'Werkzaamheden van zorgverleners zijn in de loop der tijd veranderd en zullen blijven veranderen'

Ellen-laagdrempelig

Laatst kreeg apothekersassistent Ellen een anekdote ingezonden over een patiënt van een apotheekhoudend huisarts die vroeg of ze even gaatjes voor haar oorbellen kon laten schieten… Ellen snapt dat er nogal wat verwarring kan zijn over de taken van een apotheek. Ze vertelt er meer over in deze blog.

Als apotheek willen we waarde toevoegen aan de zorg voor patiënten. Wij willen steeds meer adviseren. We zijn een laagdrempelige organisatie in de zorg, mensen komen met allerlei vragen naar onze balie, al is het voorbeeld hierboven wel extreem. Er zijn dus soms vragen die echt niet voor ons bedoeld zijn, maar toch kunnen we vaak de goede weg wijzen. Maar voor het antwoord op vragen waar we de kennis wél over in huis hebben, dus die we in principe zelf zouden kunnen beantwoorden, moeten we de patiënt helaas vaak toch ook verwijzen naar een andere instantie. Dat komt door verschuivingen in de zorg. Soms mag je het advies namelijk niet geven en hoort het thuis bij een andere beroepsgroep. Denk bijvoorbeeld aan advies over incontinentiematerialen of dieetvoeding.

Het is duidelijk dat het voorbeeld aan het begin van de column niet bij de apotheek thuishoort, en ook niet bij de huisarts. Zo duidelijk is het helaas niet altijd als patiënten met zeer speciale verzoeken komen. Misschien zijn veel beslissingen juist schuldig aan die onduidelijkheid. Wij mogen bijvoorbeeld geen gericht advies meer geven over incontinentiemateriaal, maar je kunt bij de apotheek wel je bloedsuiker laten controleren en apothekers raakten ook betrokken bij het vaccineren. Best logisch dus dat de ‘scheiding’ niet meer zo duidelijk is voor bezoekers. Is dat fout? Ik kan je daar het antwoord niet op geven.

Werkzaamheden van zorgverleners zijn in de loop der tijd veranderd en zullen blijven veranderen, mede door wet- en regelgeving. In mijn toekomstvisie zijn arts en apotheker echter wel gedwongen constructief samen te werken. Ze komen immers allebei tijd en handen tekort. Er is steeds meer schaarste aan personeel voor het runnen van de huisartsenpraktijk. Apothekers zijn er voldoende, maar er dreigt wel een tekort aan apothekersassistenten.

In de huisartsenpraktijk en de apotheek zie je nu al een duidelijke verschuiving van werkzaamheden, ontstaan door diverse tussenfuncties. Doktersassistenten, praktijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners (POH) en de Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH) draaien zelfstandig spreekuren onder supervisie van de arts. Apothekersassistenten en farmaceutisch consulenten voeren zelfstandig medicatiereviews uit onder supervisie van de apotheker. Overigens weten deze zorgverleners vaak niet precies wat bepaalde functies bij de andere beroepsgroep inhouden. Zo denk ik dat een apothekersassistent bijvoorbeeld niet weet welke taken de Spreekuur Ondersteuner Huisarts zelfstandig mag uitvoeren en andersom. En ik ken geen doktersassistent die precies kan vertellen wat een farmaceutisch consulent doet. En de patiënt? Die probeert gewoon zijn of haar vraag te stellen en hoopt geholpen te worden.

Voor het schieten van gaatjes verwees de assistent de patiënt natuurlijk naar de juwelier. De patiënt vond dat maar lastig, want de juwelier zat een dorp verderop.

Zichtbaarheid

We zijn een laagdrempelige organisatie, maar we mogen best iets meer vertellen en laten zien online vind ik, dat scheelt ook vragen en helpt mensen de juiste weg te vinden. Afgelopen week las ik het onderzoek over zichtbaarheid. Ik ben bezig een training te ontwikkelen over zichtbaarheid online via social media. Wil je daar meer over weten? Via deze link kan je op de hoogte blijven,

Extra

Nog even een dank je wel naar Gonnie en Mandy voor de fijne samenwerking bij UA. Inmiddels ben ik weer druk verder aan het schrijven en jullie gaan het allemaal weer lezen in de volgende UA via de KNMP of op deze blog. Natuurlijk blijven anekdotes van harte welkom.

Ellen

Dit is Ellen:

Hoi, ik ben Ellen, schrijver en apothekersassistente. In 2004 hielp ik mijn eerste patiënt en in 2005 begon ik met de opleiding voor apothekersassistente. We moeten veel meer vertellen en laten zien hoe het er achter de schermen in de apotheek aan toe gaat. Mijn verhaal vanaf de opleiding tot aan mijn ervaringen als volleerd assistente schreef ik op in mijn eerste boek: Educated Drugdealer.

Ik geef jullie graag een kijkje achter de balie en in mijn leven. Met het delen van verhalen kunnen we zorgen voor meer begrip. Het is mijn passie om te schrijven en mensen met elkaar te verbinden. Mocht je dat leuk vinden, dan nodig ik je van harte uit om in contact te komen via mijn eigen blogsite https://www.ellensocial.nl, LinkedIn, Instagram, Facebook en last but not least twitter. Op dit moment werk ik aan mijn volgende boek.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!