Blogger Lotte: 'Je moet dit werk niet doen met de gedachte dat je mensen beter gaat maken'

lotte-suicide

Lotte loopt stage op de gesloten afdeling in de psychiatrie. Hoe haar eerste stagedag verliep, lees je in haar eerdere blog. Vandaag neemt ze ons mee in het verhaal van M.: een meisje van haar leeftijd dat extreem suïcidaal is. Als Lotte op een zonnige dinsdagmiddag aan haar avonddienst wil beginnen, merkt ze op dat er iets aan de hand is...

Vandaag is het de eerste dag dat ik tijdens deze stage zelfstandig een bewoner mag begeleiden. Met gezonde spanning begin ik de dag. Ik zie M. over de gang rennen, richting het kantoor. Ze staat in de deuropening en vertelt enthousiast tegen mij hoe leuk ze het vindt dat ik haar vandaag begeleid. Ik voel me opgelucht en krijg zin om de dag te beginnen.

M. is even oud als ik, waardoor het opbouwen van het contact redelijk soepel verloopt. Anderzijds zet het mij in een vreemde positie. Wie ben ik om deze patiënt te ‘helpen’? Deze patiënt had bij wijze van spreken mijn vriendin kunnen zijn. Van een andere patiënt heb ik namelijk al weerstand gekregen. ‘Wat weet dat jonge blonde grietje nou?'. Het kost mij tijd om dit te accepteren. De dag verloopt verder voorspoedig en ik ga met een tevreden gevoel naar huis.

De maanden erna heb ik M. bijna wekelijks begeleid. We maakten vaak wandelingen op het terrein, waarin we goede gesprekken hadden. M. vertelde open over haar problematiek en nam mijn adviezen aan. Ze kon mijn grappen waarderen en als ik een uurtje over had, deden we samen nog een spelletje. M. was echter extreem suïcidaal. Ze voerde dagelijks een strangulatie uit. Hierbij bond ze kledingstukken of snoeren rond haar nek. Wij kwamen hier vaak op tijd achter en konden deze voorwerpen succesvol van haar afsnijden of losknopen. M. was hier achteraf vaak dankbaar voor. De stemmen in haar hoofd vertelden namelijk dat zij dood moest. Ze deed ontzettend haar best om deze te negeren, maar soms lukte het haar niet meer.

‘Je moet dit werk niet doen met de gedachte dat je mensen beter gaat maken’. Deze zin schiet mij weer te binnen. Een advies dat ik op mijn allereerste dag van mijn begeleider heb gekregen. Ik probeer dit na een strangulatie van M. weer in mijn hoofd te knopen. Wij zullen haar niet beter kunnen maken. Het enige wat wij kunnen proberen, is het leven een stukje dragelijker voor haar maken.

De suïcidepogingen van M. werden steeds frequenter en zodra wij de voorwerpen van haar nek afhaalden, werd zij onhanteerbaar agressief. Ze sloeg en schopte om zich heen. Ze schreeuwde dat wij van haar af moesten blijven en dat ze dood wilde. Vaak was dan een separatie nodig om haar te kalmeren. Op dat soort momenten voelde ik mij machteloos. Konden we haar niet met een extra noodgesprek kalmeren? Moesten we haar echt naar de separeercel brengen? Al snel kwam ik erachter dat dit naïef gedacht was van mij. Het geweld waar M. toe in staat was, op zichzelf gericht, was extreem.

Het is een zonnige dinsdagmiddag en ik ben onderweg naar mijn stage voor een avonddienst. Als ik aankom op kantoor, zie ik dat mijn collega’s erg druk zijn. Ik loop het kantoor binnen en hoor een collega bellen. Ze ziet er bedroefd uit en ik vang wat woorden van het gesprek op. Het lijkt alsof ze een familielid aan de telefoon heeft. Ze wenst diegene veel sterkte en ik vang nog wat medische termen op. De andere collega’s in het kantoor draaien om mij heen. Ik krijg een raar gevoel. ‘Wat is er aan de hand?’, vraag ik met lichte angst. ‘M. heeft gisteravond weer een strangulatie gedaan…’ Ik ben bang voor wat nu komen gaat. ‘Is ze overleden?’ ‘Nee, we hebben haar gereanimeerd en ze ligt nu in comateuze toestand op de IC; het ziet er echter slecht uit voor haar.’ Ik schrik. Ik weet niet wat ik moet zeggen. ‘Ik zie dat het je veel doet, Lotte’, zegt mijn collega. Ik bevestig dat en vraag me af hoe ik deze avonddienst weer ga oppakken.

Rust zacht, lieve M.

blogger lotte psychiatrie

Dit is Lotte:

Hoi! Ik ben Lotte, 22 jaar en vierdejaars HBO-V student. Gedurende mijn opleiding heb ik verschillende stages gelopen en heb ik een minor gedaan in de intensieve acute zorg. Dit is dan ook waar mijn hart ligt en ik hoop ooit mijn droom als ambulanceverpleegkundige te kunnen verwezenlijken! Ondertussen schrijf ik graag over de ervaringen die ik opdoe tijdens mijn stages. Dit helpt mij met reflecteren en verwerken. Lezen jullie mee?  

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!