Floors favoriete recepten: zó maak jij indruk in de keuken
Het is elk jaar weer een kunst: wat maak ik nu weer met kerst?! Ja, ook ik vroeg het me af. Daarom ben ik eens wat gaan rondsnuffelen en heb ik de lekkerste voor-, hoofd- en nagerechten voor je op een rijtje gezet!
Voorgerechten
1) Coquilles
Wat heb je nodig?
- 5 vellen filodeeg
- Een halve citroen
- 200 gram doperwtjes (diepvries)
- Een teentje knoflook
- 8 blaadjes munt
- 6 coquilles (Sint-Jacobsschelpen)
- Zout en peper
Hoe maak je het?
Wikkel het filodeeg, terwijl het nog in de verpakking zit, in een vochtige theedoek en laat het op een warme plek ontdooien. De oven kun je ondertussen voorverwarmen op 180 graden en de citroen raspen. Daarna mag je hem uitpersen en apart zetten. Breng een pan met water aan de kook en kook de doperwtjes 2 minuten. Vet een muffinvorm in, snijd de vellen filodeeg in vier stukken, smeer de bovenkant in met olijfolie en leg telkens drie velletjes op elkaar. Met die stapels kun je 6 holtes bedekken. Vervolgens kun je het filodeeg in 7 minuten in de oven bakken, tot het bruin en licht knapperig is.
De doperwten, knoflook, munt, het citroensap, de citroenrasp en een snufje peper en zout verwerk je samen tot een mousse. Dit kun je bijvoorbeeld met een keukenmachine doen. In een koekenpan kun je in een scheutje olijfolie de coquilles in 4 minuten (op hoog vuur) goudbruin bakken. Daarna breng je ze op smaak met peper en zout. Met de mousse vul je vervolgens de bakjes filodeeg en de coquille leg je daar bovenop.
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: Chickslovefood
2) Gevulde paprika
Weer eens wat anders, maar ook dit leek mij erg lekker en is nog makkelijk te maken ook!
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 2 paprika’s
- Een doos (250 gram) champignons
- Een rode ui
- Knoflook
- Pesto
- Geraspte kaas
- Zout en peper
Hoe maak je het?
Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika in de lengte door midden en haal de zaadlijsten eruit. De champignons, ui en knoflook maak je vervolgens schoon en snijd je fijn. De pesto, kaas en naar smaak zout en peper kun je daar vervolgens aan toevoegen (een keukenmachine is handig). Dan schep je dit mengsel in de helften paprika. Bak de paprika’s dan in een ovenschaal die laag is in ongeveer 20 minuten.
Serveren kan eventueel met gebakken aardappeltjes of rijst.
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: Smulweb
3) Zalmtartaar
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 200 gram zalmfilet (vers!)
- 200 gram gerookte zalm
- Fijngesneden dille (gebruik vers!)
- Sjalotje
- Een eetlepel limoensap
- Olijfolie
Hoe maak je het?
Snipper het sjalotje en snijd vervolgens de verse en gerookte zalm zo fijn mogelijk. Snijd vervolgens de dille helemaal fijn en pers een halve limoen uit voor het sap. Dit meng je, op het sap van de limoen na, allemaal door elkaar. Daarna breng je het op smaak met een eetlepel limoensap. Vet een ramekin met olijfolie in, vul het met het zalmmengsel en druk een klein beetje aan. Keer het pakketje dan om op het bord en klop even op de bodem totdat de zalm helemaal uit de vorm is.
Voor de presentatie kun je een schijfje limoen en een takje dille bovenop leggen. volume is gedem
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: Smulweb
Hoofdgerechten
4) Hertenbiefstuk met wildsaus
Het water loopt me bij dit gerecht in de mond… Lees gauw wat je moet doen om het te maken!
Wat heb je nodig? (4 personen)
Wildsaus:
- Een ui
- Een teentje knoflook
- Een jeneverbes
- Een eetlepel basterdsuiker
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 250 ml rode wijn
- 2 takjes tijm
- Een takje rozemarijn
- Een runderbouillonblokje
- 2 plakjes ontbijtkoek
- Zout
- Versgemalen peper
Hertenbiefstuk:
- Olie
- 4 hertenbiefstukjes van zo’n 150 gram per stuk
- 2 eetlepels boter
Hoe maak je het?
Wildsaus:
Pel en snipper de ui en pel en halveer de knoflook. Kneus de jeneverbes. Met één eetlepel water kun je vervolgens de suiker karamelliseren in een koekenpan. Met de balsamicoazijn, 200 ml rode wijn en 200 ml water blus je daarna de karamel af. Voeg de tijm, rozemarijn, ui, knoflook en jeneverbes hier aan toe. Het bouillonblokje verkruimel je boven de pan. Daarna roer je alles door. Kook de saus tot de helft in en snijd de ontbijtkoek in blokjes. De saus zeef je vervolgens, dan doe je de ontbijtkoek erbij en roer je tot deze is opgelost. Breng de saus met zout en peper op smaak, giet het in een schaaltje en dek het af.
