Eerste hulp bij eenzaamheid: dit kun jij als zorgverlener doen

eenzaamheid-tegengaan-als-zorgverlener-tips

In de ouderen- en thuiszorg kom je veel eenzaamheid tegen. Dat vind ik best wel eens moeilijk om te zien. Toch hoef je als zorgverlener niet hulpeloos toe te kijken. Ik zet 6 tips voor je op een rij die niet veel tijd kosten.

1) Koppel ouderen

Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt. Op een afdeling verblijven vaak meerdere ouderen die zich eenzaam voelen. Ga hierover met je collega in gesprek zodat je ze bij elkaar kunt brengen. Zorg dat ze eens samen een kopje koffie drinken of dat ze samen deelnemen aan dezelfde activiteit. Wie weet wat voor vriendschap hier nog uit voort kan bloeien!

2) Maatjesproject

Met de Maatjesprojecten kun je een oudere koppelen aan een vrijwilliger. Hij of zij komt dan eens per week of tweewekelijks op bezoek om extra aandacht, begeleiding of ondersteuning te bieden. Dat kan al simpelweg door samen een boek te lezen of een kop koffie te drinken. Op de site maatjesgezocht.nl kun je iemand opgeven.

3) Omapost

Een kaartje kan voor even dat gevoel van eenzaamheid wegnemen, omdat je weet dat er iemand aan je denkt. Met de app Omapost gaat dat heel eenvoudig. Je kiest een foto van je telefoon, schrijft er een tekstje bij en vervolgens wordt de kaart verstuurd naar een opa of oma. Heeft iemand geen kleinkinderen? Omapost kan een eenzame ouder ook aan een kaartschrijver koppelen via ‘adopteer-een-oma’.

4) BoodschappenPlusBus

Veel ouderen willen nog wel graag de deur uit, maar doen dit niet meer omdat ze minder mobiel zijn of omdat ze niemand hebben die met hen meegaat. Met de BoodschappenPlusBus - die in ongeveer negentig gemeenten rijdt - kunnen zij alsnog op pad. De bus haalt ze op en brengt ze thuis. Alle bussen hebben een eigen activiteitenplanning, die varieert van samen naar een tuincentrum gaan tot het brengen van een bezoek aan de supermarkt.

5) Met je hart

Meld eens een eenzame oudere aan bij Stichting Met je hart. Deze stichting wil ouderen verbinden en doet dit door het organiseren van waardevolle ontmoetingen. Bijvoorbeeld door samen met een groepje een avondje te dineren in een restaurant. Gezellig samen eten en een goed gesprek zorgen ervoor dat het eenzame gevoel heel even naar de achtergrond verdwijnt.

6) Ga het gesprek aan

Op eenzaamheid heerst nog altijd een klein beetje een taboe. Als zorgverlener heb je een signalerende rol, maar daarnaast is het van belang om het bespreekbaar te maken. Ouderen schamen zich er soms voor en stoppen het weg. Ga juist het gesprek aan en probeer op die manier samen te kijken naar manieren om de eenzaamheid te verminderen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!