Wat een gedoe, dat kolven op je werk! 5 tips van zorgcollega’s

kolven-werk-zorg-verpleegkundige

Het kolven van moedermelk kan best een gedoe zijn. Zeker als je in de zorg werkt. De onregelmatige diensten, oproepdiensten, ‘spoedjes’ en soms ook variërende werkplekken maken het er niet makkelijk op. Daarom verzamelde ik praktische tips van moeders in de zorg die je voor gingen. 

1) Even naar huis

Wist je dat je (wettelijk!) 9 maanden lang een kwart van je werktijd mag gebruiken om te kolven of je baby te voeden? En dat je in die tijd ook gewoon even naar huis mag? Het is lang niet voor iedereen weggelegd, maar als het kan op je werk én je dichtbij woont (of misschien heb je vrienden of familie in de buurt van je werk wonen?), kan het heel fijn zijn om even naar huis te sjezen om te kolven. Zo ondervond ook Lisa:

'Mijn schoonouders woonden in de wijk waar ik mijn diensten in de thuiszorg draaide. In mijn tijd tussen cliënten ging ik daar dus even langs om op mijn gemakje te kolven.' - Lisa, 33 jaar, werkzaam in de thuiszorg

2) Plan het in je dag

Probeer het voedingsschema op zo’n manier aan te passen dat je het voor jezelf makkelijker maakt. Werk je bijvoorbeeld in de thuiszorg? Plan dan je ‘kolfmomenten’ op een goed moment binnen je route.

'Mijn kolftijd werd samen met de planner in mijn route gepland. Zo kon ik ‘s ochtends (wanneer mijn collega’s al in de wijk waren) op kantoor kolven, en stond er ook ‘s middags een ruimte voor me klaar.' - Annemarie, 29 jaar, werkzaam in de thuiszorg

Binnen andere takken van de zorg kun je afspraken met je collega’s maken en samen goede ‘kolfmomenten’ kiezen. Wanneer er extra collega’s op de werkvloer verschijnen bijvoorbeeld. Zo heb je altijd wat tijd (en een ruimte) vrij om rustig te kolven. Laat je positie natuurlijk niet onbemand achter; goed overleg zorgt ervoor dat jij rust even ‘je momentje’ kunt pakken.

3) Je mag eisen dat de kolfruimte aan de eisen voldoet

Iedere werkgever is wettelijk verplicht om jou van een kolfruimte te voorzien die aan de eisen voldoet (van binnen afsluitbaar, voorzien van een stoel of bank, e.d.). Heb je zo’n ruimte niet tot je beschikking? Dan mag jij jouw werkgever of leidinggevende daar op wijzen. Niet altijd even fijn, maar het is wel je recht. Mocht je dit lastig vinden, bedenk dan dat je ook collega’s die na jou komen een dienst bewijst!

'Toen ik steeds zelf een vrij plekje moest zoeken en soms bij gebrek aan een degelijk slot zelfs een briefje op de deur moest hangen was het tijd om aan de bel te trekken.'

- Gwen, 32 jaar, werkzaam in het ziekenhuis  

3) Wees open over je borstvoeding

Sommige vrouwen zijn bang dat collega’s het zuigende geluid van het kolfapparaat horen en zich wellicht afvragen wat er allemaal in dat kamertje gebeurt. Of vrezen dat er roddels op gang komen omdat ze er twee keer per dag een half uur tussenuit ‘sneaken’. Dit kun je voorkomen door open te zijn over je borstvoeding en het kolven. Zoek samen naar een passende oplossing zodat jij zonder zorgen dat momentje voor jezelf kunt pakken.

'Ik besprak het zo tegen het einde van mijn verlof met mijn leidinggevende. Er stond een aparte ruimte voor me klaar waar ik wanneer nodig terecht kon. Iedereen was op de hoogte; mijn collega’s waren ontzettend begripvol en namen mijn patiënten voor me waar. Met een dubbele kolf was het klusje ook zo geklaard.' - Anouk, 35 jaar, werkzaam bij de GGZ

4) Leg een voorraadje aan

Heb je de kans om tijdens de nachtvoedingen één borst te kolven terwijl er uit de andere gevoed wordt? Doen! Zo kan je kindje - als je een dagdienst draait -  ‘s middags van een flesje genieten en kun je wanneer je thuiskomt weer voeden. Zo hoef je tijdens het werk minder vaak te kolven. Hoewel dit de eerste dagen wat ongemakkelijk kan zijn (zoogcompressen in de aanslag!) went je lichaam vrij snel aan het nieuwe ritme. Het zou wel zo kunnen zijn dat je op de dagen dat je niet werkt je overdag onvoldoende borstvoeding hebt. Maar ook dan zou je een (gekolfd) flesje in kunnen zetten.

“Ik zag het kolven met onvoorspelbare dagen echt niet zitten. Ik kolfde tijdens zo goed als iedere voeding zodat er overdag genoeg was om flesjes te vullen.”

- Lotte, 32 jaar, werkzaam in het ziekenhuis

Jouw ervaring

Wat zijn jouw ervaringen met kolven onder werktijd? Hoe heb jij dit aangepakt? Heb je misschien nog handige tips voor je mede-moeders? Laat ze achter in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!