Operatieassistent Claudia - 'Wij waken als raven over het steriele gebied en roepen allemaal even strikt: onsteriel!'
Je hebt als zorgmedewerker vast een beeld bij Post Operatieve Wond Infecties (POWI), dus je weet dat het niet zo onschuldig is als het klinkt… Operatieassistent Claudia vertelt wat ze op OK terugzien van zo’n infectie.
In mijn vorige blog vertelde ik dat ik als prille leerling dacht dat een wondinfectie niet veel verder ging dan een oppervlakkige infectie van de zichtbare wond. Na een paar maanden op de OK kwam ik er al snel achter dat er in de diepte veel meer leed verstopt kan zitten.
Septisch
De eerste septische patiënt die ik zag, had zo’n hoge koorts dat ik gewoon schrok van de warmte van zijn huid toen ik hem aanraakte bij het overtillen naar de OK-tafel. Deze jongeman was zo ziek, dat het zelfstandig niet eens meer lukte. Hij rilde, was benauwd en de buikpijn was niet te harden voor hem. Een paar dagen ervoor was hij aan zijn blindedarm geopereerd. Bij de heroperatie bleek er een (ontstekings)gaatje in een ander stuk darm te zitten, waardoor allerlei lichaamssappen in zijn buik liepen. Wij horen nooit echt hoe het met zo’n patiënt verdergaat na de operatie (tenzij je het bij de specialist navraagt), maar dat deze ontsteking grote impact had op het herstelproces, was mij direct duidelijk.
Steriliteit
Dat het nog heftiger kan, ondervond ik helaas ook. Hoe goed we ook ons best doen om steriel te werken, je kan niet voorkomen dat er helemaal geen bacteriën in een wond terechtkomen. Ten eerste is de definitie van steriliteit al: ‘Een product wordt beschouwd als steriel, als de kans dat op of in het product nog levende organismen voorkomen, kleiner is dan één op één miljoen.’ Bron: Basisboek OZT door Rolf de Weert. Verder zitten er op de huid van de patiënt ook altijd bacteriën. De meeste onschadelijk, maar wanneer ze zich in de diepte gaan vermenigvuldigen, kan het zorgelijk worden. We desinfecteren de huid altijd voor een ingreep. Bij prothesiologie wordt daarnaast een steriele folie geplakt die alles bedekt, zodat je alleen het gebied ‘achter’ de incisie openlegt. Maar: dan nog kan het misgaan.
Prothesiologie
Juist bij de ingrepen waarbij je vreemd materiaal inbrengt (zoals een heup- of knieprothese, een vaatprothese of pennen en schroeven bij een fractuur) is er een reëel infectierisico. Of eigenlijk zijn in dat geval de gevolgen groter… Een infectie wordt immers met antibiotica bestreden en antibiotica zitten in het bloed. Maar in dat lichaamsvreemde materiaal zit geen bloed, dus de antibiotica komt er niet. Er vormt zich dan als het ware een laagje ziekteverwekkers rondom de prothese en dat kan zéér vervelende gevolgen hebben.
Stappenplan
In eerste instantie wordt de prothese bij een infectie van het gewricht operatief schoongemaakt. Soms kan dat met een kijkoperatie (kleine gaatjes waar de spoelapparatuur doorheen kan), maar soms moet ook het hele gewricht opnieuw opengelegd worden om een deel van de prothese te vervangen en geïnfecteerd weefsel weg te snijden. Er wordt in elk geval altijd zo’n zes liter fysiologisch zout gespoeld om de prothese zo schoon mogelijk te maken. Hierbij hoort voor de patiënt een week of twee ziekenhuisopname en opnieuw (langdurige) fysiotherapie/revalidatie…
Ongunstig scenario
En dat is in het gunstigste geval. Als de klachten namelijk langer dan een maand bestaan, moet de prothese vaak in zijn geheel worden verwijderd en krijgt de patiënt een tijdelijke prothese, gemaakt van botcement (waarin een antibioticum verwerkt zit) om zo het geïnfecteerde gebied langdurig te behandelen. In dat geval kan de patiënt zijn gewricht langdurig niet of slechts gedeeltelijk belasten. Wanneer het weefsel ‘gezond’ gekweekt wordt, kan er in veel gevallen weer een nieuwe prothese worden geplaatst, maar heel soms moet een gewricht worden vastgezet omdat het niet mogelijk is een nieuwe prothese te plaatsen. In het alleruiterste geval kan zo’n cascade van ellende tot een amputatie leiden…
Conclusie
Gelukkig komt (een vroegtijdig ontdekte infectie) maar bij 1 tot 2% van de patiënten voor en al die andere horrorverhalen nog veel minder frequent, maar je zal maar nét die ene patiënt zijn! Daarom zijn wij - zorgmedewerkers/operatieassistenten - ware voorvechters van de steriliteit! Wij waken als raven over het steriele gebied en roepen - als we zien dat een teamlid iets buiten het steriele veld aanraakt (met hand, jas, mouw of wat dan ook) - allemaal even strikt: “Onsteriel!”. Nu weet je waarom.
Dit is Claudia:
Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven. Naast mijn baan op de OK heb ik een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen op basis van gedragsverandering help bij het afvallen en (mentaal) in balans komen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.