Hertenbiefstuk:
Verhit op hoog vuur olie in de koekenpan die je voor de saus hebt gebruikt. Dep het vlees droog en strooi er wat zout en peper op. Leg de biefstukken in de pan en pak ze aan de onderkant in ongeveer 3 minuten goudbruin. Voeg de boter toe, draai de biefstukken om en bak ook de andere kant 3 minuten. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een bord. Giet het braadvet weg en blus de pan af met de overgebleven wijn. Breng dit aan de kook en voeg het toe aan de wildsaus. Dek het bord af met folie en laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten. Verwarm in die tijd weer de saus in de koekenpan en snijd het vlees tegen de draad in.
Klik hier voor het gehele recept en de beste manier om hertenbiefstuk te bakken.
Bron foto: 24kitchen
5) Ribeye met sherry-pepersaus
Wat heb je nodig? (2 personen)
- Boter
- 1 gesnipperde sjalot
- 200 ml sherry
- 2 eetlepels kalfsfond, bijvoorbeeld de Lacroix touch of taste
- 200 ml slagroom
- 1 tot 2 eetlepels groene peperkorrels (Van Carbonell), afgespoeld
- Gemalen zwarte peper
- 2 ribeye steaks op kamertemperatuur
- (Maldon) zeezout
Hoe maak je het?
Allereerst: de sherry-pepersaus kun je helemaal voorbereiden en opwarmen zodra je de ribeye steaks in de pan hebt liggen. Verhit wat boter in een steelpan en fruit de sjalot tot deze glazig oogt. Schenk de sherry en 1 eetlepel kalfsfond erbij en laat inkoken tot een derde. Schenk de slagroom erbij en de groene peperkorrels (1 of 2 afhankelijk van hoe peperachtig je de saus wilt hebben). Ongeveer 10 minuten laten pruttelen op middelhoog vuur, terwijl je geregeld met de garde klopt tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met wat gemalen zwarte peper en eventueel wat extra kalfsfond.
Zorg dat de steaks echt op kampertemperatuur zijn, anders krijg je taai vlees. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en als deze ophoudt met pruttelen, schenk je er een scheutje olijfolie bij. Laat de steaks hierin glijden en bak 3 tot 4 minuten aan één zijde. Daarna doe je hetzelfde bij de andere kant. Haal ze uit de pan en laat 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Zorg dat je de saus in de tussentijd hebt opgewarmd. Snijd de steaks in plakken, bestrooi met een snufje zeezout en serveer op warme borden met saus.
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: Francesca Kookt
6) Groentetaart met geroosterde aardappel
Ook vegetarische hoofdgerechten mogen niet ontbreken!
Wat heb je nodig? (6-8 personen)
- 400 gram vastkokende aardappelen
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 2 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes)
- Zeezout
- Bakolijfolie
- 200 gram zoete aardappels, geschild en in kleine blokjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 gram palmkool, zonder nerf en fijngehakt
- Zwarte peper
- 1 theelepel pimenton (gerookt paprikapoeder)
- 3 eieren + 1 extra
- 200 ml slagroom
- 75 gram feta
- 20 gram gedroogde cranberry’s
- 40 gram walnoten, grofgehakt
- 1 rol koelvers deeg voor hartige taart
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappels en snijd door de helft. Kook ongeveer 10 minuten voor in een bodempje water en giet daarna af. Leg bakpapier in een bakblik en verdeel de aardappels hierover, met de knoflook, rozemarijn en een snufje zout. Schenk er royaal bakolie over en meng dit alles. Rooster de aardappelen 20 tot 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep halverwege om.
Kook de blokjes zoete aardappel beetgaar in een bodempje water voor ongeveer 5 minuten. Giet daarna af. Fruit de rode ui en knoflook in 2 eetlepels bakolie, voeg de palmkool toe en roerbak tot de kool is geslonken. Breng op smaak met zout, peper en pimenton. Klop de 3 eieren los met slagroom in een grote kom, verkruimel de feta erboven en roer de zoete aardappels, roergebakken palmkool, cranberry’s en walnoten erdoor. Vet een rechthoekige of ronde quichevorm in en bekleed met het taartdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en stort de vulling in de vorm. Verdeel de vulling gelijkmatig. Snijd overtollig bladerdeeg weg en steek daar vormpjes uit die je op de vulling legt. Klop het laatste ei los en bestrijk daarmee licht het deeg. Bak de groentetaart 30 tot 35 minuten in de oven op 200 graden en serveer met de geroosterde aardappelen.
