'Mijn vader woont hier nu! En jemig, wat voelt dat dubbel'
Zodra blogger Maaike wakker wordt, kijkt ze hoe laat het is. Tijd om op te staan! Ze voelt zich gesloopt, heeft slecht geslapen en ze is misselijk van de spanning. Vandaag is de dag dat haar vader opgenomen gaat worden in een verpleeghuis. Het idee alleen al geeft haar buikpijn...
De afgelopen dagen was hij redelijk meegaand, dus ik hoop dat hij vandaag niet opeens zijn hakken in het zand zal gaan zetten. Zodra de kinderen naar school gebracht zijn, rijden mijn man en ik naar mijn ouders toe. We hebben afgesproken dat ik samen met mijn moeder spullen zal gaan inpakken en dat hij zal proberen om mijn vader af te leiden en bezig zal houden.
Als we de straat in rijden, is het een puinhoop. Stoepen liggen open, een flink aantal mannen is bezig om kabels in te graven. Mijn vader staat in de voortuin te kijken naar wat er allemaal gebeurd, dit vindt hij geweldig om te zien! Zodra we in zijn vizier komen, komt hij gelijk naar ons toe en vertelt op zijn manier wat die mannen aan het doen zijn. Uiteindelijk komt het erop neer, dat ik in alle rust met mijn moeder spullen in kan pakken. Mijn man en mijn vader zitten in de voortuin en kijken naar wat er allemaal gebeurt, ideaal dus!
Het opnamegesprek staat gepland om 13.30 uur, maar we besluiten wat eerder die kant op te gaan. Dan kunnen we in alle rust nog spullen uitpakken en inruimen in zijn kamer. Mijn vader heeft dan even wat tijd om te acclimatiseren, voordat we het gesprek in gaan. Ik 'parkeer' mijn ouders op het balkon, zodat ik samen met mijn man en broer orde kan scheppen op de kamer. Kort hierna komen de medewerkers van de afdeling binnen, het is tijd voor het opnamegesprek…
Ik roep mijn ouders binnen, die nog op het balkon zitten. Ik observeer ze en constateer dat mijn vader redelijk ontspannen lijkt, in tegenstelling tot mijn moeder die nog wat tranen wegveegt. Het feit dat mijn vader tot nu toe zo meegaand is, maakt dat mijn spanningsniveau ook al aardig zakt. Het gesprek is met één van de zorgmedewerkers en de verpleegkundig specialist van de afdeling. Ze stellen zich voor en geven aan wat het doel is van dit gesprek. Mijn vader probeert aandachtig te luisteren, al is dit door zijn slechte gehoor soms wat lastig.
Aangezien mijn vader bij deze organisatie al op de dagbesteding zat, is er al het één en ander bekend over zijn (medische) geschiedenis. Dat scheelt een hoop, doordat we het nu niet over zijn jeugd hoeven te hebben. Dit hebben ze allemaal al in zijn dossier gelezen en aangezien juist dit gevoelig ligt bij hem, maakt dat het gesprek meer ontspannen blijft. Het gesprek verloopt verder soepel. Mijn vader is meegaand en lijkt zich steeds meer te berusten in de situatie. Qua fysieke zorgzwaarte hebben ze een makkie aan hem. Het aspect ligt bij hem meer op begeleiding en sturing, waarin zijn gevoel voor eigen regie zoveel mogelijk intact gelaten wordt. Een stuk benadering, waarin je hem vooral niet het gevoel geeft dat hij iets moet. Voor ‘moeten’ is hij allergisch! Het vragenderwijs activeren en motiveren van hem, zodat hij doet wat je eigenlijk van hem verlangt. Dat is de kunst! Ik hoop dat hij zich snel vertrouwd genoeg voelt met de zorgmedewerkers, want dat zal het allemaal een stuk makkelijker maken.
Als het gesprek is afgerond, is het officieel. Mijn vader woont hier nu! En jemig, wat voelt dat dubbel. Ik ben opgelucht dat het allemaal goed verlopen is. Trots dat hij deze last zo sterk draagt, maar verdrietig omdat het nu definitief is dat hij niet meer thuis woont. Dit is nu zijn nieuwe thuis! Als ik die middag naar huis ga, neem ik afscheid van hem. Ik beloof hem dat ik morgen weer terugkom. Als ik de hoofduitgang uit loop, staat hij op het balkon. We zwaaien naar elkaar. Ik geef hem een handkus en neem afscheid met de woorden: 'Ik hou van je pap, tot morgen!'
Maaike ?
Dit is Maaike:
Mijn naam is Maaike van Rossum. Ik ben 33 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters. Ik werk al vijftien jaar met veel liefde en plezier als verzorgende IG en zorg coördinator in de ouderenzorg, Sinds voorjaar 2018 is daar echter een diepere dimensie in ontstaan, toen bleek dat mijn vader, toentertijd nog 64 jaar, een beginnende vorm van dementie had. Na een turbulente periode, werd het voor mij een uitlaatklep om te schrijven. Schrijven is voor mij naast het ordenen van mijn gedachtes, ook een manier om herinneringen vast te leggen. Met mijn blogs wil ik laten zien hoe bijzonder de zorg is, in al zijn mooie, verdrietige en heftige momenten. Mijn blogs verzamel ik op DementieBlogs.nl en mijn Facebook-pagina. Sinds februari 2021 ben ik gestart met de verpleegkunde opleiding. Een nieuwe en spannende stap, waarin ik werk, gezin, school en studie zal moeten gaan combineren!
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.