Broeder Sjuul - De meest smerige plekken in de zorg...

Broeder Sjuul vertelt vandaag over de 9 smerigste plekken in de zorg. Ik weet in ieder geval zeker dat ik vanaf nu vaker mijn eigen spullen ga schoonmaken. Gadver!
Nee, het is niet de pospoeler die het smerigste is in de zorg. Laat ik dat even vooropstellen, ik neem jullie mee in de meest smerige plekken van het verpleeghuis. Natuurlijk moet ik even de kanttekening maken dat niet iedere instelling hetzelfde is. Maar goed de plekken waar ik het nu over heb zijn Rob Geus waardig.
Ik kom als broeder in zo verschrikkelijk veel huizen, dat kan een ziekenhuis zijn maar ook zeker verpleeginstellingen. De reden waarom het zo vies is? Het zijn contactpunten die nauwelijks tot niet worden schoongemaakt. Handen ontsmetten heeft weinig tot geen zin als je veel in contact komt met deze punten.
#1 magnetron
De magnetron waar wij die Wet Wash Gloves in opwarmen worden eigenlijk nooit schoongemaakt, dan heb ik het over de knoppen en het handvat. Al het zorgpersoneel zit eraan om die dingen op te warmen, maar schoonmaken? Dat heb ik zelfs de schoonmaakster nog nooit zien doen. Vies is dat eigenlijk, als jullie die dingen opwarmen in de magnetron waar jullie ook eten in op warmen, moet je jezelf helemaal achter je oren krabben, want dat gaat in tegen de HACCP.
#2 Stoffen zittingen van stoelen en banken
Ik plant mijn net iets te grote kont op van alles en nog wat, maar ik gruwel van één ding het meest en dat zijn stoffen zittingen van banken en stoelen. Nooit zo over nagedacht misschien? Maar daar zitten de bewoners op met hun net iets te volle incontinentie broeken, ondanks de belofte dat het niet doorlekt van de leverancier, is het toch wel mijn grootste gruwel. Deze stoelen en banken kunnen niet schoongemaakt worden of hooguit één keer per jaar.
#3 De groene knop op de muur
Veel verpleeghuizen werken met de knoppen rood, geel en groen... Die knoppen worden nooit afgenomen, ik denk zelfs dat mijn vingerafdruk nog steeds op de het ding te vinden is in het huis waar ik in 2017 heb gewerkt. Het is een soort liftknopjes effect. Veel vingers van collega's zijn daar overheen gegaan, maar echt schoonmaken doen we ze niet.
#4 De sleutelbos
Tenzij jouw organisatie volledig op een persoonlijke sleutel werkt, zijn er meestal grote sleutelbossen aanwezig. Vaak hangt er nog een grotere sleutelhanger aan of een keycord, ze worden nauwelijks schoongemaakt... Terwijl we toch vaak die bos aanraken wanneer we bezig zijn met handelingen die niet echt schoon zijn. Al met al vind ik het erg vieze dingen en probeer ze ook altijd schoon te maken voor ik start met werken, dat geldt ook voor de BHV pieper en de telefoon.
#5 De printer
Je kent ze wel die loeiers van torens waar papier met inkt uit komt, vaak uitgerust met paslezer, touchscreen of knoppen, heb jij de schoonmaakster wel is betrapt op een doekje langs die onderdelen te halen? Nee? Ik ook niet... Je ziet vaak de vette vegen nog op het scherm staan, dat geldt ook voor touchscreen telefoons, tablets en beeldschermen.
#6 De medicatie bakjes
Nee lieve mensen, we hebben niet allemaal van die mooie grote kasten op wielen die we helemaal af kunnen nemen. Nee, sommige huizen doen het nog met action mandjes, ooit bedacht door hoeveel handen die zijn gegaan? Denk nou niet: het zal wel meevallen of je hebt smetvrees! Maar het zijn wel punten die kruisbesmetting in de zorg zoveel makkelijker maakt, neem nou de jaarlijkse uitbraak van het Norovirus... Ooit bedacht waarom dat zo snel om zich heen kan grijpen? Niet alleen via de aerosolen!
#7 De tilliften
Die tilliften worden niet dagelijks schoongemaakt, erger nog... Ze worden vaak niet eens in een algemene plek gezet maar gewoon op de kamer van iemand, zodat ik ze niet kan schoonmaken als ik tijd heb. Als je nu denkt dat ik het hele apparaat schoonmaak? Nee, ik maak alleen de afstandsbediening, grijppunt van de accu en de hand contactpunten op het juk schoon. Over de poten haal ik wekelijks een dweil, want je dacht toch niet dat ik graag buk.
#8 Pospoeler
Oké, toch de pospoeler, maar niet de binnenkant, de contactpunten van het apparaat worden niet schoongemaakt. Dan heb ik het over de knoppen, de handgrepen en al dat soort dingen. Dat geldt ook voor een natte po en urinaal.
#9 Omgedraaide washandjes
Als je ooit een washandje hebt wat binnenstebuiten is gedraaid, dan weet je dat er waarschijnlijk iets heel smerig is.

Dit is Broeder Sjuul:
Ik ben Julian Hooikaas (22), werkzaam als verzorgende op zzp-basis. Broeder Sjuul is mijn alter ego. Sinds ik in de zorg werk, schrijf ik in mijn dagboek op mijn telefoon. Regelmatig schrijf ik ook stukjes op mijn Facebook of op mijn website. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat ik mijn gedachten op een rijtje blijf houden én om mijn cliënten te herdenken. Want als ik íets heb meegekregen van mijn werk, is het wel dat iedereen een verhaal heeft. Ik hoop dat mijn verhalen je meenemen in hoe mooi en lastig mijn vak is. Zorg is niet zomaar billen wassen en pillen delen; het is veel meer dan dat. Het is naast je cliënt gaan staan wanneer deze het moeilijk heeft, het is achter familie gaan staan wanneer deze dreigt om te vallen en het is er samen het beste van maken. Hoe moeilijk en uitdagend dat soms ook is.
De verhalen van Broeder Sjuul zijn gebundeld in het boek ‘Dagboek van een verzorgende’, dat je HIER kunt bestellen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.