Freelancen in de zorg: in 7 stappen aan de slag als zzp’er

stappenplan-zzp'er-zelfstandige-freelancer-zorg

Lekker zelfstandig werken, zoveel afwisseling als je wilt en flexibel je tijd indelen. Freelancen in de zorg klinkt als een droom. Maar je hebt als zelfstandig verpleegkundige, helpende of verzorgende ook een hoop te regelen. Wil je starten als zzp’er? Dit stappenplan helpt je op weg.   

Stap 1: regel alle standaarddingen voor zzp’ers

Oké, laten we bij het begin beginnen. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (tip: bedenk een toffe bedrijfsnaam), open een zakelijke rekening en start een goede boekhouding (De Belastingdienst heeft een handig systeem dat je een jaar gratis mag gebruiken). Dit lijkt misschien een hoop geregel – oké, dat ís het ook – maar over een paar maanden ben je jezelf dankbaar dat je dit meteen goed hebt aangepakt.

Stap 2: bepaal je uurtarief

Spannend! Welk uurtarief ga je vragen voor je werk? Over het algemeen geldt: hoe meer verantwoordelijkheid, hoe hoger je uurtarief. Gemiddeld krijgt een verzorgende IG € 30,- tot € 35,- per uur en een verpleegkundige € 45,- tot € 50,- per uur. Houd je bij het bepalen van je tarief wel aan de maximumtarieven.

Oh ja: voor weekend- en nachtdiensten mag je natuurlijk een hoger tarief rekenen. Kassa!

Stap 3: verzeker jezelf

Tijd voor het leed dat verzekeringen heet. Saai, maar toch een slim idee om je als freelancer goed te verzekeren. Als zzp’er in de zorg loop je een flink financieel risico. De volgende verzekeringen zijn het overwegen waard:

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: om de kosten te vergoeden voor die nieuwe laptop waar je per ongeluk een glas water over omstootte.
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: bij (letsel)schade die een cliënt oploopt door jouw behandeling of medische indicatie.
 • Rechtsbijstandsverzekering: als een cliënt, bemiddelaar of opdrachtgever een rechtszaak aanspant, kun je hiermee de kosten van bijvoorbeeld een advocaat betalen.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: behoud van inkomen wanneer je minder of helemaal niet meer kunt werken door ziekte. Dit kan ook door je aan te sluiten bij een broodfonds of voorzieningenfonds.

Stap 4: je BIG-registratie aanvragen en behouden

Om je BIG-registratie te behouden, moet je per 5 jaar minstens 2080 uur werken in de zorg. Ter geruststelling: dit is gemiddeld 8 uur per week. Moet lukken toch? Om te bewijzen dat je aan dit gewerkte aantal uren komt, houd je een urenregistratie bij. Die laatste heb je ook nodig voor de Belastingdienst, dus daarmee vang je twee vliegen in één klap.

Stap 5: regel je overige verplichtingen als zzp’er in de zorg

Yep, je bent niet zomaar zzp’er in de zorg zoals je merkt ? Ook deze dingen moet je regelen voor je daadwerkelijk aan de slag gaat:

 • Vraag een AGB-code aan om de zorg die je levert te declareren.
 • Vul de digitale IGZ-vragenlijst in om je aan te melden als nieuwe zorgaanbieder.
 • Toon aan dat je zelfstandige bent door modelovereenkomsten op te stellen (niet verplicht).
 • Vraag een keurmerk aan bij HKZ of KIWA (‘Keurmerk ZOZ’ en ‘Keurmerk ZZP’ers Zorg’). Doe de zelftest om te ontdekken of je onder de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) valt.
 • Doe de ondernemerscheck van de Belastingdienst. Hieruit blijkt waarschijnlijk dat je als ZZP’er ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, waardoor je recht hebt op bepaalde aftrekposten.   
 • Stel algemene voorwaarden op om je te beschermen tegen bijvoorbeeld aansprakelijkheid of wanbetalers. Voor verschillende functies bestaan standaarddocumenten.
 • Verleen verzekerde zorg aan huis via de Wlz of Wmo.
 • Houd een medisch dossier bij van je patiënten (en waarborg hun privacy).

Stap 6: aan het werk als zorgzelfstandige

Aan de slag! Ook al heb je als zelfstandige in de zorg meer te regelen dan in loondienst, je mag wel het beroep uitvoeren wat je het liefste doet. En dat met zoveel vrijheid als je zelf wil.

Hoe kom je aan werk? Natuurlijk kun je je rechtstreeks laten inhuren door een zorgkantoor of cliënten. Veel zzp’ers in de zorg werken echter via een bemiddelingsbureau. Dit bureau koppelt jou als zelfstandige aan een zorginstelling die zzp’ers zoekt. Je factureert rechtstreeks aan die zorginstelling en betaalt het bureau voor de ‘bemiddeling’.

Stap 7: belastingaangifte doen

Over het geld dat er in je eigen bedrijf binnenkomt, betaal je inkomstenbelasting en een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Goed om te weten: de eerste drie jaar als ondernemer krijg je een extra korting op je af te dragen belasting. Daarnaast is de zorg vrijgesteld van de btw-plicht. Het bedrag dat je aan een bemiddelingsbureau betaalt, is wel btw-plichtig. 

Freelancen in de zorg, ja of nee?

Zo, dat was in grote lijnen wat je moet regelen voordat je als zzp’er in de zorg aan de slag gaat. Laat je niet afschrikken door alles wat er in het begin van je zzp-bestaan op je afkomt. Eenmaal op de rit lopen veel dingen vanzelf. En dan kan het échte werk beginnen!

Zie jij een carrière als freelancer zitten? Of werk je liever in loondienst?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!