
Coaching Claudia

Deze rubriek is voor suggesties/tips voor activiteiten na je werk, zowel binnenshuis als buitenshuis. Vandaag neemt Floor je mee door drie tips voor ontspanning. Wellicht zijn ze niet nieuw voor je, maar met de redenatie die erachter schuilgaat kán je wel iets. Hopelijk wordt het op deze manier net wat makkelijker om voor jezelf te kiezen. Want daar blijken zorgmedewerkers verrassend slecht in te zijn. Wij zijn er graag voor anderen en zetten onszelf steevast achteraan op het prioriteitenlijstje.
Tip 1: Schrijf morning pages
Wist je dat ‘wij in de zorg’ vaak creatiever ingesteld zijn dan we zelf verwachten? Misschien besef je dat zelf niet, maar jij creëert ‘meer gezondheid’ en een ‘fijnere omgeving’ voor je patiënt! Wat je niet hebt kan je ook niet delen of verspreiden, dus zorg dat jij opgeladen bent en weet waar jij het goed op doet.
Morning pages werken als volgt:
- Het gaat hier om drie pagina’s die je volschrijft met alles wat er in je opkomt. Schrijf ‘ouderwets’ met de hand en doe dit direct na het opstaan.
- Er is geen goed of fout, het gaat niet om mooie zinnen of samenhangende verhalen, maar om het ‘leegschrijven’ van je hoofd. Volg je gedachten, hou je hand in beweging en lees vooral niet terug. Strepen hoeft niet, je blijft schrijven.
- Het gaat niet om de spelling en grammatica, niemand hoeft het te lezen.
- Op deze manier wordt je je bewust van je gedachten, angsten, verwachtingen en de overtuigingen die door je brein op je dag geprojecteerd worden. Zo leer je jezelf beter kennen, accepteren en waarderen.
- Het is alsof je de bezem door je hoofd haalt en zelf kunt beslissen of je het werkelijk met die gedachten eens bent (of niet) en of jij je erdoor wilt laten lijden (geen typefout! Je leest het goed, veel mensen zijn een slachtoffer van hun gedachten en ze laten hun hele leven bepalen door dingen die ze zichzelf hebben wijsgemaakt).
- Deze ontdekkingstocht kost je niks meer dan een schriftje en een pen, een kwartiertje per dag en de wil om te ontdekken.
Tip 2: doe aan Mindfulness
Hoe vaak glijdt jouw dag wel niet voorbij terwijl jij je zorgen maakt over het verleden of de toekomst. Had ik maar… Wat als er xx gebeurt? Wat bedoelde die en die met dat en dat?
Herken je deze gedachten en hun soortgelijken? Eigenlijk duw je jezelf ermee in een tijdmachine die je weghaalt van het hier en nu, waardoor je niet ten volle leeft.
Beeld je eens in hoe dat ‘aan de andere kant’ van het zorgen voelt. Een patiënt heeft feilloos door of jij erbij bent met je gedachten, of dat jouw aandacht elders is. Misschien sta je met je lichaam in het ene huis, of in de ene zaal, terwijl je gedachten bij je volgende of vorige patiënt zijn. Neem de tijd om je patiënt even in de ogen te kijken en maak écht contact. Zo voelt diegene zich geen nummertje én jij helpt jezelf ermee.
Een korte Mindfulness-oefening die op elk moment kan (eventueel zelfs mét je patiënt samen als je merkt dat diegene gespannen is):
- Zie bewust 5 dingen in de ruimte om je heen
- Hoor 5 geluiden uit je omgeving; in de ruimte waar je bent, vlakbij of verder weg. Sta er eens bij stil wat deze geluiden met je doen als je er meer tijd voor hebt. Maken ze je onrustig, of helpen ze je juist ontspannen?
- Voel 5 dingen in/aan of rondom je lijf. Hoe voelt je kleding tegen je huid? Waar rusten je voeten of billen op? Voelt de omgevingstemperatuur warm of koud? Etc.
- Als je meer tijd hebt en er is gelegenheid voor, dan kan je ook nog onderzoeken wat je ruikt of proeft.
- Je kunt hier één of twee rustige ademhalingen aan koppelen als je daar behoefte aan hebt (maar voor de oefening hoeft het niet).
Het doel van deze oefening is niet om je beter te leren voelen, maar juist om beter te leren voelen. We staan tegenwoordig niet vaak genoeg stil bij onaangename gevoelens, die willen we wegdrukken. Terwijl ze vaak veel behapbaarder zijn als je ze toelaat. Er hoeft niks te veranderen. Je mag zijn wie je bent, denken wat je denkt, doen wat je doet en voelen wat je voelt.
Tip 3: neem tijd voor zelfliefde
Vaak denken we dat het voor ontspanning nodig is om hele dagen vrij te plannen en dan bijvoorbeeld naar de sauna te gaan. Maar zelfliefde kan ook al zijn dat jij je onder de douche eens heel bewust inzeept. Dat kost géén extra tijd. Alleen een beetje extra aandacht. Ook hier geldt (net als bij tip 2) dat je niks hoeft te veranderen. Als jij een hekel aan je lichaam hebt, of pijn hebt in je rug, schouders of nek. Dan kan je daar een eeuwige strijd mee aanbinden, of je kunt leren accepteren dat het is zoals het is (ik beweer niet dat het makkelijk is, maar het is te doen). Om daar te komen is het zaak om de dingen te doen die je belangrijk en/of lastig vindt. Inzepen kan daarbij horen. Wat het je uiteindelijk oplevert is dat tijd nemen voor jezelf ervoor zorgt dat je er ook voor anderen kunt zijn. Je weet wel: eerst je eigen zuurstofmasker opdoen, voordat je anderen gaat helpen. Wat jij mist in jezelf kan je ook niet aan je gezin en of je patiënt geven…
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.