‘Olaf (6) is erg benauwd. Hij kan bijna niet praten’ – Petra over astmapatiënten op de Kinder IC

ic-verpleegkundige-petra-blogger-astmapatiënten

IC-verpleegkundige Petra krijgt geregeld kinderen met astma onder haar hoede, die zeer benauwd zijn. In haar nieuwste blog vertelt ze over Olaf (6). ‘Hij wil niet aangeraakt worden. Rust is op dit moment het beste.’

Buiten adem raken als je intensief bezig bent: iedereen kent dat nare gevoel wel. Op de Kinder IC nemen we regelmatig kinderen van diverse leeftijden op met astma. Deze kinderen zijn dan erg benauwd, kunnen moeilijk ademhalen, hebben een piepende ademhaling en kunnen erbij hoesten. De oorzaken van zo’n aanval zijn heel divers: als ze niet lekker zijn kan dit op hun longen slaan, maar het kan ook door een allergie komen.

Ventolin via infuus

Vaak krijgen astmapatiënten het medicijn Ventolin toegediend. Dit kun je met een pufje inhaleren of vernevelen, maar op de IC kunnen we het onder gecontroleerde omstandigheden ook toedienen via het infuus. Ventolin kan een aantal bijwerkingen geven, zoals tachycardie (snelle hartslag) en hyperglycemie (teveel glucose in het bloed). Om de kinderen goed in de gaten te kunnen houden, worden ze onder monitorbewaking op de IC opgenomen. IC- verpleegkundigen en artsen van de IC houden ze nauwlettend in de gaten.

Acute aanval

Zo krijgen we tijdens een dienst te horen dat de 6-jarige Olaf met exacerbatie astma (een acute opstoot van de aandoening) wordt overgeplaatst naar de Kinder IC. Olaf is vanmorgen op een kinderafdeling van een ander ziekenhuis opgenomen in verband met toenemende astmaklachten. Hij heeft de laatste uren meer zuurstofbehoefte en het frequent vernevelen met Ventolin heeft geen resultaat. Op dit moment is de luchtweg nog niet zodanig bedreigd dat beademing nodig is.

Alles klaarzetten

Nadat we van de zaalarts hebben gehoord dat Olaf in aantocht is, zetten we alles voor deze opname klaar. Ik controleer de beademing, maak infusen en pak een optiflow. Met de optiflow kunnen we via een neusbril veel zuurstof geven onder hoge flow. De lucht die je geeft is bevochtigd en warm. Op deze manier kunnen de longen zich verder openen, waardoor de benauwdheid geleidelijk afzakt.

Erg benauwd

Het ambulancepersoneel rijdt Olaf op de brancard binnen, gevolgd door de begeleidende kinderarts en Olafs moeder. Olaf is erg benauwd. Hij kan bijna niet praten en ik zie dat hij er veel moeite voor moet doen om lucht te krijgen. Ik kan zien dat hij gebruik maakt van zijn hulpademhalingsspieren. Olaf heeft een snelle ademhaling, is aan het ‘neusvleugelen’ (het meebewegen van de neusvleugels bij elke ademteug om meer lucht naar binnen te zuigen) en trekt in boven het borstbeen.

Overdracht

We tillen hem van de brancard over op het bed en sluiten Olaf aan op de bewakingsmonitor bij het bed. De kinderarts draagt hem aan ons over en verlaat daarna met het ambulancepersoneel de afdeling. De zaalarts luistert naar Olafs longen en we starten de Ventolin via het infuus. In het begin luisteren we regelmatig naar de longen om te horen hoe ze klinken en of de Ventolin opgehoogd moet worden.

Rust

Op de monitor zien we een hoge hartslag, wat passend is bij Ventolin-toediening via het infuus. Olaf wil niet aangeraakt worden. Rust is op dat moment het beste. Inmiddels is zijn vader ook gearriveerd en zijn beide ouders er voor hun zoon.

Afbouwen

In de loop van de avond kan ik de zuurstof wat afbouwen en voelt Olaf zich iets minder benauwd. Hij kan weer wat woorden voluit spreken zonder direct benauwd te zijn. In de komende uren kijken we hoe het verder gaat met Olaf en of we met kleine stapjes de Ventolin kunnen afbouwen. Gedurende de nacht bouwen we niet te ver af omdat een goede nachtrust bevorderlijk is voor herstel.

Terug naar de kinderafdeling

De volgende dag kan de Ventolin via het infuus worden gestopt en gaan we over op ieder uur vernevelen. Op het moment dat de Ventolin via het infuus en de optiflow gestopt is, kan Olaf terug naar de kinderafdeling.

De naam Olaf is gefingeerd.

kinder-ic-verpleegkundige-blogger-petra

Dit is Petra:

Ik ben Petra van Oosten, 33 jaar en woonachtig in een dorp op de Hondsrug in de provincie Drenthe. Als ik dienst heb race ik met mijn Cooper over de ‘Hunebed Highway’ richting het Universitair Medisch Centrum Groningen om aan de slag te gaan als Kinder IC verpleegkundige in het Beatrix Kinderziekenhuis. Het mooiste aan mijn werk vind ik het dynamische en technische van de Kinder IC, je hebt te maken met verschillende leeftijden (0-18) en ziektebeelden. Mensen vragen weleens of het niet zwaar is om met zieke kinderen te werken, maar ik ervaar dit zelf niet zo. Ik vind het een supermooi en dankbaar beroep. Via de Instagram (@kinderintensivecareumcg) van onze afdeling geven mijn collega’s en ik een kijkje in de wereld van de Kinder IC.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!