Broeder Sjuul - De discussie over niet-reanimeren
Broeder Sjuul gaat een moeilijke discussie niet uit de weg, zijn volgers op de sociale mediakanalen die weten dat al. Toch startte hij een tijdje geleden een discussie op TikTok. Hij wil namelijk op zijn 24ste niet meer gereanimeerd worden, en maatschappelijk ligt dat best heel gevoelig. Hij heeft tenslotte nog een heel leven voor zich, toch? Dat is een moeilijk punt, hij gaat jullie meenemen in een heel pittig onderwerp.
In de eerste plaats is reanimeren het kunstmatig in stand houden van de circulatie van het bloed. Zonder dat we dat doen zal het bloed stil komen te liggen. Dat doen we door middel van dertig borstcompressies en twee beademingen. Dit noemen we ook wel 'basic life support' of BLS. De AED is een uitbreiding op de BLS, de AED is een apparaat dat door middel van twee elektroden een schok door het hart jaagt om het hart weer in een sinusritme te krijgen. Het hart werkt namelijk op elektriciteit.
Met een AED kan je niet zoveel fout doen. De LIFEPAK van de ambulance is een ander verhaal. Zonder opleiding zou ik niet aan die knoppen gaan zitten als ik jou was. De LIFEPAK is namelijk een iets grotere AED met heel veel meer functies, dus laat dat over aan de dames en heren uit die gele auto.
Wanneer reanimeer je wel?
Je start altijd met reanimeren, iemand geeft namelijk ook in het geval van een hartstilstand automatisch toestemming om te mogen starten. Ik wist dit ook niet maar als je kan reanimeren dan mag je altijd starten, kan je niet reanimeren, bel dan 112. Ieder mens in Nederland is namelijk verplicht om naar kunnen te handelen, de alarmcentrale van 112 kan zelfs een kleuter nog laten reanimeren dus dat komt echt wel goed.
Vanaf de alarmcentrale worden er twee ambulances aangestuurd, de politie en brandweer worden ingezet en via hartslag nu komen vrijwilligers met de AED. Dit zijn allemaal mensen die jou over gaan nemen op het moment dat ze arriveren, het is mij nog nooit gebeurd dat ik niet met 8 van die apparaten en 15 mensen aan het reanimeren was. Wie er dan komen is verschillend, soms zijn dit mensen die een BHV cursus hebben gevolgd of mensen die een cursus reanimatie hebben gevolgd maar soms zijn dit ook artsen, verpleegkundige, verzorgende en helpende uit de zorgsector die vrij zijn.
Stoppen?
Mag je stoppen? Het antwoord is altijd: JA! Jij mag stoppen met reanimeren als je het niet meer kan! Reanimeren is namelijk heel inspannend en kan enorm pijnlijk zijn. Dus je mag altijd stoppen en dat moet je ook altijd gewoon doen als je niet overgenomen kan worden. Op dat moment heb je gedaan wat je kan en meer kan je niet doen, je eigen gezondheid en veiligheid staat en alle tijden voorop. We weten allemaal dat reanimeren, lood en loodzwaar is om vol te houden.
Wanneer begin je niet met reanimeren?
En nu komt het lastige, wanneer start je niet? In mijn geval? Als je de ketting ziet voor je begint met reanimeren. Maar je start ook niet als iemand een tatoeage heeft met de tekst 'reanimeer mij niet' of 'DNR'. Zelf scheur ik de kleding van iemands bovenlijf voor ik start, dat scheelt me namelijk tijd als ik de AED wil aansluiten. Maar dat krijg je officieel niet zo aangeleerd, je start en pas als de AED arriveert dan wordt het bovenlijf ontbloot.
Toch nog even terug, op het moment dat je die ketting of tattoo niet ziet begin je gewoon. Nu hoor ik je denken, wat als iemand toch een penning of tattoo heeft? Ja, dan mag je stoppen maar je mag ook doorgaan!
Dit is Broeder Sjuul:
Ik ben Julian Hooikaas (22), werkzaam als verzorgende op zzp-basis. Broeder Sjuul is mijn alter ego. Sinds ik in de zorg werk, schrijf ik in mijn dagboek op mijn telefoon. Regelmatig schrijf ik ook stukjes op mijn Facebook of op mijn website. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat ik mijn gedachten op een rijtje blijf houden én om mijn cliënten te herdenken. Want als ik íets heb meegekregen van mijn werk, is het wel dat iedereen een verhaal heeft. Ik hoop dat mijn verhalen je meenemen in hoe mooi en lastig mijn vak is. Zorg is niet zomaar billen wassen en pillen delen; het is veel meer dan dat. Het is naast je cliënt gaan staan wanneer deze het moeilijk heeft, het is achter familie gaan staan wanneer deze dreigt om te vallen en het is er samen het beste van maken. Hoe moeilijk en uitdagend dat soms ook is.
De verhalen van Broeder Sjuul zijn gebundeld in het boek ‘Dagboek van een verzorgende’, dat je HIER kunt bestellen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.