Ramadan en werken in de zorg: hoe combineer je het vasten met je wisselende diensten?

ramadan-werken-zorg-combineren-wisselende-diensten

De Ramadan is weer begonnen. De traditionele islamitische vastenperiode duurt dit jaar van 10 maart tot 9 april. Tijdens de maand Ramadan is het niet toegestaan te eten of drinken van zonsopkomst tot zonsondergang. Hoe doe je dat als je onregelmatige diensten in de zorg draait?  

De Ramadan start elk jaar tien tot twaalf dagen later dan het jaar ervoor. Dat betekent dat zonsondergang ook ieder jaar op een ander tijdstip is. 

Zeer ervaren

Als je moet werken in wisselende diensten, kan het best een uitdaging zijn om op tijd en voldoende te kunnen eten en drinken tijdens die korte periode tussen zonsondergang en zonsopkomst. De meeste moslims nemen al deel aan Ramadan sinds hun vroege tienerjaren en zijn al sinds hun vroege levensjaren toeschouwer van deze speciale periode. Dat maakt ze heel ervaren, waardoor ze goed weten hoe ze om moeten gaan met de eet- en drinkmomenten. En omdat het iets is wat gedragen wordt in de hele familie, gemeenschap, buurt, zullen ze ook altijd alle hulp en steun krijgen hierbij. Hierdoor is het goed vol te houden.

Tips om werken in de zorg te combineren met de Ramadan

Als je zelf meedoet aan de Ramadan of je collega’s zijn moslim en doen mee, dan kun je er op deze manier rekening mee houden:

  • Zorg dat je de hele nacht voldoende kunt drinken, dat gaat eigenlijk nog het makkelijkst als je nachtdienst hebt of een late dienst.
  • Laat je collega’s weten dat je meedoet en hoe het zit met de eet- en drinktijden. Zo kunnen jullie rekening houden met elkaars wensen en even voor elkaar inspringen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als je tijdens een avonddienst even wat wilt eten of drinken zodra de zon onder is.
  • Neem als je avond- of nachtdienst draait voldoende eten mee en zorg dat het voedzaam is. Aan snoep, koekjes, chips en drop heb je nu niet veel. Het voedt je niet en je krijgt er veel dorst van.
  • Kies voor volkoren granen, groenten en fruit, eiwitrijke zuivel zoals kwark, griekse yoghurt of skyr en natuurlijk dadels.
  • Heb je toch zin in zoetigheid en heeft je familie uitgebreid lekkernijen gemaakt? Neem er dan een paar kleine stukjes van mee naar je werk als aanvulling op je gezonde kost. Delen met je (Islamitische) collega’s is ook fijn, zo creëer je een familiegevoel op het werk.
  • Eet vlak voor zonsopkomst yoghurt met vers fruit en volkoren granen. Dit is je laatste kans tot zonsondergang om te eten en vocht binnen te krijgen. Ook als je er (even) voor moet wakker worden en opstaan, doe dat en ga daarna weer slapen. Zo houd je de rest van de dag beter vol.

Iftar

* Het dagelijkse moment waarop het vasten na zonsondergang wordt verbroken wordt Iftar genoemd. Het is de eerste maaltijd. Vaak bestaat deze uit dadels, melk en een voedzame soep met linzen. En natuurlijk veel water om te drinken! Het is een moment dat bij voorkeur met het hele gezin en vaak ook met hele families samen wordt gedeeld. Dit jaar kan dat natuurlijk niet vanwege het coronavirus. Dat is heel verdrietig, want de Ramadan is bij uitstek een tijd van saamhorigheid en verbinding.

Doe jij mee aan de Ramadan en heb je nog aanvullende tips? Deel ze in een reactie!

sascha-dietist-blogger-floorzorgt

Dit is Sascha:

Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!