Kankermedicijnen veel later in Europa dan in de Verenigde Staten

Nieuwe kankermedicijnen komen in Europa gemiddeld 8 maanden later op de markt dan in de Verenigde Staten. Door deze vertraging kost dat veel mensenlevens. Hoogleraar Carin Uyl-de Groot deed onderzoek naar dit geval.
'Een nieuw kankermedicijn komt in Europa na gemiddeld 403 dagen op de markt. In de Verenigde Staten gaat dit veel sneller: al na gemiddeld 161 dagen. Dat houdt in dat Europese kankerpatiënten beduidend langer – gemiddeld 242 dagen - op levensreddende medicijnen moeten wachten dan kankerpatiënten in de VS', aldus hoogleraar Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wie de schuldige hiervoor is? 'Eén van de boosdoeners is het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) dat sinds vorig jaar in Amsterdam is gevestigd. De EMA is veel trager met het registreren van nieuwe medicijnen dan haar Amerikaanse evenknie, de Food and Drug Administration (FDA).'
Uyl-de Groot keek in haar onderzoek per land hoe snel patiënten het medicijn in de praktijk daadwerkelijk krijgen toegediend: 'In België, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk krijgen patiënten de geneesmiddelen relatief het snelst toegediend. Nederland staat op de negende plek. Ook bij de toediening in de praktijk bungelen de Oost-Europese landen onderaan. Sommige medicijnen komen daar zelfs nooit bij patiënten terecht', ontdekte de hoogleraar Evaluatie van de zorg.
Bron: AD
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.