Laat het los, laat het gaan: zo geef je je (werk)emoties een plek
Bewust en onbewust neem je in de zorg de nodige emotionele momenten en ervaringen van patiënten, cliënten, familieleden en collega’s in je op. Hoe laat je die emoties op een gezonde manier los? Coach Marjolein weet raad.
Laat het los, laat gaan: prinses Elsa weet er alles van. Uiteindelijk weet ze de last die op haar schouders drukt los te laten en vindt ze haar vrijheid. Maar ja, Elsa weet ook wel dat in sprookjes alles weer goed komt, dus dat laat lekker makkelijk los. Je kunt eens proberen om voluit in Frozens ‘Let it go’ uit te barsten, maar of die patiënt met een zware schedelbasisfractuur dat zal waarderen…?
Erken je gevoel
De meest logische reactie op de emotionele belasting van je werk is precies de verkeerde. Namelijk dat je het uit de weg gaat en net doet of je niet geraakt wordt door het verdriet of de pijn van de mensen die afhankelijk zijn van jouw zorg. Ja, je bent een professional, maar erken ook dat het je soms persoonlijk raakt. Dat je het op de fiets, in de auto, of de trein richting huis je hoofd maar niet uit kunt zetten. Sta stil bij wat je voelt.
Ruimte maken
Nee, daar heb je geen tijd voor als in de actiestand staat. Maar haal wél dat moment terug aan het eind van je dienst. Voel die uitgestelde emotie. En als daar tranen bijkomen of een bloemenvaas moet sneuvelen, so be it. Erken dat die emotie er is en voel het! Je ervaart de emotie, je bent de emotie niet. Door je erkenning van de emotie gaat je mentale huishouding ook gelijk stukken beter. Er is weer ruimte! Ontspannen maar…
Praat met collega’s
Je bent niet de enige die hier in het werk mee te maken heeft. Praat daarom ook met je collega’s over hun ervaringen en hoe zij ermee omgaan. Maak er eens een agendapunt van in een werkoverleg: heeft er nog iemand wakker gelegen omdat het in je hoofd maar bleef malen? Daarmee maak je het voor jezelf en je collega’s minder beladen en kun je sneller en makkelijker loslaten. Een ding is zeker: er niet mee bezig zijn vreet uiteindelijk veel meer energie. En die energie kun je wel beter gebruiken.
Geen sprookje
Prinses Elsa had een hele Disney-film nodig om het los te laten, maar in de zorg heb je niks aan sprookjes.
Lees meer blogs van Marjolein:
Hoe ga je om met schuldgevoel bij ziekmelden? Coach Marjolein geeft tips
Dit is Marjolein:
Ik ben Marjolein en Spoenk (het woord waarmee Pippi Langkous alles benoemt wat ze niet begrijpt) is de naam van mijn coachingbureau. Ik ben gefascineerd door wat mensen drijft en heb mij de afgelopen jaren verdiept in het fenomeen burn-out. In de zorg, met het personeelstekort en de hoge werkdruk, een groot en actueel probleem. Ik help mensen die vragen hebben als: zit ik in een burn-out? Hoe kom ik daar weer uit? Hoe ga ik beter om met de te hoge werkdruk? Hoe sta ik steviger in mijn schoenen? Hoe houd ik de balans tussen werk en privé? Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen, neem dan een kijkje op mijn website: www.spoenk.nu
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.