Waarom zijn medicijnnamen zo ingewikkeld?
Hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir of tocilizumab. Als zorgprofessional kom je tijdens de coronapandemie deze lastige namen van geneesmiddelen tegen. Maar waarom zijn het zulke tongbrekers?
‘Met deze pandemie moet alles super snel gaan. Farmaceuten hebben nog geen tijd om na te denken over een mooie naam dus krijgen de medicijnen hun wetenschappelijke naam’, aldus apotheker Sam Gijsberts tegen RTL Nieuws. De WHO zit achter deze ingewikkelde namen. ‘In 1953 is een systeem bedacht om elk medicijn een unieke naam te geven die over de hele wereld hetzelfde is.’
Dat is makkelijker voor zorgmedewerkers. Een apotheker herkent aan de naam gelijk de groep waartoe het geneesmiddel behoort. Een medicijn met ‘statine’ in de naam, zoals atorvastatine, simvastatine of rosuvastatine, remt bijvoorbeeld altijd de aanmaak van cholesterol af. Het is daarom belangrijk dat de namen van geneesmiddelen niet te veel lijken op elkaar. Dat kan leiden tot verkeerde recepten. Ook mogen ze niet ‘onveilig’ klinken.
Dat is vooral belangrijk bij een geneesmiddel voor kanker. Die naam moet ‘veilig’ klinken. ‘Een anticonceptiemiddel moet mooi klinken voor een vrouw’. Dit medicijn heeft naast de wetenschappelijke naam, ook een merknaam. ‘Marvelon is een merknaam van 'de pil'. De wetenschappelijke naam hiervan is ethinylestradiol/desogestrel’, vertelt Gijsberts.
Bron: RTL Nieuws
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.