Vaccinaties voor je werk: krijg je deze vergoed?
In sommige zorgberoepen kom je vaker in aanraking met bacteriën en virussen dan gemiddeld. Soms is het daarom verstandig om je voor je werk te vaccineren tegen bepaalde infectieziekten. Denk aan hepatitis A, kinkhoest en griep. Moet je dit zelf betalen, of krijg je dit vergoed? We vertellen je meer.
Op welke infectieziekten heb je een verhoogd risico?
Je wil je werk natuurlijk veilig kunnen uitvoeren. Als zorgmedewerker loop je soms een verhoogd risico op bepaalde infectieziekten. Een vaccinatie kan helpen om je te beschermen. De belangrijkste bedrijfsvaccinaties zijn:
- Hepatitis A en B
- DTP
- Kinkhoest
- Mazelen
- Meningokokken ACWY
- Griep
- Waterpokken
Vergoeding door je werkgever
Een vaccinatie kan soms enkele tientjes per stuk kosten. Daarbij heb je van sommige vaccinaties meerdere prikken nodig, zodat je ook langdurig beschermd bent. De totale kosten kunnen dus al snel flink oplopen.
Vaak hoef je niets zelf te betalen. Als je door het werk een verhoogd risico loopt op infectieziekten, is je werkgever meestal verantwoordelijk voor het aanbieden en bekostigen van vaccinaties. Dit valt onder de zorgplicht van de werkgever zoals vastgelegd in de Arbowet.
Andere mogelijkheden voor een vergoeding
Niet alle werkgevers vergoeden vaccinaties. Dit hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld welk specifieke beroep je hebt, hoeveel risico je loopt en welke afspraken er zijn gemaakt. Vergoedt je werkgever de vaccinaties niet? Mogelijk zijn er nog andere manieren om je kosten vergoed te krijgen.
Rijksvaccinatieprogramma
Sommige vaccinaties zijn voor iedereen gratis. Zo krijgen kinderen tussen de 2 en 18 jaar een vaccinatie tegen DTP en BMR. Daarbij krijgen zwangeren de kinkhoestvaccinatie vergoed. De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met bepaalde chronische aandoeningen.
Deze vaccinaties vallen onder het Rijksvaccinatieprogramma. Ze worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor zorgverleners zijn er helaas geen vaccinaties opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Aanvullende zorgverzekering
Soms kun je wel een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A en B.
Niet alle zorgverzekeraars hebben een aanvullende verzekering waarmee je een vergoeding krijgt voor sommige vaccinaties. Verschillende aanbieders van een zorgverzekering vergelijken kan daarom zeker lonen.
Tip: vergelijk de verschillende zorgverzekeringen vanaf 13 november. Op dat moment zijn namelijk alle premies en pakketten voor 2025 bekend bij alle zorgverleners. Zo weet je zeker dat ook volgend jaar je verzekering goed aansluit bij je wensen.
Goed voor jou en je patiënten
Tijdens je werk wil je natuurlijk geen infectieziekte oplopen. Niet alleen kan je hier zelf ziek door worden, ook kan je deze overdragen aan patiënten met een slechte gezondheid. Het kan daarom verstandig zijn om je te laten vaccineren. Meestal krijg je dit via je werkgever vergoed, en anders zijn er misschien wel mogelijkheden vanuit een aanvullende zorgverzekering. Laat je hier altijd goed over informeren, zodat je zelf niet onverwachts op hoeft te draaien voor de kosten.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.