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: Francesca Kookt
Nagerechten
7) Kerstkrans van merengue
Wat heb je nodig? (9 personen)
- 2 eetlepels citroensap
- 150 gram fijne suiker
- 5 eieren
- 150 gr poedersuiker
- 1 eetlepel maizena
- 70 gram gesmolten pure chocolade
Toppings: - 200 ml slagroom - 250 gram mascarpone - Mini stroopwafeltjes - Pure chocolade huisblaadjes - Marsepein kerstboompjes - Frambozen - Cacaopoeder - Zilveren balletjes
Verwarm de oven voor op 100 graden. Splits de eieren en zorg dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt. Gebruik alleen het eiwit en voeg dit in een grote kom. Zorg dat een kom en de gardes van de mixer helemaal schoon en vetvrij zijn. Voeg citroensap en suiker toe aan de eiwitten. Klop het eiwit met de mixer tot het eiwit stijf is. Zeef de poedersuiker en de maizena boven het schuim en spatel door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met 2 eetlepels 9 bergjes eiwitschuim op de bakplaat tot het eiwit op is. Plaats op elke merengue een theelepel gesmolten pure chocolade en meng met een satéprikker. Bak de meringues 3 uur in het midden van de oven. Zet de oven uit en laat ze 2 uur afkoelen in de oven. Klop de slagroom stijf en voeg halverwege ook de mascarpone toe. Leg de meringues in een cirkel op de schaal. Schep de slagroom tussen de meringues. Verstuif een beetje cacaopoeder over de krans en versier met alle toppings.
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: Jaimy’s kitchen
8) Mango Lassi Parfaits
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 400 gram mango, in blokjes
- 2 bananen
- 2 eetlepels arrowroot
- 600 gram kokosyoghurt
- 2 eetlepels honing
- ½ theelepel vanillepoeder
- ¼ theelepel gemalen kardemom
- 4 eetlepels gehakte pistachenoten
- Optioneel: gedroogde rozenknopjes
Hoe maak je het?
Pureer de mango, bananen en arrowroot in een blender. Verdeel de helft van dit mengsel over 4 mooie glazen. Roer honing, vanillepoeder en kardemom door de kokosyoghurt en verdeel de helft van het mengsel over de puree in de glazen. Dek af met de rest van de fruitpuree en vervolgens met de rest van de kokosyoghurt. Garneer met de pistachenoten en rozenknopjes.
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: EetPaleo
9) Kerst cheesecake
Wat heb je nodig? Voor de Brownie-bodem: – 265 gram zwarte bonen (blik van 400 gram) – 100 gram dadels – 2 eieren – 50 gram cacaopoeder (en een beetje extra voor de topping) – 1 scoop vanille whey – 2 theelepels bakpoeder – 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)
Voor de cheesecake-laag: – 500 gram magere kwark – 100 gram creamcheese light – 1 scoop vanille whey – 4 gelatineblaadjes
Hoe maak je het?
De brownie-bodem Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de dadels een kwartier weken in warm water. Laat de zwarte bonen en de dadels goed uitlekken en mix deze samen met de eieren en de kokosolie in een keukenmachine tot een glad geheel. Meng in een kom de cacaopoeder, bakpoeder en de whey en giet vervolgens het bonenmengsel erbij en meng dit goed door elkaar. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag in de bakvorm. Bak de brownie 20 minuten in het midden van de oven. Laat hem minstens twee uur afkoelen en dan kan je aan de slag met de cheesecake-laag!
De cheesecake-laag Laat 4 gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water. Knijp ze uit en laat ze in 3 eetlepels heet water smelten. Mix de whey, kwark en creamcheese door elkaar, het liefst in de blender/keukenmachine; dan klontert de whey niet. Giet het mengsel in een kom en roer de gelatine er door heen. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de brownie-bodem en laat de taart minstens twee uur opstuiven in de koelkast.
Tip: Heb je geen vanille whey in huis? Dan kan je ook een theelepel vanillepoeder of vanille-extract gebruiken!
En nu: de sterretjes-topping! Zoek een aantal stevige stervormpjes, en knip ze anders uit karton (wel stevig karton, zodat de cacaopoeder er niet onderdoor kan komen). Haal de taart uit de springvorm en verdeel de sterretjes over de taart. Strooi een beetje cacaopoeder in een zeefje en schud dit voorzichtig over de taart. Verwijder vervolgens héél voorzichtig de sterretjes.
Klik hier voor het gehele recept.
Bron foto: Jennifer Krijnen
Eet smakelijk!
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.