Broeder Sjuul - 'Wel gaaf om te zien dat de domotica ook het land van de huisartsen hebben bereikt'

Tijdens een nachtdienst in de thuiszorg ging Broeder Sjuul langs bij een jonge vrouw met een prolaps en aambeien. Hiervoor moest de HAP gebeld worden. Nu heeft Broeder Sjuul vaak wel kritiek op de plaatselijke HAP, maar tijdens het consult ging er een wereld voor hem open...
Het is toch fijn dat ik een goed geregelde HAP tegenkom in mijn werk, als ik het over de HAP heb dan heb ik het natuurlijk over de huisartsenpost. Je weet wel de avond, nacht en weekend dokter. Ik heb vaak wel kritiek op de plaatselijke HAP, want ja, het is lang niet altijd even goed geregeld.
Vannacht had ik een jonge dame in de thuiszorg met een prolaps en aardbeien. Oh wacht, ik bedoel aambeien. Nu ben ik niet snel vies van iets, maar dit vind ik toch altijd even een schijt klus om te moeten klaren. Voor de derde keer vannacht sta ik die endeldarm weer terug naar binnen te kleien, resultaat? Handschoen onder het bloed en feces, ik kan jullie vertellen; ik heb wel leukere dingen gedaan.
Prolaps
Wat een prolaps is? Dat is een verzakking in het bekkengebied, dat kan zijn
- Blaas en urinebuis (voorzijde)
- Baarmoeder (midden)
- Vaginatop (indien de baarmoeder verwijderd is)
- Endeldarm (achterzijde)
- Dunne darm (de dunne darm glijdt tussen de vagina en de endeldarm naar beneden)
In dit geval was het een prolaps van de endeldarm. Dat kan ik zelf door met een vlakke hand een klein beetje kracht te zetten tegen de prolaps, meestal schiet het dan wel terug achter de sluitspier (ja, dat trucje heb ik van een SEH-arts geleerd) waar dat hoort te zitten.
Maar goed, dat was me dus driemaal wel gelukt en de vierde keer lukte me het niet meer, dus ik hang gezellig aan de lijn met de assistente. Ze vraagt me met welke mobiel ik bel, ik zeg: ‘iPhone of zo...’ ‘Dan krijg je zo een sms met een link, daar kun je op drukken en dan kijken wij even met je mee’, zegt ze. Nou, ik was met stomheid geslagen. Zo kunnen ze dus meekijken met mij.
VCare
Vcare opent dus een wereld voor mij, dit is de eerste HAP die ik meemaak die gebruikmaakt van een videoverbinding, ik zeg goud... Kunnen we niet gewoon zorgen dat dit landelijk het systeem wordt? Het zou fijn zijn als ik niet steeds hoef te wachten op die taxi met de dokter erin. Maar dat ze telefonisch mijn vragen gewoon kunnen beantwoorden. Wel gaaf om te zien dat de domotica ook het land van de huisartsen hebben bereikt.
Misschien stom, maar zo zouden wij ook stagiaires kunnen begeleiden, gewoon live niet opgenomen. Maar dat is misschien nog net iets te vers, wondverpleegkundige kunnen zo ook een wond beoordelen... Hoeven ze ook niet meer langs te komen.
Toekomst
Natuurlijk is het nog toekomstmuziek, maar ik denk dat dit soort dingen wel steeds meer komen, nog even en dan komt u thuiszorg zuster op de tablet in de woonkamer en niet meer fysiek door de voordeur. Aan de ene kant scheelt het een hoop rondrijden, maar aan de andere kant is het ook wel jammer, want even binnenlopen bij Mien op kamer 10 is er dan niet meer bij. Er zit een keerzijde aan de technologie en dat is dat de warmte van echte mensen verdwijnt. Het zou heel jammer zijn, maar voor dit soort dingen als een prolaps en om te beoordelen of de dokter echt moet komen of niet is zo'n videoconsult erg fijn.
Wat nu verder?
Wat er is gebeurd met de cliënt? Die kreeg een bezoek van de dokter, de prolaps werd weer keurig op zijn plek geduwd. De cliënt was blij, ik ben blij met het VCare systeem!

Dit is Broeder Sjuul:
Ik ben Julian Hooikaas (22), werkzaam als verzorgende op zzp-basis. Broeder Sjuul is mijn alter ego. Sinds ik in de zorg werk, schrijf ik in mijn dagboek op mijn telefoon. Regelmatig schrijf ik ook stukjes op mijn Facebook of op mijn website. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat ik mijn gedachten op een rijtje blijf houden én om mijn cliënten te herdenken. Want als ik íets heb meegekregen van mijn werk, is het wel dat iedereen een verhaal heeft. Ik hoop dat mijn verhalen je meenemen in hoe mooi en lastig mijn vak is. Zorg is niet zomaar billen wassen en pillen delen; het is veel meer dan dat. Het is naast je cliënt gaan staan wanneer deze het moeilijk heeft, het is achter familie gaan staan wanneer deze dreigt om te vallen en het is er samen het beste van maken. Hoe moeilijk en uitdagend dat soms ook is.
De verhalen van Broeder Sjuul zijn gebundeld in het boek ‘Dagboek van een verzorgende’, dat je HIER kunt bestellen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.