Een artikel uit Goed in je vel
Diëtist Sascha: zó weersta je je snack-attack tijdens je nachtdienst
Diëtist en blogger Sascha schrijft voor FloorZorgt over de combinatie werken in de zorg & voeding. In haar eerste blog beantwoordt zij de prangende vraag: wat kun je het beste eten tijdens nachtdiensten? (helaas, geen M&M’S…)
Nachtdienst. Dat betekent een verstoring van je bioritme en vaak een hang naar zoet. Eten uit moeheid, eten om energie te hebben om door te werken, onregelmatig eten door wisselende diensten. Weet jij soms ook niet meer hoeveel, hoe vaak en wat je het best kunt eten tijdens nachtdiensten om je energie zoveel mogelijk op peil te houden? Lees dan gauw verder.
ALTIJD iets lekkers aanwezig
Het eten uit moeheid of eten om het gevoel te krijgen er weer even tegen te kunnen, wordt versterkt door de beschikbaarheid van eten. Op verpleegafdelingen is vaak veel lekkers aanwezig. Je herkent dat vast wel: patiënten trakteren als het goed met ze gaat of als ze met ontslag gaan. Jarige collega’s nemen iets mee. Of het is al een gewoonte geworden op je afdeling om iets lekkers mee te nemen tijdens de nachtdienst voor een snack-attack. En misschien zijn er ook nog wel snoep- en frisdrankautomaten in de buurt.
Tips & tricks bij nachtdiensten
Hoe kun je deze ongezonde snacks weerstaan? En wat moet je wel eten? Dit zijn mijn tips:
- Ook al zijn je werktijden onregelmatig, je eetpatroon hoeft dat niet te zijn. Draai bij de nachtdienst letterlijk je dag en je nacht om. Blijf 3 maaltijden eten, net zoals overdag.
- Eet eiwitrijke maaltijden en snacks. Eiwitten zitten in zuivel, vlees(vervangers) vis, kaas, peulvruchten, eieren en noten. Zorg ervoor dat ze bij elke maaltijd of tussendoortje vertegenwoordigd zijn. Zo houd je langer een gevuld gevoel en blijft je zoetbehoefte weg.
- Neem fruit, snackgroenten, zuivel of noten mee naar je werk als tussendoortje. En/of zet een fruitschaal neer, zodat je die als eerste ziet als je binnenkomt.
- Eet niet teveel.
- Stop met snoepen en snacken. Zet zoete snacks uit het zicht. Zo vormen ze minder een verleiding.
- Neem een kopje thee. Sterremunt, zoethout, kaneelthee hebben al van zichzelf lichtzoete smaken.
- Zorg voor afleiding. Cravings gaan altijd weer voorbij. Een halfuurtje later denk je er al niet meer aan.
In het begin is dat moeilijk want je moet daaraan wennen, maar echt: je gaat ervan opknappen! Hoe dat komt? Dat leg ik hieronder uit.
Lees ook:Dit doen nachtdiensten met je lijf. Pas op voor wallen en vreetkicks!
Koolhydraten en zoet
Als je bij je maaltijden en tussendoortjes weinig eiwitten binnenkrijgt en veel koolhydraten, dan heb je snel weer honger of trek. Koolhydraatrijke maaltijden of snacks blijven namelijk minder lang in je maag dan eiwitrijk eten. Plus als je in verhouding heel koolhydraatrijk eet, dan blijft je lichaam ook daarna om méér koolhydraten vragen. Dat effect wordt groter als je kiest voor geraffineerde koolhydraten: snoep, koek, frisdrank, wit brood, witte rijst, witte pasta.
Schommelende bloedsuikerspiegel
Hoe werkt dat? Als je suikers eet (lees: geraffineerde koolhydraten, niet alleen in witte graanproducten maar ook in sappen, smoothies, frisdrank, snoep, chocolade, koek en gebak), dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat geeft een fijn gevoel. Maar die suikers blijven niet lang in je bloed. Je lichaam maakt insuline en dat zorgt ervoor dat de suikers worden opgenomen in je cellen (vooral in je spieren en lever). Je bloedsuikers dalen dan weer. Weg fijn gevoel. Dan krijg je weer opnieuw zin in zoet: de zoetbehoefte.
Dit is Sascha:
Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.