Meer keizersneden op verzoek, is dat wenselijk?

Keizersnede-evolutie-bekken

Het aantal keizersneden neemt al jaren toe. Wereldwijd, maar ook in Nederland, hét land van de thuisbevalling. Hoe komt dat en wat zijn de voor- en nadelen?

Verdubbeling

Vorig jaar verscheen een onderzoek in het Britse medische magazine The Lancet dat de alarmbellen deed rinkelen. In vijftien jaar tijd is het aantal keizersneden wereldwijd verdubbeld. Van alle baby’s komt inmiddels 21 procent via een keizersnede ter wereld. In West-Europa is dat ruim 26 procent, in Australië 33 procent en in Latijns-Amerika en de Cariben maar liefst 44 procent.

Arme vrouwen

In enkele landen, Brazilië en Egypte bijvoorbeeld, ligt het aantal keizersneden zelfs rond de 55 procent. Bevallen via de keizerlijke weg lijkt hier een zaak van sociale klasse te zijn en steeds meer een ‘luxeproduct’ te worden. Of zoals een Portugese vriend zei: ‘Only the poor women have to push and go through the pain’.

Naar het ziekenhuis

Ook bij ons lijkt sprake van een nieuwe trend. In 2016 was nog maar 13 procent van de bevallingen een thuisbevalling. Eind jaren ‘90 was dat nog 35 procent en in 1953 78 procent! Ook het aantal Hollandse keizersneden stijgt en ligt nu rond de 16 procent. Volgens de WHO is alles boven de 15 procent niet medisch noodzakelijk.

Helse bevalling

Vroeger beviel je uitsluitend in het ziekenhuis bij een medische indicatie. Tegenwoordig wordt sneller doorverwezen om de bevalling veilig te laten verlopen en speelt de wens van vrouwen zelf een steeds grotere rol. Ze kiezen vaker voor pijnbestrijding of voor een keizersnede zonder dat er een medische noodzaak is. Niet zelden is angst voor de bevalling of een helse vorige bevalling een belangrijke factor.

Waarschuwing

Onderzoekers en de WHO waarschuwen voor de keizersnede-trend. Het is en blijft een flinke buikoperatie. Je moet er lang van herstellen en complicaties zijn altijd mogelijk. Er kan blijvende schade ontstaan die problemen geeft bij volgende zwangerschappen of bevallingen. De littekens zijn een kwetsbaar punt. Bij een volgende zwangerschap moet je daarom altijd in het ziekenhuis bevallen.

Gezonde baby’s

Los van de mogelijke complicaties bij de moeder, zijn er ook aanwijzingen voor nadelige gezondheidseffecten bij de baby. De gedachte is dat het immuunsysteem zich minder goed ontwikkelt dan bij een natuurlijke bevalling. De kindjes hebben ook een iets hogere kans op ademhalingsproblemen en metabole ziektes.

Aan de bak

Een bevalling is pittig en daarom is het logisch dat veel vrouwen verzuchten: ‘doe mij maar een keizersnede’. Het lijkt een makkelijke en veilige manier om je kind op de wereld te zetten. Volgens artsen en verloskundigen is dat dus een onderschatting. Toch is de verwachting dat de vraag vaker gesteld zal worden. Zorgprofessionals moeten aan de bak om deze vrouwen nog beter te informeren en begeleiden zodat ze een natuurlijke bevalling aandurven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!