Is de slechte reputatie van de banaan wel terecht?
De banaan heeft van alle soorten fruit misschien wel de slechtste reputatie. Veel mensen vermijden hem omdat je er dik van zou worden, omdat hij veel koolhydraten bevat of omdat hij obstipatie (verstopping) veroorzaakt. Maar is dit wel terecht?
In tegenstelling tot andere soorten fruit, bevat een banaan zetmeel. Dat is wel bijzonder, want ander fruit bevat meestal alleen vruchtensuiker, ofwel fructose. Zowel zetmeel als fructose zijn koolhydraten. Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd. Hierdoor heeft een rijpe banaan een zoete smaak.
Naast zetmeel bevat de banaan ook veel vezels. Deze stimuleren je darmwerking en je stoelgang. Een banaan zorgt (net als andere soorten fruit) dus juist niet voor verstopping.
Calorieën
Een banaan van gemiddeld formaat heeft zo'n 120 calorieen. Dat is meer dan bijvoorbeeld een appel (75 cal), een perzik (45 cal), een pruim (16 cal), een schaaltje bosbessen (30 cal) of een mandarijn (30 cal). Maar: ongeveer net zo veel als een peer (125 cal), een schaaltje kersen (115 cal) of 2 schijven ananas (110 cal).
Seizoensfruit
Dat fruit gezond is en veel vitamines bevat, weet iedereen wel. Bananen bevatten veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Andere soorten fruit hebben weer veel vitamine C. Door te variëren met fruit, krijg je van alles wat binnen. Dat doe je het makkelijkst door te kiezen voor fruit dat in het seizoen is. Ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig!
Brandstof bij sport
Sporters zijn dol op bananen. De koolhydraten zijn namelijk een perfecte brandstof om het sporten goed vol te kunnen houden. Een banaan eten voor het sporten is een heel handige manier om voldoende brandstof te hebben. Bij sporten waarbij je langdurig intensief aan het bewegen bent, is het ook heel fijn om je koolhydraten aan te vullen tijdens het sporten. Denk aan wielrenners, duurlopers (halve of hele marathon) en voetballers en tennissers tijdens de rust. Na het sporten is een banaan weer fijn om de voorraad koolhydraten in je spieren aan te vullen. Zo kun je na het sporten weer doorgaan met bewegen; bijvoorbeeld als je daarna nog naar huis moet fietsen of andere lichamelijke inspanningen wilt doen op de dag dat je sport. Ook ben je fitter voor een volgende training als die heel snel volgt op je laatst geleverde inspanning.
Het goede nieuws is dus dat de banaan gezond is! En als je op momenten dat je wel wat extra energie kunt gebruiken een banaan neemt (in plaats van die heerlijk koekjes of chocolade), dan ben je goed bezig!
Dit is Sascha:
Hallo, mijn naam is Sascha. Ik ben diëtist bij Careyn sinds 2004. Ik woon en werk in Utrecht, waar ik spreekuur heb in twee gezondheidscentra. Ik begeleid cliënten met onder andere overgewicht of obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, darmklachten, ondervoeding, COPD. In mijn ogen is de kracht van dieetbehandeling dat ieder mens door gezonder te eten en meer te bewegen zelf zijn/haar gezondheid kan beïnvloeden en verbeteren. Naast diëtist ben ik ook sportdiëtist. Sinds 2012 schrijf ik een blog over mijn werk en over alles wat ik zelf in het dagelijks leven tegenkom in relatie tot voeding, gedrag, gezondheid en beweging. Mijn blog is HIER te vinden. Ook schrijf ik voor Dieet Dit, Dieet Dat en Slimmer Zwanger. En nu dus ook voor FloorZorgt!
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.