Medische afkortingen die je moet kennen - deel 2
Als je net begint met het werken in de zorg, kom je zó veel afkortingen tegen. Wat bedoelen ze toch allemaal? Ik heb al eens een lijstje voor jullie opgesteld. Maar dat waren ze nog lang niet allemaal! Daarom heb ik hier deel 2 voor jullie.
1) SOG = specialist ouderengeneeskunde
Dit is een arts die gespecialiseerd is in medische zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken. Denk aan bijvoorbeeld dementie, parkinson, hartfalen, beroerte etc.
2) PI = perifeer infuus
Dit is een gewoon infuus. Deze wordt meestal ingebracht in een ader op de onderarm. Door middel van een infuus kan medicatie of vocht worden toegediend.
3) CAD = urinekatheter
Een blaaskatheter heeft als doel om de urineblaas te legen. Bij een langdurige katheterisatie wordt er gebruik gemaakt van een verblijfskatheter. Verblijfskatheters worden in de Nederlandse gezondheidszorg dikwijls aangeduid met de afkorting CAD.
4) AED = automatische externe defibrillator
Extern wil zeggen dat het apparaat buiten het lichaam van een slachtoffer wordt gebruikt. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.
5) ZZP = zorgzwaartepakket
Een zorgzwaartepakket is een omschrijving van hoeveel zorg en van welke soort zorg (en/of begeleiding) iemand recht heeft.
6) LVB = licht verstandelijke beperking
Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben beperkingen in hun cognitieve ontwikkeling en in hun sociaal aanpassingsvermogen.
7) PDL = passiviteiten van het dagelijks leven
Een methode die bestaat uit handelingen, voorzieningen en maatregelen dat bijdraagt aan een optimale begeleiding, verzorging of verpleging van 'passieve' patiënten.
8) MIC = meldingen incidenten cliënten
Een oplossing voor zorginstellingen om snelle en consistent Incidentmeldingen te doen van Cliënten. Zorginstellingen gebruiken de afhandeling van incidentmeldingen als instrument om de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren.
9) MRSA = methicilline resistente staphylococcus aureus
Een 'ziekenhuisbacterie' dat vooral in ziekenhuizen uitbreekt. De MRSA bacterie is ongevoelig (resistent) voor een behandeling met antibiotica. MRSA bacteriën zijn onderdeel van de bijzonder resistente micro-organismen.
10) Gv = geestelijk verzorger
Een geestelijk verzorger biedt begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensvragen. Zoals bij ziekte, dood, geboorte en huwelijk. Een geestelijk verzorger begeleidt door middel van gesprekken, actief luisteren en rituelen.
11) EVV = eerst verantwoordelijke verzorgende
Een EVV'er is ervoor verantwoordelijk dat de zorg die iemand krijgt, goed op elkaar is afgestemd. Hij/zij bewaakt dit proces.
12) ASS = autismespectrumstoornis
Een ontwikkelingsstoornis waarbij de informatieverwerking in de hersenen verstoord is.
13) NTBR = not to be resuscitated
Wilsverklaring dat iemand niet gereanimeerd wil worden. Dan heeft de patiënt een polsbandje om met aan de binnenzijde een NTBR-sticker.
14) EBP = evidence based practice
EBP is op een oordeelkundige manier gebruik maken van de nieuwste en beste onderzoeken (bewijsmateriaal) om de juiste zorg te bieden. Daarbij hou je ook rekening met de voorkeur en wensen van de zorgvrager.
15) TIA = transient ischemic attack
Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) is er sprake van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer in de slagaderen van de hersenen. Omdat de symptomen kort aanhouden, wordt een TIA ook wel gezien als een lichte beroerte.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.