Sterke daling van de babysterfte
Vorig jaar zijn in Nederland 617 baby’s in hun eerste levensjaar overleden, een sterke daling vergeleken met twintig jaar geleden. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorig jaar zijn in Nederland 617 baby’s in hun eerste levensjaar overleden, een sterke daling vergeleken met twintig jaar geleden. 'De daling van de afgelopen twintig jaar komt onder meer door een afname van het aantal tienermoeders. Deze jonge moeders hebben vaak een zwakke sociaal-economische positie en dat hangt volgens het CBS samen met lagere overlevingskansen van zuigelingen', concludeert het CBS.
'De sterftecijfers liggen tegenwoordig ook lager door een verbeterde prenatale screening, een onderzoek om te kijken of het ongeboren kind aangeboren afwijkingen heeft. Ook een daling van het aantal meerlingzwangerschappen en richtlijnen om wiegendood te voorkomen spelen een rol', aldus de onderzoekers.
Gemiddeld overlijden in Nederland ongeveer 3,6 op de 1000 kinderen in hun eerste levensjaar, in lijn met het gemiddelde in de Europese Unie. In Roemenië en Bulgarije was de zuigelingensterfte het hoogst, met 6 per 1000. Ook in Kroatië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Denemarken lag de babysterfte hoger dan in Nederland. In Estland, Slovenië en Zweden was dit het laagst, met 2 of minder per 1000 levendgeborenen.
Bron: Noordhollands Dagblad
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.