'Haar echtgenoot staat er verloren bij en weet niet zo goed meer wat te doen en te zeggen'

margreet-ambulance-hospice

Soms ervaar je momenten in je werk die je bijblijven. Onlangs bracht Margreet een mevrouw naar een hospice en stond ze zowel mevrouw als haar echtgenoot bij in een emotioneel zware tijd.

Warme zorg

Het is een warme dag en mijn collega en ik maken ons op voor een nieuwe dag.

Het is niet altijd bekend dat elke dag anders is voor ons. Men vraagt weleens aan ons: "Weten jullie nu de gehele planning voor de dag?" Dit is niet zo. We melden ons na elke rit weer af bij de meldkamer en krijgen dan een nieuwe rit aangeboden.

We krijgen de melding om iemand van huis op te halen die naar het hospice gaat. De zorg kan niet meer thuis. De echtgenoot, tevens mantelzorger, is overbelast en kan de situatie niet meer goed aan. De huisarts heeft een plek kunnen regelen in de hospice in dezelfde woonplaats. Dat is heel fijn voor de echtgenoot, want hij kan er dan naartoe wanneer hij wil.

Bij aankomst stellen mijn collega en ik ons voor aan het echtpaar. Martha zit in de stoel, oogt benauwd en ziet er oncomfortabel uit. Maar Martha geeft aan dat dit al weken zo is en niet erger is dan anders. Ze is met behulp van de thuiszorg nog naar de stoel gelopen en blijkt dat ze de laatste maanden al de hele dagen in de stoel zit. Ze kan niet meer en is op. Martha heeft eindstadium hartfalen en er kan niets meer gedaan worden.

Haar echtgenoot staat er verloren bij en weet niet zo goed meer wat te doen en te zeggen; de emoties zitten heel hoog.

Meneer vertelt in de slaapkamer tegen mij dat hij het ook niet meer trekt en het dubbel is dat zijn lieve vrouw nu het huis uit moet. Ik geef aan dat het begrijpelijk is dat hij 'op' is en dat dit de mogelijkheid biedt om ook weer partner te kunnen zijn en niet daarnaast nog mantelzorger. Ik benoem dat meneer heel goed voor haar heeft gezorgd en dat er soms een tijd komt dat het niet meer gaat en dat daar geen schaamte voor nodig is. Meneer leek wat rustiger te worden en liet de schouders weer iets zakken.

Mijn collega is bij Martha gebleven en heeft inmiddels de brancard klaargemaakt. Wij proberen mevrouw uit de stoel te krijgen, maar dit ging nog niet zo makkelijk. Volgens meneer was ze ook al een stuk minder dan vanmorgen. Het is net alsof ze berust in de situatie en de wilskracht langzaam verdwijnt.

In de ambulance vraagt Martha nog een keer waar ze naartoe gaat. Ik leg het uit en ze sluit haar ogen en knikt. Ze vindt het goed. Ik vraag mij af in hoeverre ze het allemaal nog meekrijgt. Af en toe praat ze wat, maar ze is zo moe dat ik haar laat slapen.

Aangekomen in de hospice helpen we haar in bed. Ze opent de ogen, kijkt in het rond en knikt weer. Het praten lijkt nu al vermoeider te worden. Ze vraagt of haar man straks komt. Ik geef aan dat dit klopt.

Ik wens haar veel sterkte en ze kijkt mij aan en geeft weer het bekende knikje. Ze valt weer in slaap.

Ik draag over aan de verpleegkundige van de hospice.

De volgende dag ben ik zelf als vrijwilliger coördinator aan het werk in de hospice. Ik vond het erg bijzonder te zien dat ze zo snel achteruit is gegaan. Ze herkende mij niet meer van de dag ervoor. Ze deed de ogen nog wel open, maar viel al snel in een diepe slaap. Haar echtgenoot kwam even langs en ik sprak nog met hem. Hij heeft er veel moeite mee. Ik bied hem een luisterend oor. Hij vraagt aan mij: kan ze mij nog horen? Merkt ze dat ik er ben? Ik heb aangegeven dat een hand vasthouden, ernaast zitten en wat zeggen heel vertrouwd kan voelen. Hij vond het fijn dit te horen. Hij streelde even over haar wang, zichtbaar emotioneel. Hij geeft aan dat hij blij is met de warme zorg van de vrijwilligers in de hospice.

Na mijn dienst loop ik nog even bij haar langs en ze was nog dieper in slaap geraakt. Het was fijn dat ik haar de dag ervoor heb gebracht en dan toch op deze dag ook nog zorg aan haar kon verlenen.

Diezelfde avond is mevrouw nog rustig ingeslapen.

Blogger Margreet

Dit is de Margreet:

Mijn naam is Margreet Boekhold en na jaren gewerkt te hebben als wijkverpleegkundige, ben ik sinds oktober 2023, werk ik als ambulanceverpleegkundige midden complex, nog in opleiding. In februari hoop ik de opleiding te hebben afgerond.

Na jaren in de thuiszorg te hebben gewerkt, was ik toe aan een nieuwe uitdaging en werken op de ambulance heeft mij altijd mijn aandacht gehad. Nu heb ik de kans gekregen en heb er nog geen dag spijt van gehad.

Mijn passie voor de palliatieve zorg kan ik ook nu gebruiken. Kom vaak in aanraking met palliatieve patiënten, die of nog voor behandeling gaan of naar een hospice gaan. Het is fijn dat ik op deze manier er ook kan zijn voor deze patiënten. Het stukje begeleiden en ER ZIJN is zo belangrijk.

Daarnaast blijf ik actief met Zorgscholingen en blijf ik congressen m.b.t palliatieve zorg organiseren.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!