‘Ik geloof dat het belangrijk is om taboes te doorbreken en bewustzijn te creëren rondom PMS’
Dit keer deel ik een persoonlijk verhaal van apothekersassistent Ellen. Hoewel ze zichzelf op de hoogte houdt van medische ontwikkelingen, ging voor haar een nieuwe wereld open toen ze de diagnose premenstrueel syndroom (PMS) kreeg. Ellen houdt een pleidooi voor meer openheid en bewustzijn rondom PMS.
Vorig jaar december veranderde er iets in mijn leven, met name op het gebied van mijn gezondheid. Elke maand ervaar ik een cyclische ongemakkelijkheid, waarbij ik me soms ziek en zwak voel en op andere momenten de wereld aankan. Dat vind ik vooral moeilijk voor mijn gezin. Mijn dagelijkse leven, zowel thuis als op het werk, wordt erdoor beïnvloed. Alle ballen in de lucht houden, lukt dan niet. Na talrijke medische onderzoeken en consulten bij zowel mijn huisarts als specialisten, werd vastgesteld dat er geen andere gezondheidsproblemen waren en dat mijn symptomen te wijten waren aan het premenstrueel syndroom (PMS). Dit was voor mij een totaal onbekende aandoening, ondanks mijn gewoonte om op de hoogte te blijven van medische ontwikkelingen.
Hoewel dit een persoonlijke kwestie is, geloof ik dat het belangrijk is om taboes te doorbreken en bewustzijn te creëren rondom dit onderwerp. Na het lezen van informatie op degynaecoloog.nl vielen alle puzzelstukjes op z’n plaats. Nu is het mijn doel om de juiste behandeling te vinden, zodat ik me weer dagelijks goed kan voelen, of op z’n minst voor 80%. De komende periode wordt een uitdaging, omdat ik mijn studies moet afronden en tegelijkertijd mijn betrokkenheid bij andere projecten, zoals Stichting Farmaceutisch Erfgoed en mijn eigen website, wil behouden.
De behandeling van PMS kan individueel variëren en dat wat voor de ene persoon werkt, is mogelijk niet effectief voor een ander. Je kunt hierbij denken aan pijnstillers, supplementen en hormonale anticonceptie. Begrip en steun van de omgeving doen echt heel veel, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Laten we kennis delen over deze aandoening om zo een taboe te doorbreken. Dank jullie wel. En ik ga nog even door met schrijven.
Tips die ik graag wil delen: • Ken je iemand met PMS? Lees over deze aandoening; • Probeer niet te oordelen of te bagatelliseren wat iemand doormaakt; • Luister naar iemands gevoelens en bied een luisterend oor; • Bied praktische hulp aan, zoals het wisselen van diensten, doen van boodschappen, koken of het overnemen van huishoudelijke taken.
Liefs, Ellen
Dit is Ellen:
Hoi, ik ben Ellen Kruize Kok, podcaster, auteur van het boek Educated Drugdealer en apothekersassistente. In 2004 hielp ik mijn eerste patiënt en in 2005 begon ik met de opleiding voor apothekersassistente. We moeten veel meer vertellen en laten zien hoe het er achter de schermen in de apotheek aan toe gaat. Mijn verhaal vanaf de opleiding tot aan mijn ervaringen als volleerd assistente schreef ik op in mijn eerste boek: Educated Drugdealer.
Ik geef jullie graag een kijkje achter de balie en in mijn leven. Met het delen van verhalen kunnen we zorgen voor meer begrip. Het is mijn passie om mensen met elkaar te verbinden. Mocht je dat leuk vinden, dan nodig ik je van harte uit om in contact te komen via mijn eigen site of socials: https://www.ellensocial.nl/socials. Nieuw: De Educated Drugdealer Podcast van Ellen Kruize Kok voor patiënten en collega's.https://podcasters.spotify.com/pod/show/educateddrugdealer
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.