10 praktische tips om het interieur van verpleeghuizen dementievriendelijker te maken

interieur-verpleeghuizen-dementievriendelijker

Herinner jij je verhuizer Donny nog, die in het verpleeghuis de oude woonkamer van mensen met dementie namaakt? Fantastisch initiatief! Maar hoe geef je dat vertrouwde thuisgevoel mee aan de algemene ruimtes? Tien tips om het interieur dementievriendelijk te maken op een rij.

1) Zorg voor herkenning

Als bewoners met dementie in een herkenbare omgeving leven, voelen ze zich veel fijner. Zet bijvoorbeeld zwart-wit foto’s neer, gebruik servies ‘van weleer’ en gebruik stoffen en materialen (bijvoorbeeld voor kussentjes) die vroeger standaard onderdeel van de inrichting waren. Wist je dat je op vloeren en tafels kleden kunt laten schilderen in ouderwetse motiefjes? Dan ben je ervan verzekerd dat bewoners er niet aan trekken of erover struikelen. 

2) Gebruik signalering

Het kan voor bewoners met dementie moeilijk zijn om bepaalde ruimtes te vinden: plaats dus voldoende signalering. Zet bijvoorbeeld met grote, zwarte letters W.C. op de witte wc-deur om paniek en angst te voorkomen.

3) Creëer een thuisgevoel

Net als voor jou en mij is het voor bewoners met dementie essentieel dat ze zich thuis voelen op de plek waar ze (noodgedwongen) wonen. Probeer zoveel mogelijk het gevoel van thuis te creëren: ga samen aan tafel zitten om de aardappels te schillen of vouw de was lekker op in de woonkamer. Dit te gekke behang kan ook bijdragen aan het thuisgevoel en kan zelfs gemaakt worden van een foto van de voormalige voordeur van de bewoner.  

4) Zet een speciale muziekzender op

Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden de meest intense herinneringen opgeroepen door muziek. Zet een speciale zender op met muziek die herkenning oproept bij de bewoners, zoals Radio Remember. Het resultaat: meer ontspannen en vrolijke cliënten!   

5) Zorg voor (gedoseerde) prikkels

Een gebrek aan prikkels veroorzaakt onrust bij dementerende bewoners. Zorg voor voldoende geluid en beweging in de omgeving om het brein bezig te houden. Een tv met groot scherm kan hierbij helpen. Zorg er wel voor dat de bewoners niet overprikkeld raken: dat is natuurlijk ook weer niet goed ?

6) Zorg voor plekken waar je bewoner goed overzicht heeft

Voor mensen met dementie is het fijn als ze overzicht hebben. Zet stoelen en banken dus liever niet in het midden van de ruimte of met de rug naar de deur, maar in de hoeken van de ruimte. Zo kunnen ze alles mooi overzien.

7) Zorg voor voldoende contrasten

Bij mensen met dementie is de visuele cortex vaak aangetast, wat betekent dat ze kleuren minder makkelijk van elkaar kunnen onderscheiden. Een witte deur in een witte muur valt dan niet op. Kaart bijvoorbeeld eens aan om de deurposten in een contrasterende kleur te laten verven en zorg voor een wc-bril die afsteekt tegen de witte wc-pot.

8) Voorkom ontsnappen

Het concept van de contrasten kun je natuurlijk ook omdraaien. Heeft één van de bewoners de neiging om weg te lopen van de afdeling? Dan zorg je voor minder contrast zodat de deur minder makkelijk gevonden kan worden. Uitgangen kun je ook verbloemen met deze vrolijke platen

9) Zorg voor zoveel mogelijk vermaak

Bewoners met dementie kunnen het lastig vinden om zichzelf te vermaken; probeer ervoor te zorgen dat er voldoende ‘entertainment’ aanwezig is. Denk hierbij niet alleen aan een mooi André Rieu-concert of natuurdocumentaire op de tv, maar bijvoorbeeld ook aan deze leuke activiteiten of zo’n mooie Tovertafel.

10) Plaats alles binnen handbereik

Zorg dat de bewoners alles binnen handbereik hebben vanuit hun ‘rustige plek’ (de fauteuil aan het raam bijvoorbeeld). Leg de afstandsbediening, het tijdschrift, het dekentje of het flesje water op een tafeltje naast de stoel. Dit geeft een gevoel van rust en geborgenheid. 

Wat hebben jullie gedaan om het verpleeghuis dementievriendelijk in te richten?

 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!
Wesley
Teunissen
Handige tips voor inrichting van je praktijk, vooral punten 6 overzicht en punt 8 onstpannen. Kan tips goed gebruiken ook op mijn <a href="https://www.fysiotherapiezoeken.nl/">fysiotherapie</a> praktijk