiemedewerker tegen een patiënt die ‘maar niet wakker wil worden’, vaak in combinatie met het schudden aan een schouder of het tikken tegen een wang.
17. Ik neem u mee
Anesthesiemedewerker tegen patiënt op de holding. Gevolgd door een heel verhaal over ‘een stukje rijden’ of ‘een lange gang door’. Eén keer hoorde ik een collega zeggen dat ze ‘het hoekje omgaan’. Gelukkig niet spreekwoordelijk gezien.
18. We maken u weer wakker als het klaar is
Anesthesioloog tegen patiënt op het moment dat de narcose wordt ingespoten.
19. Heeft u een mooie droom uitgezocht?
Elk willekeurig teamlid tegen patiënt, gevolgd door suggesties over mooie vakanties (die niks kosten en naar hartenlust uitgezocht kunnen worden).
20. Bent u nuchter?
Onze standaard vraag op de holding aan de patiënt. Waarop sommige lolbroeken antwoorden. 'Ja hoor, ik heb niks gedronken.' Ha ha, leuk grapje… De eerste twee keer, maar u bent nummer 100.000 die 'm maakt?
21. Jullie maken me toch wel weer wakker?
Ongeruste patiënt vlak voor de narcose. Ja, heus. Een operatie is tegenwoordig in bijna alle gevallen super veilig (ernstig trauma en grote gecompliceerde spoed daargelaten, maar dan komt de patiënt vaak al niet bij bewustzijn de OK op) en we laten de patiënt écht niet langer op de OK dan strikt noodzakelijk.
22. Staat er een pijl op uw been?
Recovery verpleegkundige aan patiënt. Ook hier gaat het om een veiligheidsprocedure. Zonder markering geen operatie.
23. Wilt u een ijsje?
Recovery verpleegkundige aan patiënt, want na de ingreep – zodra de patiënt wakker genoeg is – krijgt iedereen bij ons een waterijsje. Dit helpt tegen een droge mond, misselijkheid, geeft troost en afleiding en op die manier zijn mensen zo kort mogelijk nuchter.
24. Beterschap!
Veel collega's tegen patiënten, ook tegen mensen die helemaal niet ziek zijn... Zelf geef ik de voorkeur aan ‘Een goed herstel’ of iets dergelijks.
Meespelen?
Deze bingo kun je samen met je collega's uitvoeren op de werkvloer. Doe je mee aan onze winactie van december? Voor de bingokaart en uitleg over de winactie, klik hier!
Dit is Claudia:
Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven. Ook heb ik sinds kort een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen met een te druk leven aan meer balans help.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.