'Als je ziet wat ik tijdens een dienst weggooi, schrik je je dood!'

ed-afval
Illustratie: Jan Zandstra

Ben jij je ervan bewust hoeveel afval je in de zorg produceert? Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat een operatie gemiddeld 27 kilo afval oplevert. Volgens zorgondersteuner Ed is dat een gezondheidszorgelijke ontwikkeling.

Afval

Als je ziet wat ik tijdens een dienst weggooi, schrik je je dood! Plastic chirurgische handschoenen en schorten, mondmaskers, schoonmaakdoekjes, verpakkingsmateriaal, incontinentiemateriaal, kartonnen bekertjes en nierbekken disposables, papier, etensresten. En hoeveel plastic zakken met vuile was ik niet dichtknoop! Dan heb ik het nog niet eens over de rotzooi die mijn gediplomeerde collega’s maken: infuuszakken, katheters, spuiten, zuurstofslangen, verband, wegwerpinstrumenten. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat een operatie gemiddeld 27 kilo afval oplevert. Dat kunnen ook geamputeerde ledematen zijn, dat vermeldt het onderzoek niet. Maar dan nog! Een gezondheidszorgelijke ontwikkeling.

Ik ben beslist niet de eerste die zich hierover verbaast. Als je ziekenhuis + afval googelt, krijg je (tig hits over maagverkleiningen en) een waslijst aan verontrustende milieuverhalen. En natuurlijk advertenties van bedrijven die het wel even voor je afvoeren en recyclen, inclusief zogenaamd duurzame alternatieven en greenwashing opties voor goedbedoelende inkoopafdelingen. Het blijft business natuurlijk. Er is zelfs een patiënt die een enorm kunstwerk heeft gemaakt van het afval van haar borstoperatie.

Wat is er geworden van het gewone washandje? Vroeger deden we daar alle zorg vragende billetjes mee en ging het na gebruind gebruik gewoon in de was om smetteloos wit terug te keren op de afdeling. Nu zijn het in plastic verpakte papieren weggooiwashandjes waar je je voor eenmalig gebruik in plastic verpakte handen in steekt! Vroeger was alles beter, ik zweer het je! We wasten onze handen met water en zeep. Nu hangen er bij elke kraan niet navulbare plastic flessen vloeibare zeep en ontsmettingsmiddel, alsof iedere patiënt te smerig is om aan te raken. Lang leve de vooruitgang! Wat deden we verkeerd in de vorige eeuw? Ik moet denken aan Wim Sonneveld:

♫‘Wat leefden ze eenvoudig toen

Met washandjes moesten ze ‘t doen

Water en zeep zonder high tech ,

Maar blijkbaar leefden ze verkeerd

Het ziekenhuis is gemoderniseerd

En nu zijn ze op de goede weg.’ ♫

Een collega zag mij een keer koffie tanken in een schone ‘patiëntenbeker’ in plaats van een kartonnen disposable. ‘Brrr, drink jij daaruit? Daar heeft een patiënt uit gedronken!’ Ik voelde me gelijk een viespeuk. Daarop bedacht ik een initiatief: iedere collega een eigen koffiebeker met naam en ziekenhuislogo. Ik had een collega gevraagd om even alle namen voor mij op te schrijven, zodat ik ze kon laten printen. Maar dat initiatief is vooralsnog gestrand op de kosten, een verbod op het gebruik van het ziekenhuislogo en logistiek: waar laten we die vijftig mokken in dat kleine afdelingskeukentje? Ik heb wel vaker van die kansloze ideeën. We kunnen natuurlijk ook gewoon een paar goedkope onbedrukte stenen personeelsmokken doen, maar dat vind ik zelf dan weer niks. De wereld verbeteren oké, maar het moet wel leuk blijven.

Bovendien weet ik al hoe mijn collega’s van de 21e eeuw daar waarschijnlijk op zullen reageren: ‘Koffie uit een mok waaruit een collega heeft gedronken? Waar zijn die kartonnen bekertjes gebleven?

Mijn avonturen in het ziekenhuis met cartoons van Jan Zandstra nu online te bestellen bij o.a. Bruna, bol.com en uitgeverij SAAM via https://www.zorgboeken.nl/shop/medikul/

Dit is Ed:

Hallo,

Ik ben Ed Izeren, een zorgondersteuner van in de zestig. Na een loopbaan van ruim 35 jaar in de financiële sector, ben ik terug in mijn Haagse opleidingsziekenhuis. Ik werk op de afdeling intern en ouderengeneeskunde. Als zorgondersteuner, want mijn BIG-registratie is inmiddels verlopen en dat bevalt me eigenlijk wel, omdat ik nu meer tijd voor de mensen heb. Er is in die 35 jaar veel veranderd en dat geeft mij stof tot schrijven. Soms serieus, vaak met een knipoog, schrijf ik wekelijkse columns voor vrienden en collega's en op LinkedIn als Broeder Buddy. Mijn eerste boekje Medikul, kronkels van een verpleger met cartoons van Jan Zandstra is inmiddels te koop. 

Ed

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!