Tygo in de psychiatrie: 5 redenen om vanavond weer te kijken
Yes, vanavond is Tygo in de psychiatrie weer te zien! In deze serie zoekt acteur Tygo Gernandt uit hoe diagnoses in de psychiatrie tot stand komen. Een aanrader, zeker voor mensen die in de zorg werken. In mijn review 5 redenen waarom:
1) Heel herkenbaar
Dat cliënten niet altijd begrepen worden vind ik herkenbaar voor bijna alle terreinen in de zorg. Op mijn werk in de ouderenzorg is soms ook niet genoeg begrip voor het gedrag van cliënten. In de aflevering van vorige week vertelde de 21-jarige Jason openhartig aan Tygo wat hij allemaal heeft meegemaakt. Hij heeft in totaal 13 verschillende diagnoses gekregen. Psychiaters keken vooral naar zijn gedrag en niet naar de oorzaak, waardoor hij steeds een ander etiket opgeplakt kreeg, variërend van een angststoornis tot een psychotische stoornis. Hij voelt zich onbegrepen.
2) Tygo’s luisterskills
Na Jason kwam Jeroen in beeld. Dagelijks neemt hij een enorme hoeveelheid medicatie in, met name voor angststoornissen. Of het nu Jeroen of Jason is, Tygo benadert iedereen heel persoonlijk. Hij blijft doorvragen, waardoor Jason en Jeroen aangemoedigd worden hun verhaal te vertellen. Hiermee laat hij zien dat je soms al veel aan iemands situatie kunt verbeteren door oprecht een luisterend oor te bieden.
3) Aangrijpende beelden
Tygo in de psychiatrie biedt een heel intieme blik in de levens van de deelnemers. Ze komen ook in beeld op de momenten waarop ze het meest kwetsbaar zijn. Zo had Jason zich in de aflevering van vorige week opgesloten in de badkamer van zijn containerwoning. ‘Ik wil een nieuw ruimteschip,’ zei hij steeds weer. In een ander shot zagen we Jeroen kokhalzend boven de gootsteen vanwege afkickverschijnselen van zijn medicatie. De rest van de dag ging hij van paniekaanval naar paniekaanval. Heftige beelden.
4) De vinger op de zere plek
De documentairereeks legt schrijnende situaties in de psychiatrie bloot. Zo kwam bijvoorbeeld naar voren dat zorgverzekeraars er bij psychiaters op aandringen om binnen een gesprek van één uur een diagnose te stellen. Doordat de deelnemers zelf ook filmen, krijgen we alle aspecten van hun leven te zien. ‘De psychiatrie is toch die veilige plek waar je altijd kunt aankloppen als de wanhoop nabij is?’ vraagt Tygo zich aan het begin van de aflevering af. Vervolgens worden we als kijkers geconfronteerd met allerlei beeldmateriaal waaruit het tegendeel blijkt.
5) Vormgeving
En kunnen we ook even stilstaan bij de illustrator van dit programma? Vanwege de privacy van de artsen mochten niet alle gesprekken gefilmd worden, maar zijn er wel geluidsfragmenten bij opgenomen. Van deze fragmenten heeft de illustrator een beeldimpressie gemaakt waarbij de emoties op de gezichten van de deelnemers zijn terug te lezen. Heel mooi gedaan.
Vanavond is vanaf 21:20 de tweede aflevering te zien op NPO3. Hier is alvast een voorproefje:
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.