Rianne over persoonsgerichte zorg: ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’

Persoonsgerichte-zorg-blog-Rianne

Ruim een jaar geleden maakte Rianne voor het eerst kennis met het begrip ‘persoonsgerichte zorg’. Het is één van pijlers van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Dat klinkt prachtig, maar wat bekent dit in de praktijk? Rianne legt het naar aanleiding van een nieuwe bewoner uit.

Persoonsgerichte zorg is volgens mij altijd een afweging tussen goede én veilige zorg! Hierbij houd je te allen tijde rekening met de persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren van de bewoner. Het is van belang dat je hem of haar benadert als mens en jezelf continue de vraag stelt: ‘Wat heeft deze persoon nodig om zich gezond en gelukkig te blijven voelen?’ Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar je zult ook denken: ‘Hoe geef je dat nou vorm in de praktijk?’ Ik zal een voorbeeld geven. Het begint al bij de eerste kennismaking. 

Nieuwe bewoner

Zoals deze week. Als er een nieuwe bewoner bij ons komt wonen. In het plan van aanpak persoonsgerichte zorg hebben we afgesproken dat we bij een nieuwe bewoner voor de eerste kennismaking bij hen thuis langs gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Ik stem telefonisch, met de zorgtrajectbegeleider, af om de kennismaking te plannen. Tijdens het gesprek krijg ik beknopt wat informatie over de mevrouw en weet ik al snel een beeld te vormen bij het verhaal.

Verward

Het betreft een 81-jarige dame met een vasculaire vorm van dementie en een progressieve taalstoornis. Ze heeft twee dochters die zeer betrokken zijn bij de zorg voor hun moeder. Mevrouw kijkt enorm op tegen de verhuizing naar het verpleeghuis en is door de spannende periode in toenemende mate verward.

Goed inleven

Op dat moment gaan er meteen een aantal scenario’s door mijn hoofd; ik kan me goed inleven in de situatie. We besluiten in overleg met de dochters om de kennismaking niet thuis te laten plaatsvinden. Dit om de simpele reden dat nieuwe en onbekende gezichten zullen leiden tot nog meer onrust of toename van de verwardheid. Met het oog op de persoonsgerichte zorg is dat natuurlijk niet wenselijk. Om die reden gebeurt het dat de dag van haar verhuizing naar ons verpleeghuis ook meteen de eerste kennismaking is.

Geen aftekenlijstjes

We treffen mevrouw samen met haar twee dochters in een van onze huiskamers op de afdeling. Vol spanning zitten ze te wachten op onze komst. Ik en mijn collega stellen ons allebei voor en vertellen heel kort iets over onze rol op de afdeling. Ik kies er bewust voor om op de dag van de verhuizing niet met een hoop aftekenlijstjes het gesprek aan te gaan, dus we besluiten om onder het genot van een lekker kop koffie en een stuk vla in het Grand Café te gaan zitten.

Hectische periode

Er komt vanzelf een gesprek op gang met mevrouw en haar dochters en we krijgen al veel informatie. Ze vertellen over de afgelopen hectische en moeilijke periode, de impact van de verhuizing en de liefde van en voor hun moeder. Ik probeer vooral te luisteren, vragen te beantwoorden en mijn collega noteert wat steekwoorden op papier. Dit kunnen we tenslotte al verwerken in het (voorlopig) zorgleefplan van mevrouw.

Een warm welkom

Aan het einde van het kennismakingsmoment toets ik aan de hand van een samenvatting of datgene wat mijn collega heeft opgeschreven klopt. Ik maak meteen een vervolgafspraak voor een nadere kennismaking later in de week. Het doel hiervan is om dan verder te gaan kijken naar wat er voor mevrouw echt belangrijk is en welke afspraken we hierover samen kunnen maken en vastleggen in het persoonlijke zorgleefplan. Tot slot stel ik de vraag, wat ze van het ontvangst hebben gevonden en ik citeer: ‘Rianne, dit was voor ons een warm welkom!’ #YESWECAN

Ik denk dat persoonsgerichte zorg zit in de kleine dingen. Als je in gesprek gaat met de bewoner en zijn familie, komen er vaak verrassende kleine acties uit voort die echt het verschil kunnen maken.

Nieuwsgierig geworden naar hoe het verhaal verder gaat? Hierover meer in een volgend blog!

Rianne-blogt-ouderenzorg

Dit is Rianne:

Mijn naam is Rianne (28) en ik woon samen met mijn vriend en onze twee ondeugende teckels in het zuiden van Limburg. Ik kan ervan genieten om samen te gaan uiteten en ben dol op het maken van verre reizen richting de Caraïben. Onder de titel HBO-verpleegkundige ouderenzorg ben ik werkzaam binnen een van de locaties van Vivantes (ouderenzorg). De belangrijkste vernieuwing in de verpleeghuiszorg is de focus op persoonsgerichte zorg en eigen regie. Tegelijk wordt de zorg steeds complexer en blijft veilige zorg een belangrijk speerpunt. Vanuit mijn kwaliteitsrol ben ik aanjager van de nieuwe, gewenste manier van denken en handelen. Mijn primaire taak is om mijn collega’s al coachend mee te nemen in veilige, persoonsgerichte zorg. Ik ben medeverantwoordelijk voor het doorvoeren van veranderingen en fungeer als een verbindingsschakel tussen de werkvloer en het management. Tot slot fungeer ik als ambassadeur om het werken in de (ouderen)zorg aantrekkelijk(er) te maken.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!